Xi Jinping a primit un al treilea mandat istoric de preşedinte al Chinei

Xi Jinping a primit un al treilea mandat de preşedinte al Chinei, încununând o ascensiune care l-a făcut să devină cel mai puternic lider al ţării din ultimele generaţii.

1251 afișări
Imaginea articolului Xi Jinping a primit un al treilea mandat istoric de preşedinte al Chinei

Xi Jinping a primit un al treilea mandat istoric de preşedinte al Chinei

Xi Jinping a obţinut vineri un al treilea mandat de 5 ani la preşedinţia Chinei, în timp ce îşi consolidează poziţia de cel mai puternic lider al ţării de la Mao Zedong încoace.

Aproape 3.000 de membri ai parlamentului chinez, Congresul Naţional al Poporului (CNP), au votat în unanimitate în Marea Sală a Poporului pentru Xi, în vârstă de 69 de ani, ca preşedinte în cadrul unor alegeri în care nu a existat niciun alt candidat.

Votul a durat aproximativ o oră, iar numărarea electronică a fost finalizată în aproximativ 15 minute, notează Reuters.

Scena a fost pregătită pentru un nou mandat al lui Xi atunci când a eliminat limitele mandatelor prezidenţiale în 2018. Puterea sa a fost deja extinsă în octombrie anul trecut, când a fost reconfirmat pentru încă 5 ani în funcţia de secretar general al comitetului central al Partidului Comunist de guvernământ.

În următoarele două zile, oficiali aprobaţi de Xi urmează să fie numiţi sau aleşi pentru a ocupa poziţii de top în cabinet, inclusiv premierul în aşteptare Li Qiang, care este aşteptat să fie numit în postul nr. 2 al Chinei, ceea ce îl va face responsabil de gestionarea celei de-a doua economii ca mărime din lume.

Alegerea liderilor de stat de către parlament are loc la 3 luni după ce politicile dure COVID-19 au fost desfiinţate şi un nou val de infecţii cauzate de tulpina Omicron, extrem de transmisibilă, s-a răspândit în întreaga ţară. Cu excepţia a zeci de lideri de top, toţi ceilalţi delegaţi şi personalul au purtat măşti.

Xi va ţine un discurs luni, înainte de închiderea sesiunii parlamentare anuale, în timp ce China se confruntă cu provocări multiple, inclusiv o economie afectată de trei ani de restricţii COVID şi o înrăutăţire a relaţiilor cu Occidentul.

La începutul acestei săptămâni, Xi a acuzat Statele Unite şi Occidentul pentru dificultăţile cu care se confruntă economia chineză, remarci neobişnuite din partea sa pentru că se adresează direct Washingtonului.

În timp ce rolul prezidenţial este în mare parte ceremonial, Xi a fost deja reales de partid pentru a prezida comisia militară centrală şi a început cel de-al treilea mandat de cinci ani în calitate de comandant-şef al forţelor armate chineze.

Parlamentul i-a ales, de asemenea, pe Zhao Leji, 66 de ani, ca nou preşedinte al parlamentului şi pe Han Zheng, 68 de ani, ca nou vicepreşedinte. Ambii bărbaţi au făcut parte din fosta echipă de lideri de partid a lui Xi din cadrul Comitetului permanent al Politburo.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici