Voicu: PNL a votat pentru liste la parlamentare pentru a nu mai creşte numărul de parlamentari

Deputatul PNL Mihai Voicu a declarat marţi pentru MEDIAFAX că liberalii au votat în Comisia de Cod electoral pentru a se reveni la sistemul de vot pe listă la parlamentare, şi nu pentru cel mixt anunţat de PNL, pentru a nu se mai ajunge la creşterea numărului de parlamentari.

146 afișări
Imaginea articolului Voicu: PNL a votat pentru liste la parlamentare pentru a nu mai creşte numărul de parlamentari

Voicu: PNL a votat pentru liste la parlamentare pentru a nu mai creşte numărul de parlamentari (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Voicu a fost întrebat cum s-a ajuns ca PNL să voteze pentru revenirea la sistemul de listă pentru parlamentare, în condiţiile în care mandatul anunţat era pentru vot mixt.

"Am făcut o analiză între toate sistemele pe care am fi putut să le propunem şi am ajuns la concluzia că este singurul sistem electoral care are un număr fix de parlamentari. Chiar şi un sistem mixt ar fi putut duce la o situaţie cum e cea actuală, cu o creştere exagerată a numărului de parlamentari. În al doilea rând sunt şi nişte aspecte constituţionale, pentru că renumitul sistem german conţine o componentă de sistem uninominal într-un tur, care se pare că are nişte probleme la Curtea Constituţională în ceea ce priveşte alegerea parlamentarilor. Şi nu în ultimul rând am constatat că şi opinia publică împărtăşeşte acest lucru şi mă refer aici la ultimul sondaj de opinie public acum câteva zile, când 54% dintre cetăţeni susţin întoarcerea la sistemul de vot de listă, spre deosebire de doar 28% care susţin un alt tip de vot", a declarat deputatul PNL pentru MEDIAFAX.

Voicu a fost întrebat dacă susţine să se ajungă la 300 de parlamentari, conform referendumului din 2009.

"Nu, dar lucrul ăsta nu a fost pusă problema niciodată de aşa natură", a răspuns deputatul PNL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici