Pensiile ne vor "umfla" cota unica sau TVA

Dublarea pensiilor de stat in urmatorii doi ani si alte masuri populiste care ar putea fi luate in urmatoarea perioada nu vor putea fi sustinute fara o crestere a veniturilor bugetare, care se va realiza cel mai probabil prin majorarea cotei unice sau a taxei pe valoarea adaugata, potrivit unui raport al ING Bank.

1 afișare
Imaginea articolului Pensiile ne vor "umfla" cota unica sau TVA

Pensiile ne vor "umfla" cota unica sau TVA

Cresterea nivelului de impozitare va avea un efect imediat de crestere a inflatiei, care insa nu se va prelungi mult dupa aplicare. "In primul rand, va fi afectata cresterea economica, deoarece impozitele mai mari implica costuri mai mari. Aceste masuri se vor vedea in preturi, va avea loc o crestere a inflatiei pe termen scurt", a spus Citu. Pe de alta parte, Bogdan Baltazar este de parere ca "daca resursele obtinute din plusul de impozitare ar merge in infrastructura, cu siguranta majorarea nivelului de impozitare ar fi deflationista, iar daca se majoreaza impozitele pentru a se pompa in consum (pensii, salarii in sectorul public), se va vedea un efect inflationist".
Analistul si-a exprimat insa opinia ca resursele obtinute din majorarea impozitelor nu vor fi folosite pentru investitii. "Consider ca investitiile, si in special in infrastructura, vor fi Cenusareasa anului 2008", a spus Baltazar.
Analistii ING Bank cred ca majorarea pensiilor, combinata cu "cresterile irationale ale salariilor din sectorul public", va crea un efect permanent de presiune a veniturilor asupra inflatiei, care ar putea obliga banca centrala sa urce dobanda-cheie cu cel putin 0,75% in prima jumatate a anului 2008, de la actualul nivel de 7%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici