Viktor Orban ar merge pentru prima dată în Ucraina de la începutul invaziei. Ungaria a blocat în repetate rânduri ajutorul UE spre Kiev

  • Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, ar urma să ajungă pentru prima dată în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei.
  • Principalul subiect de discuţie îl constituie problema drepturilor minorităţii maghiare din Ucraina, notează Reuters.
228 afișări
Imaginea articolului Viktor Orban ar merge pentru prima dată în Ucraina de la începutul invaziei. Ungaria a blocat în repetate rânduri ajutorul UE spre Kiev

Orban şi Zelenski s-ar putea vedea faţă în faţă. Ungaria a blocat în repetate rânduri ajutorul UE spre Kiev

Discuţiile ar urma să aibă loc cu câteva zile înainte de un summit al UE, care va încerca să ajungă la un acord comun privind asupra unui pachet de ajutor pentru Ucraina, blocat în repetate rânduri de guvernul de la Budapesta.

,,Au fost făcuţi paşi încurajatori pentru restabilirea climatului de încredere între Ungaria şi Ucraina, dar mai este încă un drum lung de parcurs şi va fi nevoie de multă muncă”, a declarat, potrivit Reuters, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

Conform Reutersş Şeful cabinetului prezidenţial al Ucrainei, Andriy Yermak, a declarat că s-au făcut paşi pentru a se conveni asupra unei întâlniri între preşedintele Zelenski şi premierul ungar Viktor Orban, deşi nu a fost stabilită nicio dată. Oficialii de la Kiev au declarat că se aşteaptă ca Orban să vină în Ucraina, ceea ce ar fi prima sa vizită în timpul invaziei pe scară largă a Rusiei.

Drepturile minorităţii maghiare din Ucraina, pretext pentru blocarea ajutorului din partea Budapestei

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina şi până în prezent, guvernul de la Budapesta s-a opus în repetate rânduri pachetului de ajutor pentru Ucraina, motivând decizia pentru nerespectarea drepturilor minorităţii maghiare din Ucraina. Printre ele, Budapesta critică faptul că minoritatea maghiară din Ucraina nu avea acces la şcolarizarea în limba maternă, această problemă fiiind invocată şi la momentul începerii negocierilor de aderare a Ucrainei la UE de anul trecut.

Deschiderea Ungariei pentru discuţii, după ameninţările UE

Uniunea Europeană a avertizat Ungaria că va fi sancţionată economic în cazul în care aceasta se va opune unui nou pachet de ajutor pentru Ucraina. Ulterior, consilierul premierului Viktor Orban a declarat pe platforma X că Ungaria este deschisă acordării ajutorului UE pentru ucraineni. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici