- Home
- Sănătate
- (28.03.2023, 01:47)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Demenţa şi pierderea memoriei: s-a întocmit un top al acţiunilor care fentează boala
Un studiu chinezesc pe 30.000 de oameni urmăriţi timp de 10 ani a scos un „clasament” al stilurilor de viaţă utile pentru protejarea împotriva declinului cognitiv, acţiuni care funcţionează şi asupra persoanelor predispuse genetic la demenţă.
Urmărește
60027 afișări
Demenţa şi pierderea memoriei: s-a întocmit un top al acţiunilor care fentează boala
Există o relaţie precisă între unele stiluri de viaţă şi riscul de a suferi o deteriorare mentală odată cu înaintarea în vârstă. Vestea bună este că toată lumea ar putea face multe lucruri de folos, pentru a reduce riscul de pierdere a memoriei sau de a dezvolta demenţă, pe măsură ce îmbătrâneşte.
Situaţia este indicată de un studiu efectuat în diferite regiuni ale Chinei şi publicat în British Journal of Medicine (Bmj), care a implicat aproape 30.000 de oameni, observaţi timp de 10 ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Financial Times: UE caută alternative urgente fără SUA pentru finanțarea Ucrainei. Planul G7 privind utilizarea activelor rusești a eșuat
-
Liderul Hamas nu cedează şi vrea un „război lung şi de uzură” cu Israelul
-
Alexandra Beatrice Bertalan Pacuraru şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale din partea ADN
-
Taifunul Bebinca a lovit Shanghai. Cea mai puternică furtună din China, din 1949
Studiul, al cărui prim autor este Jianping Jia, de la Centrul de Inovare pentru Tulburări Neurologice şi Departamentul de Neurologie al Spitalului Xuanwu din Beijing, a arătat că efectul protector al stilului de viaţă corect se extinde şi asupra celor care pot avea o genetică faţă de demenţă, fiind purtători de alela Apoe 4 din gena care codifică apolipoproteina E.
Clasamentul
Şase stiluri de viaţă diferite modificabile au reieşit ca fiind importante din cercetare:
- Dieta: cea mai semnificativă în scopul prevenirii demenţei este alimentaţia corectă, bazată în mod substanţial pe principiile dietei mediteraneene, axată pe fructe, legume, cereale, leguminoase, peşte, ulei de măsline, fructe uscate şi cantitate redusă de sare.
- Exerciţii pentru minte: imediat după vine menţinerea activităţii cognitive garantată de activităţi precum scris, citit, joc de cărţi.
- Exerciţii fizice: pe locul trei s-a clasat activitatea fizică regulată.
- Contacte sociale: este important să se menţină un nivel bun de activităţi sociale.
- Evitaţi fumatul: Fumatul de ţigări se numără printre anumite cauze ale a 25 de boli diferite.
- Evitati alcoolul: cu cât consumul este mai mare, cu atât riscul neurologic este mai mare.
Toate acestea sunt măsuri erau oricum binecunoscute, dar îşi găsesc o confirmare importantă în acest studiu, având în vedere implicarea unui număr foarte mare de persoane
„Această investigaţie amplă este prima, după cunoştinţele noastre, care evaluează efectele diferitelor profiluri de stil de viaţă, statutul Apoe4 şi interacţiunile acestora asupra performanţei memoriei pe o perioadă de urmărire de 10 ani”, subliniază autorii cercetării.
„Rezultatele noastre arată că un stil de viaţă sănătos este asociat cu o scădere mai lentă a memoriei la indivizii normali din punct de vedere cognitiv, inclusiv la cei care sunt sensibili genetic”, este concluzia specialiştilor.
Citește pe alephnews.ro: Care au fost ultimele cuvinte auzite de echipajul submersibilului Titan înainte de implozie? Noi detalii ies la iveală
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ryan Routh, bărbatul suspectat că voia să-l asasineze pe Trump, este un autor pasionat de arme, de legiuni străine și războaie. Cum schimbă noua tentativă de asasinat campania prezidențială
S-a terminat petrecerea. IT-ul, sectorul unde plouă cu salarii de mii de euro şi angajări pe bandă rulantă, a amorţit. Proiectele sunt tot mai rare, salariile încep să scadă VIDEO
Avertisment apocaliptic de la Bill Gates: Dacă vom reuşi cumva să evităm încă un mare război, lumea va fi lovită de o altă problemă uriaşă
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nelson Mondialu NU este tatăl biologic al lui Livian. A invitat şi familia reală la nuntă, dar nu au vrut să audă de el
CANCAN.RO
Cel mai căutat LAPTE de români este foarte scump. Cât ajunge să coste un litru într-un supermarket
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:41
Liderul Hamas nu cedează şi vrea un „război lung şi de uzură” cu Israelul
-
ieri, 22:40
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 936. Atac masiv cu drone asupra Kievului / ISW: Rusia se va confrunta cu o penurie de arme pentru invazia din Ucraina / „Ucraina îi poate păstra” - comandantul cecen renunţă la compatrioţii care s-au predat Kievului