Cât îi ajută pe pacienţi coplata pe care Guvernul o pregăteşte prin ordonanţă de urgenţă

  • Ordonanţa permite pacienţilor să se trateze la privat din asigurarea plătită statului.
  • Pacientul va achita diferenţa dintre preţul serviciilor private şi asigurare.
  • Sorin Paveliu spune că ordonanţa avantajează mai mult clinicile private decât pacienţii.
  • Sumele decontate de stat sunt prea mici şi pentru spitalele de stat.
2767 afișări
Imaginea articolului Cât îi ajută pe pacienţi coplata pe care Guvernul o pregăteşte prin ordonanţă de urgenţă

ŞTIRILE - GUVERNUL VREA SĂ REINVENTEZE COPLATA

Guvernul se pregăteşte să dea azi o ordonanţa de urgenţă care stabileşte cum te tratezi la privat cu banii din asigurarea plătită statului. Urgenţa pe care o invocă: presiunea pusă de Covid pe sistemul sanitar.

Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate, spune că nu pacienţii sunt cei care au de câştigat din această ordonanţă.
 
SORIN PAVELIU, expert în politici de sănătate:
”Este clar că această concesie favorizează sistemul privat în dauna celui de stat, respectiv prevede pe de o parte o creştere a numărului de paturi contractate în sistemul privat cu 10%, dar putem să punem lucrurile şi invers. Asta presupune o scădere exact cu acelaşi număr de paturi din sistemul public, fără să existe nişte criterii foarte transparente”.
 
Pacientul care vrea să se trateze în privat va trebui să-ţi exprime în prealabil consimţământul în scris. Spitale private vor avea obligaţia să facă publică diferenţa pe care pacienţii o au de achitat pentru fiecare intervenţie în parte. Iar diferenţele nu vor fi mici, ţinând cont că banii daţoi cde casă nu ajung nici pentru cheltuielile spitalelor de stat.
 
 
 
SORIN PAVELIU, expert în politici de sănătate:
”Tarifele în momentul de faţă sunt absolut neacoperitoare, nu de azi, de ieri, ci de vreo 4 ani se poartă această discuţie, iar Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională, prin ordonanţă, demonstrează că este incapabilă să rezolve această problemă”.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici