În trei ani, 65 de milioane de oameni din întreaga lume au fost afectaţi de long Covid

În timp ce lumea este hotărâtă să lase pandemia în urmă, cel puţin 65 de milioane de oameni au fost afectaţi de long Covid, o problemă care, "la scară globală, nu a primit de mult timp atenţia pe care o merită".

430 afișări
Imaginea articolului În trei ani, 65 de milioane de oameni din întreaga lume au fost afectaţi de long Covid

În trei ani, 65 de milioane de oameni din întreaga lume au fost afectaţi de long Covid

Datele reies dintr-un editorial publicat în prestigioasa revistă ştiinţifică „Lancet”, care, în ajunul Zilei Internaţionale de Conştientizare a long Covid, cere Uniunii Europene să elaboreze o agendă de cercetare pe această temă.

Peste 750 de milioane de persoane sunt afectate de Covid şi long Covid, adică "o afecţiune multisistemică postinfecţie debilitantă care afectează capacitatea de a desfăşura activităţi zilnice timp de mai multe luni sau ani", ce "apare în 10-20% din cazuri la persoane de toate vârstele".

Se estimează "că 1 din 10 persoane care fac long Covid încetează să mai lucreze, ceea ce duce la pierderi economice substanţiale", iar consecinţa "este o afectare globală generalizată a sănătăţii, bunăstării şi mijloacelor de trai ale oamenilor".

Adesea "respinsă ca o afecţiune psihosomatică, trebuie luată în serios".

În schimb, "mulţi pacienţi se luptă pentru a obţine un diagnostic definitiv" şi "la scară globală, long Covid nu a primit atenţia pe care o merită".

În multe ţări cu venituri mici şi medii, cum ar fi India, China şi Africa de Sud, există o lipsă de date.

În august 2022, SUA au stabilit Planul naţional de acţiune pentru cercetare privind long Covid, care a dus la alocarea a 1,15 miliarde de dolari pentru proiectul Researching Covid to Enhance Recovery (Cercetarea Covid pentru a spori recuperarea).

UE nu a definit încă o agendă de cercetare, iar reţeaua de asociaţii de pacienţi Long Covid Europe solicită 500 de milioane de euro de la UE în acest scop.

Potrivit unui alt studiu publicat în JAMA Health Forum, cei care au luat virusul pot avea un risc crescut de probleme cardiace şi pulmonare şi chiar un risc dublu de deces. Cele mai dese neplăceri în long Covid sunt oboseala, durerile de cap, lipsa concentrării, dar apar şi date despre probleme intestinale care durează în timp.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici