5 tipuri de boli transmise de căpuşe şi simptomele la care trebuie să fim atenţi

5 tipuri de boli transmise de căpuşe şi simptomele la care trebuie să fim atenţi, de la erupţie cutanată la febră şi frisoane.

1831 afișări
Imaginea articolului 5 tipuri de boli transmise de căpuşe şi simptomele la care trebuie să fim atenţi

Oamenii sunt cel mai predispuşi la infecţii transmise de căpuşe în timpul verii, când petrec timp în aer liber.

Atunci când căpuşele ne înţeapă, ele se pot „ospăta” zile întregi, lăsând timp suficient pentru ca bolile să fie transmise. De asemenea, acestea pot transmite mai multe boli în acelaşi timp, scrie Insider.

Cele mai frecvente boli transmise de căpuşe şi simptome:

Boala Lyme

Boala Lyme este cea mai frecventă boală transmisă de căpuşe în Statele Unite, potrivit CDC. Aproximativ 470.000 de persoane se îmbolnăvesc de boala Lyme în Statele Unite în fiecare an şi se crede că aceasta afectează aproape 15% din populaţia globală.

Boala Lyme este răspândită de căpuşa cu picioare negre, cunoscută şi sub numele de căpuşa cerb. Multe persoane care se îmbolnăvesc de boala Lyme dezvoltă o erupţie cutanată roşie sau albastră care se întinde pe o suprafaţă de doi sau mai mulţi centimetri. Doar 20 la sută dintre persoane fac bine-cunoscuta erupţie, care seamănă cu un ochi de taur pe o tablă de dart.

Alte simptome ale bolii Lyme includ febră, oboseală severă, dureri de cap, dureri musculare şi articulare şi ganglioni limfatici umflaţi.

Febra pătată a Munţilor Stâncoşi (RMSF)

Cazurile de febră pătată a Munţilor Stâncoşi au crescut constant în ultimele două decenii în Statele Unite, de la 495 de cazuri în 2000 până la 5.709 în 2019. RMSF este răspândită de câteva căpuşe diferite, inclusiv căpuşa de lemn din Munţii Stâncoşi, căpuşa de câine american şi căpuşa de câine maro.

În afară de o erupţie cutanată roşie cu pete, alte simptome timpurii ale infecţiei includ dureri de cap, febră şi probleme gastrointestinale.

Anaplasmoză

Cazurile de anaplasmoză au crescut în Statele Unite de la doar 348 în 2000 la 5.655 de cazuri în 2017. Anaplasmoza este transmisă de căpuşa cu picioare negre - numită şi căpuşa cerb. Simptomele anaplasmozei încep de obicei la una sau două săptămâni după muşcătura de căpuşă şi includ febră, frisoane, dureri de cap severe, dureri musculare, greaţă, vărsături, diaree şi pierderea poftei de mâncare.

Babesioza

De obicei, în Statele Unite se înregistrează între una şi două mii de cazuri de babesioză în fiecare an.

Unele persoane care iau babesioza nu dezvoltă niciun simptom şi nu vor avea nevoie de tratament. Dar alţii dezvoltă simptome precum febră, dureri musculare sau articulare, greaţă şi dureri de cap, potrivit CDC.

STARI

Muşcăturile de căpuşă stelară singuratică au fost din ce în ce mai mult legate de sindromul alfa-gal, cunoscut şi sub numele de alergia la "carne roşie". Dar căpuşele stelare singuratice pot transmite, de asemenea, o infecţie cunoscută sub numele de STARI (Southern tick-associated rash illness).

Cel mai notabil simptom al STARI este o erupţie cutanată, care seamănă cu ochiul de taur al bolii Lyme. O erupţie cutanată STARI se dezvoltă, de obicei, după şase zile.

Pacienţii STARI au mai puţine pete de erupţie cutanată, iar dimensiunea petelor este mai mică decât cele observate în cazul bolii Lyme.

Pacienţii cu STARI pot prezenta, de asemenea, oboseală, dureri de cap, febră şi dureri musculare. Deoarece STARI este adesea diagnosticată greşit ca fiind boala Lyme, nu este clar câte cazuri apar în fiecare an.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici