- Home
- Sănătate
- (09.10.2023, 06:00)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gustări care îţi distrug dieta: un sfert dintre oameni fac alegeri proaste
Cercetările dezvăluie că mulţi oameni fac ca beneficiile meselor sănătoase să fie anulate de alegeri de calitate slabă, crescând caloriile zilnice şi riscurile aferente pentru greutate şi sănătate.
Urmărește
1312 afișări
Gustări care îţi distrug dieta: un sfert dintre oameni fac alegeri proaste
Un sfert dintre oameni subminează beneficiile meselor sănătoase cu gustări de proastă calitate, crescând astfel nu numai caloriile zilnice, ci şi riscul de accident vascular cerebral şi boli cardiovasculare.
Acestea sunt rezultatele cercetărilor publicate în Jurnalul European de Nutriţie în care oamenii de ştiinţă au investigat obiceiurile de gustare a 854 de persoane din Marea Britanie. Din analiza datelor a reieşit că 95% dintre participanţi au mâncat între mese.
Gustările cele mai consumate de eşantion au fost băuturile (lapte, ceai, cafea, băuturi din fructe), dulciuri, biscuiţi şi brownies, nuci şi seminţe, fructe, chipsuri, pâine, brânză şi unt, prăjituri şi tarte şi musli sau batoane cu cereale.
Cele cu cea mai mare contribuţie la aportul total de energie zilnic au fost dulciurile şi prăjiturile (14%), cerealele pentru micul dejun (13%), îngheţata şi deserturile congelate pe bază de lactate (12%), gogoşile şi produsele de patiserie (12%), bomboanele (11). %), fursecuri şi brownies (11%), nuci şi seminţe (11%).
ULTIMELE ȘTIRI
-
IDF anunță că l-a asasinat pe Ibrahim Aqil, lider Hezbollah, în atacul din Beirut
-
Nicolae Ciucă: România nu a fost reprezentată la întâlnirea cu von der Leyen. Premierul Ciolacu să dea explicaţii / România va primi 1,5 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE
-
Sebastian Burduja: Romgaz, prima emisiune de obligaţiuni demarată de o companie cu capital majoritar de stat
-
Secretar de stat în Ministerul Transporturilor: Ţinta e ca în 2030 să circulăm pe autostradă până la Chişinău
Calitatea contează
Cu toate acestea, liniile directoare pentru o nutriţie adecvată indică consumul de cinci mese pe zi, inclusiv două gustări. De fapt, ceea ce face diferenţa nu este obiceiul de a mânca, ci ceea ce mănânci.
Studiul a constatat că persoanele care au optat frecvent pentru gustări de înaltă calitate, cum ar fi nucile şi fructele proaspete, aveau mai multe şanse să aibă o greutate sănătoasă decât cei care nu au gustat deloc sau care au ales alimente nesănătoase. De asemenea, au avut o sănătate metabolică mai bună şi au perceput o scădere a foamei.
Cei patru parametri
„Calitatea gustărilor se referă în esenţă la patru parametri: fibre, grăsimi, zahăr şi sare”, explică Andrea Ghiselli, nutriţionist. „Snacks-urile sărace în fibre şi bogate în celelalte trei ingrediente tind să ofere mai puţină saţietate şi un răspuns glicemic mai mare. Dacă mâncăm aşa în fiecare zi, riscul cardiometabolic va creşte din cauza creşterii rezistenţei la insulină, de exemplu, sau din cauza creşterii în greutate”, conchide el.
Cea mai rea şi cea mai bună alegere
Adesea, înainte de a merge la culcare, vrei ceva de „ciugulit”. Dar studiul englez a arătat că o gustare după ora 21.00 este asociată cu o agravare a markerilor de sânge în comparaţie cu toate celelalte momente în care poţi mânca o gustare.
„Există două motive: primul este că metabolismul nostru funcţionează mai bine cu lumina soarelui. Totuşi, organizarea modernă a muncii, structurarea meselor şi lipsa timpului înseamnă că mâncăm din ce în ce mai târziu şi că cina este cea mai importantă masă, tocmai atunci când suntem nereactivi metabolic şi ardem mai puţin”, explică Andrea Ghiselli. „Al doilea motiv este că seara preferăm să mâncăm dulciuri. O dietă echilibrată bazată pe fructe, legume, cereale integrale şi leguminoase este cel mai bun mod de a nu simţi foame seara”.
O gustare sănătoasă ar trebui să corespundă cu 5-10% din necesarul zilnic şi poţi decide, de exemplu, între iaurt şi musli, fructe proaspete şi uscate în coajă, pâine sau biscuiţi cu un strat de unt şi gem, un cub de brânză matură şi miere, lapte şi nişte biscuiţi.
Citește pe alephnews.ro: Iohannis poate candida independent pe listele unui partid la alegerile din 1 decembrie, a decis Consiliul Legislativ
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a intensificat raidurile aeriene împotriva grupării Hezbollah din Liban. Cum s-ar putea termina conflictul
”Fără milă”: Multinaţionala prezentă şi în România care a decis să cheme înapoi angajaţii 5 zile pe săptămână la birou
Ce au ajuns să facă acum antreprenorii care în anii '90 au pus bazele comerţului alimentar modern şi ce s-a întâmplat cu magazinele lor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Fostul iubit al Mădălinei Ghenea a sărit în apărarea Simonei Halep! „E ciudat ce s-a întâmplat”
PROSPORT.RO
Am făcut calculul! Câți bani va primi un român, dacă are o vechime de 26 de ani cu carte de muncă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe