4 februarie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului. Care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer pentru care pacienţii solicită investigaţii

  • Conform raportului Starea Sanatatii in Uniunea Europeana, publicat de Comisia Europeana, Romania se afla pe locul 3 in Europa la numarul deceselor prevenibile prin investigatii de screening, tratamente si controale periodice.
  • Afectiunile oncologice raman in continuare una dintre principalele probleme de sanatate ale romanilor, provocand 95.000 de cazuri noi si 54.000 de victime in 2020.
  • Monitorizarea pacientului dupa finalizarea terapiei oncologice are un rol esential in controlul afectiunii si mentinerea rezultatelor pe termen indelungat.
695 afișări
Imaginea articolului 4 februarie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului. Care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer pentru care pacienţii solicită investigaţii

4 februarie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului. Care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer pentru care pacienţii solicită investigaţii

In 2021, reteaua nationala de clinici de excelenta in imagistica medicala si radiologie Medima Health a realizat 3,062 de investigatii imagistice decontate, in cadrul programului national de monitorizarea a pacientilor cu afectiuni oncologice „Monitor 2”. Dintre acestea, 1.780 au fost investigatii CT, iar 1.282 au fost RMN-uri.

Cele mai frecvente investigatii pe segmentul oncologic au fost cele abdominale, constituind circa 60% din totalul examinarilor (1.828 RMN-uri si CT-uri). Prin intermediul examinarii abdominale, medicul imagist poate evalua cancerul de ficat, de stomac (gastric) si de pancreas, unele dintre cele mai agresive tipuri de cancer. De asemenea, investigatia este indicata in cancerul colorectal, aflat printre primele trei tipuri de cancer care afecteaza deopotriva populatia masculina si feminina.

„Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului este un prilej de a creste nivelul de constientizare al pacientilor oncologici privind importanta monitorizarii post tratament si de a-i incuraja sa nu amane controlul medical periodic din cauza situatiei pandemice actuale. Investigatiile imagistice sunt, la ora actuala, o parte importanta a protocolului de evaluare al pacientilor cu afectiuni oncologice, datorita preciziei cu care pot depista anomaliile in stadiul cel mai incipient. Acestea permit medicului oncolog sa monitorizeze efectele secundare ale tratamentelor si sa preintampine o eventuala recidiva, contribuind astfel la cresterea sperantei de viata”, afirma Prof. Univ. Dr. Gheorghe Iana, Directorul Medical Medima Health.  

Pe locul al doilea in topul investigatiilor decontate pacientilor oncologici s-au aflat investigatiile craniene, cu un procent de 12% din numarul total (378 de investigatii). Desi cancerul cerebral are o incidenta scazuta la nivel mondial - 1.7% din cazurile de cancer, metastazele cerebrale sunt o complicatie frecventa asociata bolilor oncologice. Aproximativ 15 – 30% dintre pacientii cu forme de cancer pulmonar, cancer de san si melanom pot dezvolta tumori secundare la nivel cranian, iar metoda indicata pentru depistarea acestora este RMN-ul.

Totodata, doar 11% dintre pacientii programului „Monitor 2” (336 de investigatii) au solicitat examinari ale regiunii toracice, in principal CT-uri pulmonare, in conditiile in care, in Romania, cancerul pulmonar este cea mai frecventa forma de cancer in randul barbatilor, iar un roman moare in fiecare ora de aceasta afectiune, ca urmare a subdiagnosticarii.

De asemenea, un segment important a fost reprezentat de investigatiile de monitorizare pentru cancerele feminine, reprezentand o pondere de circa 8%. Din aceasta categorie fac parte investigatiile RMN pelvine si de san, recomandate in detrimentul CT-ului in analiza cancerelor ginecologice frecvente, cum sunt cancerul de col, de uter, ovarian si endometrial, dar si a cancerului mamar, principala afectiune maligna intalnita la femei. 

Care sunt indicatiile si diferentele intre CT si RMN in afectiunile oncologie?

  • Ambele tipuri de investigatii au indicatii in diagnosticarea cancerului, monitorizarea evolutiei pacientului pe parcursul tratamentului oncologic si dupa finalizarea acestuia, pentru identificarea eventualelor metastaze;
  • Recomandarea unui RMN sau CT depinde de tipul de cancer al pacientului, de tratamentele administrate, dar si de afectiunile asociate;
  • RMN-ul ofera imagini detaliate ale  tesuturilor moi si ligamentelor, in timp ce prin CT se obtin imagini detaliate ale organelor interne, vaselor de sange si oaselor.
  • Investigatia RMN-ul nu implica iradiere, ca urmare poate fi repetata ori de cate ori este nevoie, fiind noninvaziva pentru pacient.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici