New York-ul dă în judecată şi TikTok, Meta şi YouTube: provoacă daune sănătăţii mintale a tinerilor

În SUA, tema determinată de problemele cauzate de platformele sociale asupra sănătăţii mintale mai ales la copii este foarte sensibilă.

845 afișări
Imaginea articolului New York-ul dă în judecată şi TikTok, Meta şi YouTube: provoacă daune sănătăţii mintale a tinerilor

New York-ul dă în judecată şi TikTok, Meta şi YouTube: provoacă daune sănătăţii mintale a tinerilor

Oraşul New York dă în judecată TikTok, Facebook şi YouTube pentru dăunarea sănătăţii mintale a copiilor şi adolescenţilor. Potrivit procesului, platformele operate de Meta, ByteDance, Google şi Snap şi-au construit cu bună-ştiinţă platformele pentru a „atrage, captura şi a produce dependenţă la tineri”.

„Minorii trebuie protejaţi, asta e sigur. Nu degeaba aceste aplicaţii, aşa cum a cerut şi Garantul de confidenţialitate, au peste 13 ani, adică sunt interzise copiilor sub 13 ani. Ideea, aşadar, mai degrabă decât a intenta procese, este să facem mai mult în ceea ce priveşte sistemul de verificare a vârstei, adică să creăm condiţiile pentru ca această regulă fundamentală privind vârsta de acces să fie respectată. Şi platformele în sine pot şi trebuie să facă mai mult în acest sens”, spune Massimiliano Dona, preşedintele Uniunii Naţionale a Consumatorilor.

„În rest, nu există nicio îndoială că platformele fac totul pentru a capta atenţia consumatorului şi a-l face să petreacă mai mult timp pe ele. Acest lucru, însă, nu este nimic nou. Supermarketurile au încercat întotdeauna să te facă să te plimbi pe culoare pentru a face mai multe achiziţii. Ecosistemele digitale au, desigur, un set de instrumente de neuromarketing care face totul mai eficient”, continuă Dona.

„Ceea ce este necesar este să investim mai mult în conştientizarea consumatorilor, începând din şcoli. De asemenea, părinţii nu ar trebui să atribuie reţelelor sociale o funcţie de divertisment şi trebuie să înveţe să identifice conţinut de încredere şi de calitate. Iată de ce ca asociaţie ne îndreptăm în această direcţie cu proiectul Sprint, util pentru valorificarea conţinutului şi a creatorilor cu impact social pozitiv” conchide Dona.

Zeci de state au procese cu Facebook şi cu Instagram

Procesul din New York nu este primul de acest gen. În Statele Unite, problema daunelor cauzate de platformele sociale asupra sănătăţii mintale a copiilor este foarte sensibilă. Deja cu luni în urmă, zeci de state americane au deschis proceduri judiciare împotriva companiei care controlează Facebook şi Instagram.

Acuzaţia este că ar fi ascuns publicului riscurile de dependenţă cauzate de social media. Acuzaţia la adresa Meta este că a contribuit la un boom al problemelor de sănătate mintală în rândul tinerilor.

Tema efectelor produse de reţelele sociale şi de internet asupra tinerilor este, de asemenea, foarte dezbătută în Europa. Toate procesele susţin că Meta a indus în eroare publicul în mod repetat cu privire la pericolele substanţiale pe care le aduc platformele sale. Meta ar fi indus cu bună-ştiinţă copiii şi adolescenţii să folosească în mod compulsiv reţelele sociale.

„Analizele au arătat că utilizarea platformelor Meta de către tineri este asociată cu depresie, anxietate, insomnie şi multe alte rezultate negative”, se arată în reclamaţia depusă cu luni în urmă.

Printre altele, statele americane care s-au poziţionat împotriva gigantului lui Mark Zuckerberg acuză pe Meta că a dezvoltat un model de afaceri în care copiii şi tinerii petrec mai mult timp pe platformele online decât cu prietenii din viaţa reală.

Mai mult, Meta ar fi conştient de faptul că utilizatorii tineri sunt mai uşor de influenţat. În special, statele SUA arată cu degetul, printre altele, împotriva funcţiilor şi notificărilor „Like” care atrag permanent tinerii pe ecranele lor, la orice oră din zi (şi noapte).

TikTok, de la ByteDance, şi YouTube, de la Google, sunt, de asemenea, subiectul a sute de procese intentate în numele părinţilor copiilor şi al districtelor şcolare.

„Meta a exploatat tehnologii puternice şi fără precedent pentru a atrage, angaja şi, în cele din urmă, a reprezenta o capcană pentru tineri şi adolescenţi. Scopul său este profitul”, se arată în plângeri.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici