Zetea (PSD): Dacă propunerea PNL de comasare a alegerilor ar fi susţinută, putem merge înainte

Dacă propunerea PNL de comasare a alegerilor ar fi susţinută de mai multe partide, „putem merge înainte”, declară Gabriel Zetea, PSD, la RFI. Argumentul economiilor la buget nu e valid „când vorbim despre democraţie”.

205 afișări
Imaginea articolului Zetea (PSD): Dacă propunerea PNL de comasare a alegerilor ar fi susţinută, putem merge înainte

Zetea (PSD): Dacă propunerea PNL de comasare a alegerilor ar fi susţinută, putem merge înainte

Argumentul financiar pentru comasarea alegerilor din 2024 este valid din punct de vedere al bugetului, dar nu este un argument valid atunci când vorbim despre democraţie, declară vicepreşedintele PSD Gabriel Zetea.

El precizează însă că "dacă această propunere a PNL ar fi susţinută de mai multe partide, atunci putem să mergem înainte cu o astfel de modificare".

Gabriel Zetea spune despre comasarea alegerilor că "din curtoazie, sigur că trebuie să avem astfel de discuţii. Este o propunere pe care colegii din coaliţie, membrii PNL îşi doresc să o aibă, aceea de a comasa anumite tipuri de alegeri. PSD nu doreşte în mod special. Noi dorim în primul rând respectarea calendarului electoral, aşa cum a fost el stabilit sau aşa cum este în acest moment, dar nu excludem a priori orice discuţie despre comasarea alegerilor, atâta vreme cât există argumente solide".

El precizează că "unul dintre argumentele aduse de către colegii din PNL este cel al eficientizării cheltuirii banului public, adică se reduc nişte cheltuieli, în momentul în care două tipuri de alegeri ar fi suprapuse. Este un argument valid din punct de vedere al bugetului, dar nu un argument valid atunci când vorbim despre democraţie. Democraţia se întreţine evident cu bani, democraţia este scumpă, aşa cum este peste tot în lume. Dacă argumentul banilor ar fi singurul care ar trebui luat în considerare, Doamne fereşte, atunci am ajunge să nu mai facem alegeri, pentru că ele costă foarte mult".

Întrebat dacă asta înseamnă că argumentele PNL nu au convins PSD-ul să accepte comasarea alegerilor, social-democratul a răspuns: "Nu doar acestea. Noi spunem în felul următor: este extrem de delicat ca partidele aflate la putere, la un moment dat în timp, să modifice legea electorală, calendarul electoral, doar pentru a-şi crea un anumit tip de avantaj electoral, pentru că roata e rotundă în viaţă, se întoarce şi în momentul în care încalci acest principiu, s-ar putea ca atunci când eşti tu în Opoziţie, să ţi se întâmple la fel. Dar dacă această propunere a PNL ar fi susţinută de mai multe partide, de exemplu, din Parlamentul României, în afară de PSD şi PNL, atunci da, înseamnă că există voinţă politică, putem să mergem înainte cu o astfel de modificare, pentru că ea nu ar afecta în mod special democraţia (...). E normal să fie o consultare mai largă".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici