Ce se întâmplă când dormi doar 6 ore pe noapte, dar faci sport

Un studiu publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă evidenţiază modul în care exerciţiile fizice reduc efectele negative ale odihnei inadecvate.

2965 afișări
Imaginea articolului Ce se întâmplă când dormi doar 6 ore pe noapte, dar faci sport

Ce se întâmplă când dormi doar 6 ore pe noapte, dar faci sport

A dormi câteva ore pe noapte înseamnă că ai mai puţină energie disponibilă pentru a o aloca activităţii sportive. Potrivit unor oameni de ştiinţă, exerciţiile fizice ne-ar putea ajuta să contracarăm consecinţele asupra sănătăţii ale neadormirii unui număr adecvat de ore.

Nu este o ştire că somnul şi activitatea fizică au un impact pozitiv asupra sănătăţii noastre. Dar un studiu realizat de o echipă de la Institutul Cardiovascular din Guangdong (China) şi publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă arată cum sunt conectate cele două lucruri, până la punctul în care exerciţiile fizice pot ajuta la reducerea efectelor negative ale odihnei nsuficiente.

Analizând datele a peste 92.000 de adulţi cu vârsta cuprinsă între 40 şi 73 de ani care trăiesc în Regatul Unit, cercetătorii au descoperit că cei care practicau o activitate fizică regulată aveau un risc mai mic de deces, chiar dacă dormeau mai puţin de şase ore pe noapte.

Între 2013 şi 2015, participanţii au purtat o brăţară timp de o săptămână pentru a urmări cât de mult au făcut mişcare şi câte ore au dormit, toate datele fiind folosite ulterior pentru a-şi analiza obiceiurile de viaţă de-a lungul anilor. Acest lucru a condus la descoperirea, de exemplu, că cei care au dormit prea puţin sau prea mult (şi asta poate fi dăunător) şi nu au practicat suficientă activitate fizică au arătat un risc mai mare de deces din cauze precum cancerul şi bolile cardiovasculare.

Cu toate acestea, datele au dezvăluit şi o tendinţă interesantă: indivizii extrem de activi din punct de vedere fizic nu aveau un risc crescut de deces, chiar dacă dormeau mai puţin de şase ore pe noapte. Potrivit lui Jihui Zhang, directorul Centrului pentru Somn şi Medicină Circadiană din Guangzhou (China), chiar şi doar 150 de minute de activitate fizică moderată sau intensă pe săptămână sunt suficiente pentru a atenua unele consecinţe probleme de sănătate asociate cu prea puţin sau prea mult somn. Şi plimbările zilnice scurte (dar intense) sau câteva plimbări pe o bicicletă staţionară fac şi ele parte din calcul.

Deşi acesta este un studiu observaţional care nu demonstrează o corelaţie directă între exerciţii fizice şi somn, cercetătorii emit ipoteza că activitatea fizică are un efect pozitiv asupra somnului, deoarece combate inflamaţia, reglează metabolismul, creşte sensibilitatea la insulină şi reglează activitatea sistemul nervos simpatic, contracarand astfel riscul de boli de inimă.

Potrivit lui Jennifer Heisz, profesor la Universitatea McMaster şi autoare a cărţii Move the Body, Heal the Mind, antrenamentul fizic determină celulele noastre să producă o substanţă chimică numită adenozină, care funcţionează ca un ajutor natural pentru somn: „mai multă adenozină generăm în timpul zilei, cu atât somnul nostru devine mai odihnitor şi mai reparator", a explicat pentru New York Times.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să sacrificăm odihna pentru exerciţii fizice: „Este puţin probabil ca cei care nu pot dormi la suficientă energie pentru a rămâne activ în timpul zilei”, avertizează Tianyi Huang, profesor asistent de medicină la Harvard Medical School. Renunţarea la orele potrivite de somn pentru a te antrena nu este întotdeauna o idee bună.

După cum explică întotdeauna Aric Prather, psiholog şi specialist în somn la Universitatea din California, San Francisco, NYT, întrebarea nu ar trebui să fie niciodată dacă să schimbe somnul cu exerciţii fizice: „Oamenii care trăiesc mai bine sunt cei care reuşesc să facă ambele bine".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici