Video VIDEO Prima reuniune fără Dragnea. Concluzia lui Oprişan: De azi avem un alt PSD. Discuţia pe Justiţie în PSD a încetat/ Gabriela Firea, la o întânire separată cu Dăncilă, refuză să intre în jocurile de putere/ Contradicţii între lideri LIVE TEXT

PSD s-a aflat în şedinţa Biroului Permanent Naţional marţi, ora 11.00, la Parlament. De la 18.00 social-democraţii vor participa la întrunirea CEx. La cele două reuniuni, PSD va analiza rezultatul obţinut de formaţiune la europarlamentare şi calea de urmat după condamnarea lui Liviu Dragnea. Înainte de prima întrunire, preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat că le va propune colegilor din conducerea partidului declanşarea alegerilor anticipate, acuzând Opoziţia că, în realitate, nu vrea să-şi asume guvernarea. De altfel, vicepreşedintele PSD Robert Negoiţă a declarat că social-democraţii ”ar trebui să facă un pas în spate şi să cedeze guvernarea pentru că nu poţi guverna cu 23%”, el apreciind că ”s-a greşit şi s-a greşit grav”. La şedinţă este aşteptată desemnarea unui preşedinte interimar al formaţiunii, după trimiterea la închisoare a lui Liviu Dragnea, şanse fiind ca poziţia să fie ocupată de Viorica Dăncilă.

14830 afișări

UPDATE 15.40 Gabriela Firea anunţă că Paul Stănescu a fost propus să fie preşedinte executiv al PSD

Gabriela Firea a afirmat că apreciază faptul că Biroul Permanent al PSD a propus ca Paul Stănescu să fie preşedintele executiv al partidului, precizând că „este o îndreptare a greşelilor de anul trecut”.

„Susţin şi apreciez faptul că pentru funcţia de preşedinte executiv propunerea a fost ca domnul Paul Stănescu să preia această mare responsabilitate. Este o îndreptare a greşelilor de anul trecut. Nu sunt adepta situaţiei în care trebuie să plătim poliţe, dar trebuie să facem dreptate şi un pic de curăţenie totuşi în conducerea partidului”, a afirmat Gabriela Firea, marţi, la Parlament.

De asemenea aceasta a precizat că i s-ar părea normal ca Viorica Dăncilă să preia interimar şefia PSD.

„În ceea ce priveşte conducerea actuală, susţin că este dreptul doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă să preia preşdinţia interimară a PSD ca preşedinte executiv, pentru că ala scrie în statut şi aşa este şi normal”, a conchis Firea.

Fostul vicepremier Paul Stănescu se numără printre semnatarii scrisorii din septembrie 2018 în care aceştia cereau demisia lui Liviu Dragnea de la şefia PSD şi din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Declaraţia a mai fost semnată de Gabriela Firea şi Adrian Ţuţuianu, care apoi, din acest motiv, a fost exclus din PSD.

Ulterior CEx al PSD a decis înlocuirea sa din funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării cu Ilan Laufer, propunere refuzată la acel moment de preşedintele Klaus Iohannis. În acest context, Paul Stănescu a demisionat din funcţiile deţinute în Guvern.

UPDATE 14.10:  Liderii PSD încep să iasă din şedinţă. Primele declaraţii după reuniune:

Oprişan: De azi avem un alt PSD. Discuţia pe Justiţie în PSD a încetatVicepreşedintele PSD Marian Oprişan a declarat marţi că ”de astăzi avem un nou PSD, preocupat de problemele reale ale românilor”. ”Discuţia pe Justiţie în PSD a încetat”, a mai spus el, precizând că ”persoanele care au probleme cu Justiţia nu vor mai putea face parte din conducerea partidului.

”A pierdut PSDragnea. De astăzi avem un alt PSD. Avem un PSD preocupat de problemele reale ale românilor şi să le facem românilor o viaţă mai bună. (...) Discuţia pe Justiţie în PSD a încetat. Justiţie, justiţia trebuie să fie independentă, să aibă toate condiţiile să funcţioneze. În România trebuie înţeles un lucru- cei care fură de la comunitate trebuie să meargă la puşcărie, dar pe bază de probe certe, nu de denunţuri calomnioase.

El a mai spus că cei care au probleme cu Justiţia nu vor mai putea să facă parte din conducerea PSD.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a fost încarcerat luni, 27 mai, în Penitenciarul Rahova după ce magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis menţinerea deciziei de condamnare de pe fond, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Teleorman, în care a fost acuzat de instigare la abuz în serviciu.

Marian Oprişan: Discuţia pe justiţie în PSD a încetat

UPDATE Gabriela Firea a sosit la Parlament, la grupul PSD unde are loc şedinţa Biroului Permanent al partidului, for în care primarul Capitalei nu este membru. Ea a menţionat că a venit pentru că se întâlneşte cu Dăncilă: „Am discutat şi aseară şi azi”

Primarul general Gabriela Firea a venit luni la Parlament să discute cu premierul Viorica Dăncilă, spunând că vrea să o anunţe ce probleme are Primăria Capitalei, multe generate de tăierile de buget.

"Sunt simplu membru de partid, primar general, dar am discutat cu doamna premier aseară şi azi dimineaţă şi am stabilit să avem o întâlnire după Biroul Permanent Naţional.Vom aprofunda problemele grave cu care se confruntă Bucureştiul, aşa cum am semnalat de multe ori, prin faptul că s-au tăiat mulţi bani anul trecut şi în fiecare lună anul acesta. Suntem în situaţie dificilă pentru plata la spitale, utilităţi. Nu este normal ca bucureştenii să plătească pentru pedeapsă", a declarat Gabriela Firea.

Firea a spus că în ultimele două săptămâni s-a încercat o reparare a relaţiilor, având discuţii cu miniştrii Finanţelor, Dezvoltării şi Transporturilor.

"Până acum au fost discuţii tehnice care nu s-au materializat şi de aceea vreau să discut cu doamna premier",a mai spus Firea.

La ora transmiterii ştirii, premierul Viorica Dăncilă se află în şedinţă cu social democraţii.

Gabriela Firea nu intră în jocurile de putere: Nu voi candida pentru şefia partidului sau la prezidenţiale

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat marţi că nu va candida la şefia PSD, după ce Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni cu executare, dar nici la alegerile prezidenţiale. ”Îmi doresc să candidez pentru un nou mandat de primar general”, a mai spus ea.

”Au fost colegi care mi-au spus că aş fi cea mai potrivită şi că ar trebui să-mi asum această poziţie foarte dificilă într-un moment greu al PSD, în care mulţi fug de PSD pentru că ei consideră că partidul a ajuns la un scor foarte mic. Eu, când eram preşedinte intermar la Bucureşti, în Bucureşti PSD a câştigat 45%. Acum, cu alt interimar, PSD a ajuns la 20%. Trebuie făcută o analiză foarte serioasă. Sunt colegi care m-au sunat şi mi-au spus că aş fi cea mai îndreptăţită persoană să preiau şefia partidului. Am spus sunt un om de echipă şi că nu doresc”, a declarat Gabriela Firea.

Ea a mai spus că este ”normal” ca Viorica Dăncilă să preia interimar funcţia de preşedinte al PSD .

”Îl susţin pe poziţia de preşedinte interimar pe Paul Stănescu, care alături de mine şi de foarte puţini colegi am avut de pătimit pentru că am semnat acea scrisoare şi am avut curajul să îşi susţină punctul de vedere. Cred că nu trebuie să se plătească poliţe, dar trebuie să se facă dreptate şi nu este normal să se perpetueze acelaşi mod de a conduce partidul în grupuleţe foarte restrânse. Forurile trebuie să fie transparente, nu venit cu decizia, toată lumea să tacă. Nu voi candida şi la Congres, dacă se va pune problema”, a adăugat ea.

De asemenea, Firea a negat că ar intenţiona să fie candidatul partidului la alegerile prezidenţiale, afirmând că îşi doreşte un nou mandat de primar general al Capitalei.

”Îmi doresc să candidez pentru un nou mandat de primar general. Asta este dorinţa mea şi cred că există şi susţinere în acest sens. Nu se va întâmpla aşa ceva şi nici nu îmi doresc să candidez la prezidenţiale”, a mai afirmat Gabriela Firea.

„Ieri au oprit apa caldă în jumătate din Capitală, sectoarele 2, 3, 4. Am depus plângere penală”

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, marţi că luni a fost oprită apa caldă în sectoarele 2, 3 şi 4 din Bucureşti, iar din acest motiv a depus plângere penală, precizând că a venit la PSD să discute cu premierul Viorica Dăncilă despre aceste probleme.

"Am făcut un efort şi am venit pentru că nu mai putem să spunem una la televizor şi alta să se întâmple concret. Ieri au oprit apa caldă în jumătate din Bucureşti, sectoarele 2, 3, 4. Am făcut plângere penală pentru cei care au luat această decizie, pentru că apa caldă trebuie să se distribuie continuu", a declarat Gabriela Firea.

Primarul general al Capitalei a catalogat drept o premieră decizia Elcen de a opri apa caldă, fără a informa conducerea RADET.

"În premieră, Elcen a oprit apa, fără să informeze conducerea RADET. Cred că e un sabotaj la nivelul cetăţenilor. Vreau să îi spun şi doamnei premier, că nu e normal", a completat edilul.

 

UPDATE: Victor Negrescu: Trebuie să pornim o reconstrucţie a PSD

Victor Negrescu a declarat, marţi, că în discuţiile din cadrul întrunirilor PSD de marţi trebuie ca partidul să înveţe din rezultatul alegerilor europarlamentare şi să pornească o reconstrucţie. El a spus că PSD trebuie să se ”reconecteze cu partenerii săi europeni şi să iasă din izolare”.

"Discuţiile de astăzi (marţi-n.red.) sunt extrem de importante în ceea ce înseamnă viitorul PSD. De aceea este important să învăţăm din aceste rezultate şi să ştim ce avem de făcut pe mai departe. Cred că trebuie să pornim o reconstrucţie a PSD, o reconsctrucţie inclusiv a ceea ce înseamnă identitatea noastră. Trebuie să revenim la vorile şi principiile social-democrate, să ne reconectăm cu partenerii noştri europeni, să ieşim poate din izolarea în care am fost în ultima perioadă pentru a fi şi mai mult în contact atât cu partenerii noştri cât şi cu cetăţenii care ne-au susţinut de-a lungul timpului", a spus Victor Negrescu, candidat PSD pentru Parlamentul European.

El a afirmat că premierul Viorica Dăncilă poate participa la reconectarea cu partenerii europeni.

UPDATE „PSD fără Dragnea e mai frumos”. Marian Oprişan nu exclude candidatura la preşedinţia PSD

Marian Oprişan, liderul PSD Vrancea, întrebat fiind dacă va candida la prezidenţiale şi şefia PSD nu a exclus niciuna dintre variante, spunând că la Vrancea nu a pierdut el alegerile, ci "PSD-ul lui Dragnea".

"Ştiţi cum e. Politicienii au o carieră şi au un parcurs. Eu zic că, în principiu, în raniţa fiecărui soldat poate să stea bastonul de mareşal. (...) Vreau să ne înţelegem, nu vorbim de prezidenţiale. Au fost europarlamntare şi populaţia a decis 20 şi ceva la sută PNL, tot aşa USR, PSD, etc, situaţia e împărţită, aşa e în democraţie", a declarat Marian Oprişan.

Întrebat dacă anticipatele sunt o variantă, acesta a exclus scenariul, spunând că PSD trebuie să menţină executivul până în 2020, când parlamentarele vor decide noua majoritate.

Chestionat cu privire la cel care trebuie să preia conducerea PSD, Oprişan a răspuns: "Cel mai bun coleg dintre noi, în cadru statutar şi congres. E prematur (n.r.: să spună dacă candidează în PSD)".

Cât priveşte scorul slab obţinut de PSD la Vrancea: "Nu am pierdut eu alegerile la Focşani şi în Vrancea, le-a pierdut PSD- ul Liviu Dragnea. Alegerile în România au fost pierdute pe acţiunile lui Dragnea. Eu am avut poziţii divergente permanente", a spus Oprişan.

Întrebat cum a PSD fără Liviu Dragnea, liderul PSD Vrancea a spus: "PSD arată mai frumos".

Potrivit numărătorilor paralele făcute de partide, în Focşani, PSD a obţinut doar 8.290 de voturi (21,82 %), faţă de PNL, care a obţinut 10.843 voturi (28,55 %). De asemenea, USR a primit 8.092 voturi (21,30 %).

UPDATE Negoiţă: PSD să cedeze guvernarea pentru că nu poţi guverna cu 23%

Vicepreşedintele PSD Robert Negoiţă a declarat că social-democraţii ”ar trebui să facă un pas în spate şi să cedeze guvernarea pentru că nu poţi guverna cu 23%”, el apreciind că ”s-a greşit şi s-a greşit grav”.

”E mai mult decât evident ca s-a greşit şi s-a greşit grav. Dacă discutăm despre faptul că s-a greşit grav, asta înseamnă că greşelile trebuie îndreptate. (...) PSD ar trebui să facă un pas în spate şi să cedeze guvernarea pentru că nu poţi guverna cu 23%”, a declarat înaintea şedinţei BPN al PSD Robert Negoiţă.

Întrebat dacă este susţine declanşarea alegerilor anticipate, cum a afirmat Dumitru Buzatu, Negoiţă a negat.

”Hai să fim realişti - în România, pe conjunctura legislativă existentă, nu vor exista anticipate niciodată”, a mai spus vicepreşedintele PSD.

 

UPDATE Dăncilă: Nu sunt adepta ca deciziile să fie luate doar de preşedinte

Premierul Viorica Dăncilă, cea care conform statutului a preluat conducerea PSD după condamnarea lui Liviu Dragnea, spune că este adepta deciziilor colectivului şi nu crede că alegerile anticipate sunt o variantă.

"Deciziile le luăm în cadrul forurilor statutare. Nu sunt adepta ca deciziile să fie luate doar de preşedinte", a declarat Viorica Dăncilă, înainte de şedinţa social democraţilor.

Întrebată dacă anticipatele sunt o variantă, aceasta a răspuns: "Nu, nu este o variantă".

 

UPDATE Dumitru Buzatu: Eu sunt adeptul alegerilor anticipate

Preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat marţi că le va propune colegilor din conducerea partidului declanşarea alegerilor anticipate, acuzând Opoziţia că, în realitate, nu vrea să-şi asume guvernarea.

”Eu sunt adeptul celei de-a treia soluţii, în sensul că există un grad foarte mare de contestare din partea opoziţiei, există o opoziţie netă şi făţişă din partea preşedintelui Iohannis faţă de guvernarea PSD, există şi un vot popular la care e foarte greu să decelăm cu exactitate cât a fost la europarlamentare şi cât a fost dat împotriva petrsoane Dragnea. Pentru a lămuri lucrurile eu cred că ar trebui să mergem pe anticipate în cel mai rapid mod posibil pentru a nu da posibilitatea acelora care, contestând vehement guvernarea PSD, nu doresc cu adevărat să-şi asume sarcina de guvernanţă”, a declarat Dumitru Buzatu înaintea şedinţei BPN al PSD.

El a precizat că va propune această ipoteză colegilor din CEx al PSD de marţi.

Buzatu a admis că sunt anumite impedimente pentru convocarea alegerilor anticipate, apreciind însă că se poate găsi o soluţie care să ducă la convocarea alegerilor anticipate.

”Ideea de a forma un guvern care apoi să fie sprijinit punctual de PSD este una paguboasă, pentru că la sfârşitul acestei perioade toată vina, ca şi în cazul guvernării Cioloş, va fi aruncată asupra PSD, despre care se va spune că a guvernat iar patru ani”, a conchis liderul PSD Vaslui.

UPDATE: Codrin Ştefănescu: M-am săturat să văd oameni care se delimitează de colegi care sunt la ananghie

"Legat de Liviu Dragnea suntem convişi că a fost o decizie politică, a fost o zi foarte grea ieri, cumplită pentru întregul partid", a declarat Codrin Ştefănescu, secretar general PSD.

"Nu vrea să fiu surprins în perioada următoare că există colegi care se vor delimita de el (Liviu Dragnea - n.r.). M-am săturat să văd oameni care se delimitează de colegi care sunt la ananghie, m-am săturat să văd colegi de-ai noştri care se delimitează de Olguţa Vasilescu când are cătuşele la mâini, de Gheorghe Nichita când e condamnat, de Radu Mazăre, de Nicuşor Constantinescu, de Costică Niţă, m-am săturat să văd oameni care se delimitează de camarazi şi colegi când sunt la ananghie, cum e cazul lui Ionel Arsenie. Eu vreau să fim solidari şli să mergem mai deprate, pentru că, cu toată această înfrângere, am fost votaţi de foarte mulţi români la care avem o datorie foarte clară", a mai spus Ştefănescu.

Acesta spune că e nevoie de congres cât mai urgent şi cataloghează drept zvon faptul că s-ar încerca schimbarea sa.

"Un congres în care să limpezim lucrurile, să candideze cine vor şi delegaţii să voteze. E o vină colectivă, toţi au muncit în această campanie. Au muncit şi Olguţa şi miniştrii, senatorii, deputaţii, toţi au fost în campanie. Trebuie să facem urgent o analiză (...) Liderul nostru e acum la puşcărie, aşa cum şi-au dorit şi unii şi alţii. Am făcut apel la calm, sper să fim uniţi", a spus Ştefănescu, înainte de şedinţa PSD.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici