Zgonea: Dezbaterile la buget încep marţi dimineaţă. Grupurile PSD, PNL, PC au întâlnire cu premierul

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că parlamentarii vor începe marţi dezbaterea generală la bugetul de stat, arătând că, între orele 12.00 - 13.30 va fi o pauză, la solicitarea grupurilor PSD, PNL şi PC, care se vor întâlni cu premierul şi cu membri Guvernului.

240 afișări
Imaginea articolului Zgonea: Dezbaterile la buget încep marţi dimineaţă. Grupurile PSD, PNL, PC au întâlnire cu premierul

Zgonea: Dezbaterile la buget încep marţi dimineaţă. Grupurile PSD, PNL, PC au întâlnire cu premierul (Imagine: Bogdan Maran/ Mediafax Foto)

"Dezbaterea va începe la 9.30, cu prezentarea bugetului de stat de către primul ministru, apoi vor fi dezbateri generale timp de 98 de minute, apoi pe amendamente, avem 10 secunde pe fiecare deputat şi senator, înseamnă aproape 20 de ore dezbateri, cu o pauză, mâine, între 12.00 şi 13.30, la solicitarea grupurilor PSD, PNL şi PC, pentru o întâlnire cu primul ministru şi cu membri Guvernului a grupurilor reunite USL", a precizat Valeriu Zgonea, după şedinţa Birourilor Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Comisiile de buget-finanţe au adoptat, vineri seară, cu 23 de voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi două abţineri, proiectul Legii bugetului de stat pe 2014, cu amendamente.

De asemenea, proiectul bugetului asigurărilor sociale pe anul 2014 a fost adoptat, vineri seară, în comisiile parlamentare de buget-finanţe, cu 26 de voturi "pentru" şi două "împotrivă", fiind introduse o serie de amendamente fără impact bugetar, dar care clarifică prevederile în vigoare pentru 2014 în cazul pensiilor.

Zgonea: Dacă preşedintele va trimite, printr-un tertip, bugetul la Parlament, vom munci pe 27, 28,29

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că, dacă preşedintele Traian Băsescu va trimite "printr-un tertip" bugetul la Parlament, atunci parlamentarii vor munci pe 27, 28, 29 decembrie ca să înainteze şefului statului bugetul.

Zgonea a spus că în acest moment ar fi "România contra unui singur om".

El a arătat că parlamentarii vor începe marţi dimineaţă dezbaterea bugetului de stat în plenul reunit şi speră ca până joi, vineri să dea un vot asupra bugetului, după care acesta va fi trimis preşedintelui ţării, care are la dispoziţie 20 de zile.

"Nu există niciun argument juridic şi nu s-a întâmplat niciodată în 23 de ani ca preşedintele statului să pună piedică funcţionarilor să-şi primească resursele financiare, ministerelor să aibă investiţii, administraţiei locale să aibă buget. În acest moment ar fi România contra unui singur om. Nu cred că va trimite bugetul de stat", a spus Zgonea.

El a arătat că, dacă preşedintele va trimite Parlamentului bugetul, atunci parlamentarii "vor face Crăciunul cu bugetul".

"Din punctul  meu de vedere, dacă preşedintele va trimite, printr-un tertip, nu pot să văd care, dacă va vrea să fie aşa cum am spus eu în ghilimele fie spus antiromân şi să trimită acest buget, el va veni undeva către 24 decembrie către Parlament. Asta înseamnă că parlamentarii vor munci pe 27, 28şi 29 ca să trimită domnului preşedinte acest buget. Asta e singura informaţie pe care putem să o judecăm palpabil. Facem Crăciunul cu bugetul! De aceea suntem parlamentari, să venim atunci când e nevoie de noi", a explicat Zgonea.

El a arătat că poate să promită un singur lucru, respectiv că în această săptămână se va vota bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale.

"Eu vă promit un singur lucru, că în această săptămână votăm bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale. Îl trimitem domnului preşedinte, după care argumentaţia de respingere sau de retrimitere către parlamentari, dar cea constituţională, trebuie să v-o prezinte preşedintele", a mai spus Zgonea.

"Cu privire la nedorirea domniei sale de a semna documentul prin care se prelungeşte acordul cu FMI, lăsaţi-mă să văd care sunt implicaţiile şi obligaţiile Parlamentului României şi în momentul în care am aceste informaţii vor veni şi vă voi prezenta dumneavoastră", a arătat Valeriu Zgonea.

El a fost întrebat de ziarişti ce semnal se dă FMI prin neaprobarea memorandului, Zgonea arătând că la această întrebare trebuie să răspundă preşedintele Traian Băsescu.

"Această întrebare trebuie s-o adreseze colega dumneavoastră care este corespondent la Cotroceni şi preşedintele Traian Băsescu trebuie să răspundă fără să spună emoţional că nu ştiu ce cu acciza, fără acciză, să spună care este semnalul pe care-l dăm noi credibilităţii instituţiilor fiannciare", a adăugat Zgonea.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe Memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi.

Şeful statului a declarat săptămâna trecută că va returna Parlamentului proiectul bugetului de stat pe 2014 dacă nu se va renunţa la creşterea accizei la combustil, propusă de Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici