Conjuratia Sarpelui

In 1985, anul in care Mihail Gorbaciov prelua puterea in Uniunea Sovietica, dupa moartea lui Konstantin Cernenko, la Editura Politica din Bucuresti, sub coordonarea lui Virgil Magureanu, a aparut lucrarea "Puterea politica si sistemul social". Rasfoind cuprinsul acestei carti, iti sar in ochi autori care, in decembrie 1989, au preluat fraiele puterii politice postcomuniste. Ion Iliescu, Virgil Magureanu, Vasile Secares, Ioan Mircea Pascu ori Mihai Draganescu sunt semnatarii unei carti "pregatitoare" ideologic pentru debarcarea lui Nicolae Ceausescu.

1 afișare
Imaginea articolului Conjuratia Sarpelui

Conjuratia Sarpelui

In aceasta carte descoperi cu uimire teme si sintagme care au marcat tranzitia de dupa 1989, precum "consensul in jurul puterii", "liderul charismatic", "controlul politic", "rolul factorilor de putere". Cu patru ani inainte de caderea lui Ceausescu, grupul coordonat de Virgil Magureanu se pregatea de preluarea puterii in "societatea socialista". Intre timp, "societatea multilateral dezvoltata" si-a dat obstescul sfarsit, dar exponentii si ideologii ei au ramas pe redutele puterii politice si in serviciile secrete. Pentru disidentul Liviu Ioan Stoiciu, puterea lui Virgil Magureanu, poreclit "sarpele cu ochelari", a fost KGB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici