Zegrean aprobă decizia CCR care a restabilit atribuţiile Guvernului şi Parlamentului privind mandatele aleşilor locali

Guvernul este cel care trebuie să stabilească data alegerilor locale, nu Parlamentul, deoarece Executivul este cel care le organizează, se ocupă de secţiile de votare şi suportă costurile scrutinului, spune fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean.

464 afișări
Imaginea articolului Zegrean aprobă decizia CCR care a restabilit atribuţiile Guvernului şi Parlamentului privind mandatele aleşilor locali

Zegrean: Guvernul trebuie să stabilească data alegerilor locale, nu Parlamentul

Augustin Zegrean a declarat miercuri pentru MEDIAFAX că deciziile CCR, care a stabilit ca fiind neconstituţionale OUG de prelungire a mandatelor primarilor şi legea prin care Parlamentul şi-a arogat atribuţia de stabilire a datei alegerilor locale, sunt corecte şi nu ar trebui să surprindă pe nimeni.

Fostul preşedinte al CCR a explicat că, în Codul Administrativ, adoptat în 2019 prin OUG, scrie că mandatul aleşilor locali poate fi prelungit prin lege, nu altfel.

Legat de data alegerilor, lucrurile sunt simple, dar trebuie ştiute. Ei au scris în proiectul de lege că data alegerilor se stabileşte de Parlament prin lege organică, dar în Constituţie, în art. 73, scrie ce se reglementează prin lege organică, şi anume sistemul electoral, nu data alegerilor. Astfel că nu poţi face o lege organică în alte domenii decât cele în care Constituţia spune că se impune lege organică”, a explicat Zegrean.

Acesta a subliniat că, până acum, Guvernul a fost cel care a stabilit data alegerilor locale şi este normal să fie aşa, pentru că Executivul organizează scrutinul, nu Parlamentul.

„Nu Parlamentul face secţiile de votare, dispune tipărirea buletinelor de vor şi suportă costurile alegerilor. Data alegerilor trebuie stabilită de Guvern, conform legislaţiei în vigoare. Câtă vreme Parlamentul este în sesiune, niciun cetăţean nu trebuie să stea liniştit”, a mai spus Augustin Zegrean.

El a arătat că decizia CCR este obligatorie din momentul publicării în Monitorul Oficial, iar după ce decizia intră în vigoare şi devine general obligatorie, Guvernul are la dispoziţie 45 de zile pentru a pune de acord legea cu decizia Curţii.

„Nu au decât să facă un proiect de lege prin care să propună prelungirea mandatelor aleşilor locali, să meargă cu ea în Parlament iar Parlamentul să adopte legea pentru prelungirea mandatelor”, a conchis Zegrean.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
zegrean,
ccr,
alegeri

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici