Noi reguli pentru ONG-urile care să monitorizeze activitatea din spitalele de psihiatrie

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a semnat joi un ordin prin care sunt modificate condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească ONG-urile din domeniul sănătăţii mintale şi drepturilor omului în vederea accesului acestora în spitalele de psihiatrie sau în centrele de recuperare.

174 afișări
Imaginea articolului Noi reguli pentru ONG-urile care să monitorizeze activitatea din spitalele de psihiatrie

Noi reguli pentru ONG-urile care să monitorizeze activitatea din spitalele de psihiatrie

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, pentru obţinerea autorizaţiei de vizitare a unităţilor de psihiatrie sau a centrelor de recuperare şi reabilitare, ONG-urile trebuie să aibă în statut printre obiective domeniul sănătăţii mintale sau al drepturilor omului şi să dovedească faptul că a desfăşurat activităţi în aceste domenii.

De asemenea, reprezentanţii organizaţiei trebuie să dovedească faptul că au experienţă în aceste domenii şi că au absolvit o instituţie de învăţământ superior, adăugându-se, pe lângă domeniile existente, şi domeniile socio-uman, pedagogie şi psihopedagogie.

De asemenea, pentru a crea un cadru organizat al vizitelor, acestea vor fi efectuate de unul până la cinci reprezentanţi ai ONG-urilor, iar autorizaţia se va emite nominal pentru reprezentanţii fiecărei organizaţii şi va permite acces liber în toate unităţile de psihiatrie şi în centrele de recuperare şi reabilitare timp de un an.

„Pentru a preveni abuzurile sau accesul unor persoane fără experienţă în cadrul unităţilor de psihiatrie, s-a introdus şi obligativitatea ca preşedintele sau directorul organizaţiei neguvernamentale să declare pe propria răspundere că persoanele pentru care se solicită accesul în cadrul serviciilor specializate de sănătate mintală au fost instruite privind scopul vizitei şi că vor manifesta o conduită profesională care respectă şi promovează valorile şi drepturile persoanelor vulnerabile în beneficiul cărora se efectuează monitorizările”, se arată în comunicat.

Conform Ministerului Sănătăţii, scopul vizitelor de monitorizare este de a observa modul în care sunt respectate drepturile omului în instituţiile în care se află internate persoane cu probleme de sănătate mintală şi/sau cu dizabilităţi mintale şi psihice, de a informa autorităţile responsabile asupra constatărilor efectuate şi, după caz, de a oferi informare şi sprijin personalului şi pacienţilor în vederea apărării şi promovării drepturilor omului.

Ordinul ministrului Sănătăţii urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici