Aplicaţia COVID care detectează virusul după voce, "mai precisă decât testele clasice”

  • Potrivit cercetătorilor, o aplicaţie pentru telefoane mobile poate detecta coronavirusul în vocea oamenilor cu o "precizie potenţial ridicată", folosind inteligenţa artificială (AI).
  • Utilizatorii vor trebui să ofere informaţii despre istoricul lor medical, statutul de fumător şi datele demografice şi să înregistreze unele sunete respiratorii, cum ar fi tusea şi citirea unei propoziţii scurte.
1435 afișări
Imaginea articolului Aplicaţia COVID care detectează virusul după voce, "mai precisă decât testele clasice”

Aplicaţia COVID care detectează virusul după voce, "mai precisă decât testele clasice”

Model de inteligenţă artificială are o precizie de 89% şi este ieftin de utilizat, ceea ce înseamnă că ar putea fi adoptat în ţările cu venituri mici, unde testele PCR sunt mai scumpe.
 
Rezultatele pot fi furnizate în mai puţin de un minut şi se spune că reprezintă o "îmbunătăţire semnificativă" a preciziei testelor cu flux lateral, au declarat oamenii de ştiinţă, potrivit SkyNews.
 
În mod normal, infecţia are impact asupra tractului respirator superior şi asupra corzilor vocale, astfel că cercetătorii au decis să analizeze modificările vocii cu ajutorul unui model de inteligenţă artificială pentru a detecta COVID.
 
Wafaa Aljbawi, cercetător la Institutul de Ştiinţă a Datelor din cadrul Universităţii Maastricht din Olanda, a declarat „Aceste rezultate promiţătoare sugerează că înregistrările vocale simple şi algoritmii de inteligenţă artificială bine reglate pot, potenţial, să atingă o precizie ridicată în determinarea pacienţilor care au infecţia COVID-19. Astfel de teste pot fi furnizate fără costuri şi sunt simplu de interpretat. În plus, ele permit efectuarea de teste virtuale, la distanţă, şi au un timp de răspuns de mai puţin de un minut. Acestea ar putea fi utilizate, de exemplu, la punctele de intrare pentru adunări mari, permiţând o depistare rapidă a populaţiei”.
 
Au fost utilizate date din aplicaţia COVID19 Sounds a Universităţii Cambridge, care a fost utilizată de către mulţimea de oameni. Aceasta a inclus 893 de mostre audio de la 4.352 de persoane sănătoase şi nesănătoase.
 
Utilizatorii trebuie să ofere informaţii despre istoricul lor medical, statutul de fumător şi datele demografice şi să înregistreze unele sunete respiratorii, cum ar fi tusea şi citirea unei propoziţii scurte.
 
O tehnică de analiză a vocii - numită Mel-spectrogramă - a identificat diferite caracteristici ale vocii pentru a "descompune numeroasele proprietăţi ale vocilor participanţilor".
 
Aljbawi a adăugat: „Aceste rezultate arată o îmbunătăţire semnificativă a acurateţei diagnosticării COVID-19 în comparaţie cu testele de ultimă generaţie, cum ar fi testul fluxului lateral. Testul de flux lateral are o sensibilitate de numai 56%, dar o rată de specificitate mai mare, de 99,5%. Acest lucru este important, deoarece semnifică faptul că testul de flux lateral clasifică greşit persoanele infectate ca fiind COVID-19 negative mai des decât testul nostru”.
 
„Cu alte cuvinte, cu modelul AI LSTM, am putea rata 11 din 100 de cazuri care vor continua să răspândească infecţia, în timp ce testul fluxului lateral ar rata 44 din 100 de cazuri”.
 
Modelul AI este utilizat, de asemenea, pentru o aplicaţie de prezicere a exacerbărilor în boala pulmonară obstructivă cronică.
 
Cercetarea urmează să fie prezentată luni la Congresul internaţional al Societăţii Europene de Pneumologie de la Barcelona.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici