Efectele pe care le au asupra fătului îndulcitorii hipocalorici folosiţi de mamă în timpul sarcinii

Îndulcitorii hipocalorici folosiţi în timpul sarcinii duc la creşterea ţesutului adipos al fătului, îi afectează flora intestinală şi cresc riscul de maladii cardiace, potrivit unui nou studiu, care subliniază încă o dată importanţa alimentaţiei în timpul sarcinii şi al alăptării.

1853 afișări
Imaginea articolului Efectele pe care le au asupra fătului îndulcitorii hipocalorici folosiţi de mamă în timpul sarcinii

Efectele pe care le au asupra fătului îndulcitorii hipocalorici folosiţi de mamă în timpul sarcinii

"Îndulcitorii hipocalorici sunt consideraţi siguri pentru consum în timpul sarcinii şi al alăptării, totuşi, sunt dovezi care arată că ei contribuie la creşterea greutăţii corporale şi a riscului de maladii cardiovasculare", spune autorul studiului, Raylene Reimer, de la Universitatea din Calgary, Canada, specialist în biochimie şi biologie moleculară.

"Chiar şi stevia, care este promovată ca alternativă naturală pentru aspartam şi alţi îndulcitori hipocalorici, a arătat un impact similar în creşterea riscului de obezitate în primii ani de viaţă", a mai spus Reimer, potrivit medicalxpress.com.

Aspartamul şi stevia sunt de 200-400 de ori mai dulci decât zahărul. Stevia, care a devenit din ce în ce mai populară în ultimii ani, era folosită în Paraguay şi Brazilia pentru a trata diabetul.

Consumul de astfel de îndulcitori a crescut în rândul femeilor şi copiilor, mai ales în contextul numărului mare de persoane obeze la nivel mondial. Însă consumul zilnic provoacă o creştere în greutate la bebeluşi, apariţia precoce a menstruaţiei (sub vârsta de 10 ani), aceştia fiind factori de risc pentru maladii cronice. Unii dintre aceşti îndulcitori ajung şi în laptele matern, potrivit noului studiu.

Studiul a fost realizat pe şoareci şi a demonstrat că îndulcitorii artificiali pot modifica flora intestinală, contribuind la apariţia obezităţii.

"O sarcină sănătoasă, inclusiv o nutriţie sănătoasă, este importantă pentru a avea un bebeluş sănătos", spune Reimer. "Studiul va continua prin încercarea de a stabili care sunt caracteristicile unei diete sănătoase şi, mai important, ce metode pot fi aplicate pentru a corecta tulburările care afectează flora intestinală", a mai spus aceasta.

Foto: Profimedia Images

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
]ndulcitori,
făt,
boli

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici