VIDEO Iohannis, atac major la adresa coaliţiei de guvernare: Guvernarea PSD a eşuat/ Şeful statului nu promulgă bugetul pe 2019 şi-l numeşte al ruşinii naţionale

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat vineri că bugetul este unul nerealist, supraevaluat şi întârziat, catalogând PSD ca partid incompetent şi incapabil să conducă România. Şeful statului a precizat, în concluzie, că sesizează la CCR Legea bugetului de stat pe 2019.

6851 afișări
Imaginea articolului VIDEO Iohannis, atac major la adresa coaliţiei de guvernare: Guvernarea PSD a eşuat/ Şeful statului nu promulgă bugetul pe 2019 şi-l numeşte al ruşinii naţionale

ULTIMA ORĂ | Iohannis, declaraţii de la Cotroceni

Şeful statului a adăugat că o victimă a bugetului pentru anul în curs este administraţia locală.

"Un lucru este clar. Guvernarea PSD a eşuat. În spitale probleme peste probleme. Educaţia este subfinanţată. Economia României este bulversată mai ales după OUG 114 dată în mare taină la sfârşitului anului trecut. De autrostrăzi nici nu poate fi vorba. Despre justiţie, pai, întrega guvernare pesedistă a fost un asalt asurpra justiţiei şi a stat de drept din România cu obiectivul clar de a pune mâna pe justitie, de a politiza justitia, pentru ca ei să-şi rezolve dosarele penale", a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai spus că bugetul prezentat de Guvernul Dăncilă este unul al ruşinii naţionale, nerealist, supraevaluat şi întârziat.

"De fapt, PSD nu guverneaza pentru Romania, PSD guvernează pentru Dragnea. PSD-ul este incompetent şi incapabil să conducă România. Despre buget, bugetul rusinii nationale. Asta este bugetul propus pentru 2029. Bugetul rusiini nationale. Este un buget nerealist, supraevaluat şi întârziat. Cu acest buget, PSD încearcă să acopere nereuşitel din timpul guvernării de până acum. Ei l-au numit bugetul investiţiei şi asta este prima mare miciuna din buget. Toata lumeă s-a întrebat de ce a întârziat bugetul 3 luni de zile fiind în conformitate cu legea în vigoare trebuia pe 15 noiembrie să fie prezentat în Parlament bugetul. SUntem la sfârsitul lui februarie. Vă spun eu de ce au întârziat - ei nu vor să se realizeze investitii, pentru ca nu au bani. De aceea, au intazrziat bugetul cu trei luni de zile”, a spus preşedintele.

Şeful statului a adus un atac şi la Executiv cu privire la lipsa intenţiei de a realiza spitalele regionale promise.

„Acum câteva zile, ministru PSD, întrebat fiind cum e cu spitalele regionale, mult discutatele - promisele spitale regionale, ( a dat n.r.) un răspuns stupefiant. Zicea ministrul PSD că avem bani pentru proiectare, auzi, în al treilea an de guvernare, au bani pentru proiectare. Pai aştia nici nu vor să realizeze spitale. Nu vor să realizeze investiţii publice promise. Promit şi nu fac”, a punctat Iohannis.

De altfel, Klaus Iohannis a precizat că, în felul cum a fost alcătuit bugetul pe 2019, PSD şi-a dat finanţare de 20 de ori mai mult faţă de anul 2016.

„În schimb, dacă este vorba despre ei, au de unde. PSD a avut grija să aloce sume imense pentru finanţarea partidelor politice. 150 milioane va primi PSD din finaţarea partidelor. 150 milioane din 270 de milioane propuse pentru finaţarea partidelor. De 20 de ori mai mult decat anul trecut (faţă de 2016 n.r.). PSD şi-a tras bani de 20 de ori mai mult decat anul trecut (faţă de 2016 n.r.). Pentru asta au bani” a afăugat şeful statului.

Mai mult, şeful statului a conchis că „o victimă a acestui buget” sunt comunităţile locale.

„O victimă sigură a acestui buget este admnistraţia locală, comunităţile locale din România primesc 1 miliard de lei mai puţin decât anul trecut.(...) Cum să lucreze primăriile fără aceşti bani? Cum să şi realizeze investitiile. Evident că nu şi le pot realiza. Primăriile va trebui să abandoneze investiţii locale importante pentru a face faţî acestui buget”, a conchis Iohannis.

Preşedintele Iohannis sesizează la CCR Legea bugetului pe 2019 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că sesizează la CCR Legea bugetului de stat pe 2019.

”Bugetul ruşinii naţionale nu doar că pune în pericol economia românească, dar are aspecte clare de neconstituţionalitate. Nu se respectă obligaţii asumate de România faţă de UE, din care face parte. Se încalcă unele drepturi fundamentale, s-a ignorat rolul Consiliului Fiscal, se aduce atingere principiului descentralizării şi principiului subsidiarităţii. Pentru toate acestea, voi sesiza astăzi (vineri - n.r.) Curtea Constituţionalăa României pe bugetul 2019, bugetul ruşinii naţionale”, a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai anunţat că va sesiza CCR şi în privinţa Legii de aprobării plafoanelor.


Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Mădălina Dobrovolschi, a anunţat miercuri că şeful statului cataloghează Executivul drept unul al imposturii, nereuşind să dea un buget pe 2019 care să răspundă nevoilor. Proiectul a ajuns miercuri la Klaus Iohannis, acesta urmând să ia o decizie zilele următoare

"Au trecut 3 luni, subliniez, 3 luni de când PSD trebuia să prezinte public proiectul de buget pentru acest an! Abia astăzi bugetul de stat pentru anul 2019 a ajuns la Preşedintele României pentru promulgare. Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage încă o dată atenţia că bugetul de stat pentru anul 2019 nu este destinat dezvoltării şi progresului României, ci bunăstării PSD.

Bugetul pentru anul 2019, croit din imaginaţia PSD pe baza unor cifre exagerat de optimiste, reprezintă o nouă dovadă a iresponsabilităţii şi modului defectuos prin care social-democraţii au decis să guverneze România. În pofida numeroaselor semnale de alarmă cu privire la sustenabilitate, PSD a mers înainte cu bugetul, aşa cum a decis de fapt grupul restrâns de la vârful acestui partid, care are interese paralele cu cele ale românilor", a declarat Mădălina Dobrovolschi.

Bugetul de stat pentru anul 2019 face rabat de la cele mai elementare condiţii de legalitate şi procedură, susţine sursa citată.

"Întârzierea neexplicată nici până în prezent a bugetului denotă de fapt lipsa de soluţii a Guvernului PSD, soluţii pentru problemele reale ale cetăţenilor. Un Guvern care şi-a demonstrat în repetate rânduri limitele, un Guvern al imposturii, incompetenţei, care a picat cu brio, iată, şi acest test important - acela de a construi un buget credibil, sustenabil şi la timp pentru nevoile românilor. Mai grav, la baza elaborării sale nu au stat priorităţile României, ci nevoile PSD de a aloca banii publici în mod discreţionar, în propriul beneficiu politic şi pentru a asigura resurse pentru clientelă", a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedintelui.

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să ia o decizie cu privire la buget în zilele următoare.

"Însăilarea neprofesionistă trecută pe repede înainte de PSD prin Parlament, fără dezbateri reale, pune în pericol stabilitatea economică a României. Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că bugetul votat de către coaliţia majoritară este presărat cu estimări suprarealiste şi, de fapt, nu ţine cont de contextul economic. Taxele şi impozitele majorate de PSD, dobânzile mai mari, preţurile care au crescut constant, reducând, de fapt, puterea de cumpărare, sunt elemente care arată că şi în 2019 situaţia economică va fi mult sub aşteptările pe care, de fapt, se bazează Guvernul. Preşedintele României consideră că este ridicol să caracterizezi bugetul pe 2019 drept un buget dedicat investiţiilor, când cifrele indică un buget mai degrabă de austeritate, cu finanţare de subzistenţă, cu zero investiţii pe anumite zone, cu nevoia de reorganizări şi chiar disponibilizări generate de lipsa de fonduri pentru cheltuielile curente", a spus sursa citată.

Mădălina Dobrovolschi a declarat că, în realitate, bugetul amputează investiţiile din fonduri naţionale la nivel local faţă de anul precedent.

"Sunt prevederi lipsite de credibilitate în raport cu capacitatea scăzută a guvernului, deja demonstrată, de absorbţie a acestora. Pentru ca România să se modernizeze, ar fi trebuit ca fondurile să fie alocate către programe de investiţii reale, nu către camarila de partid. Dacă prin asumarea acestui buget al subdezvoltării, PSD nu a făcut decât să îşi demonstreze încă o dată iresponsabilitatea politică, Partidul Naţional Liberal a obţinut o victorie importantă în Parlament pentru milioane de familii din România. Susţinerea şi adoptarea amendamentului PNL de majorare a alocaţiilor pentru copii este o măsură necesară şi mai mult decât binevenită, care, în mod condamnabil, să ne amintim, s-a lovit de opoziţia fermă a Partidului Social Democrat.

Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că nicăieri în programul de guvernare nu sunt menţionate creşterile enorme de fonduri alocate partidelor parlamentare, creşteri care se regăsesc în bugetul de stat pe anul în curs şi de care PSD profită în cea mai mare măsură. De asemenea, programul de guvernare al PSD nu include nici transferarea unor servicii sociale în sarcina bugetelor locale, schimbare prin care bugetele locale resimt presiuni bugetare suplimentare, cu efectul sacrificării investiţiilor indispensabile pentru calitatea vieţii cetăţenilor la nivelul comunităţilor locale".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici