Wiersma (PES): Partidul care câştigă alegerile trebuie să aibă dreptul să ceară postul de premier

Vicepreşedintele grupului socialist din Parlamentul European, Jan Marinus Wiersma, consideră că partidul care câştigă alegerile trebuie să aibă dreptul de a cere postul de prim-ministru şi apreciază drept "nedemocratică" atitudinea preşedintelui Traian Băsescu faţă de numirea unui premier PSD.

22 afișări
Imaginea articolului Wiersma (PES): Partidul care câştigă alegerile trebuie să aibă dreptul să ceară postul de premier

Wiersma (PES): Partidul care câştigă alegerile trebuie să aibă dreptul să ceară postul de premier (Imagine: Mediafax Foto)

Răspunzând unei întrebări privind faptul că preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu va accepta un premier de la PSD, în nici un caz pe Mircea Geoană, Wiersma a apreciat, într-un interviu publicat în pagina electronică a postul de radio RFI România, că aceasta "este o atitudine foarte nedemocratică".

"Cred că este o atitudine foarte nedemocratică. În orice democraţie, este normal ca partidul care câştigă alegerile să aibă dreptul să conducă negocierile privind formarea unui nou Guvern. Deci cred că, în mod normal, acel partid are dreptul să ceară postul de prim-ministru. Aşa funcţionează în ţara mea, Olanda", a spus el.

Wiersma a adăugat că formarea noului Guvern "trebuie făcută cât mai repede cu putinţă", deoarece, "ca orice ţară din Europa, România va trebui să facă faţă multor probleme economice".

El a apreciat că viitorul Guvern trebuie să dezvolte "o strategie adecvată pentru a combate problemele economice ale României, să securizeze sectorul financiar, bineînţeles, împreună cu UE", şi să rezolve problemele semnalate de Comisia Europeană în reforma justiţiei. "Este foarte important ca România să aibă un Guvern care să ştie să folosească la nivel maxim oportunităţile oferite ţării de statutul de membru al UE", a spus Wiersma.

Liderul socialist european a apreciat că "ar fi foarte neînţelept ca partidul care a câştigat alegerile să nu fie în Guvern şi să nu îşi asume responsabilitatea dată de alegători acelui partid".

Referindu-se la faptul că naţionaliştii nu vor intra în viitorul Parlament, Wiersma a apreciat că acesta este "un semn pozitiv că alegătorii din România au arătat responsabilitate la aceste alegeri".

"Este şi un lucru pe care îl putem pune în context european. În vremuri de criză, oamenii aleg politicieni cu experienţă, care nu promit lucruri pe care nu le pot realiza", a spus el. Wiersma a adăugat că "alegătorii sunt mai realişti în momentele dificile şi votează oameni care pot conduce ţara, iar populiştii şi extremiştii naţionalişti nu fac decât să vândă multe iluzii, fără să fi fost vreodată capabili să demonstreze că pot conduce o ţară în perioade dificile".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici