Insultele dor, complimentele trec aproape neobservate: cum reacţionează creierul la diferite situaţii

Studiu asupra a 80 de femei: ascultarea cuvintelor jignitoare are consecinţe negative pe perioade lungi de timp, în timp ce laudele sunt uitate repede.

1317 afișări
Imaginea articolului Insultele dor, complimentele trec aproape neobservate: cum reacţionează creierul la diferite situaţii

Insultele dor, complimentele trec aproape neobservate: cum reacţionează creierul la diferite situaţii

Doare mult mai mult când primim o insultă comparativ, în timp ce bucuria primirii unui compliment este redusă, este concluzia la care a ajuns un grup de cercetători olandezi care au constatat efectul insultelor şi complimentelor asupra activităţii creierului şi asupra conductanţei electrice a pielii, un parametru guvernat de sistemul nervos autonom şi care reprezintă un indice de stare emoţională. Din păcate, complimentele sunt uitate în curând în comparaţie cu permanenţa jignirilor.

Injuriile

Cercetarea a fost realizată prin plasarea de electrozi pe scalpul a 80 de femei care s-au oferit să primească insulte sau complimente de la o persoană virtuală, în timp ce le-a fost înregistrată şi conductanţa electrică a pielii. Astfel, a fost posibil să se descopere că răspunsul creierului la insulte este activat în primul rând în zonele frontale într-o foarte scurtă fracţiune de secundă, chiar şi atunci când insulta este îndreptată către alte persoane. Este ca şi cum în faţa ascultării insultelor, creierul intră într-o stare de perturbare care rămâne ridicată pentru perioade lungi de timp.

Complimentele

Dimpotrivă, complimentele tind să scape observării. „Studiul nostru nu a clarificat dacă semnificaţia emoţională specifică a cuvintelor sau reactivarea amintirilor experienţelor trecute este cea care captează atât de puternic atenţia creierului”, spune Marijn Struiksma, cercetător lingvist la Universitatea din Utrecht, care a coordonat studiul. Studiul a fost realizat implicând doar femei, iar cercetările viitoare ar putea explora răspunsul bărbaţilor la insulte şi complimente, deşi, potrivit autorilor, nu există niciun motiv să credem că creierul masculin ar trebui să răspundă diferit.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici