Operaţie-record: medicii au îndepărtat o tumoare a maxilarului de aproape un kilogram şi jumătate

Operaţia a fost suferită de bărbat de 38 de ani, căruia i-a fost reconstruită acea parte a feţei.

669 afișări
Imaginea articolului Operaţie-record: medicii au îndepărtat o tumoare a maxilarului de aproape un kilogram şi jumătate

Intervenţia a fost efectuată la Spitalul Irccs Galeazzi - Sant'Ambrogio din Milano şi a fost o operaţie inedită, în care un ameloblastom enorm (o tumoare la maxilar) a fost îndepărtat de pe faţa unui bărbat de 38 de ani. De fapt, masa tumorală îndepărtată de pe faţa lui Angelo cântărea chiar şi un kilogram şi patru sute de grame.

O parte din peroneu prelevată de la acelaşi pacient şi apoi revascularizată cu tehnici microchirurgicale a fost utilizată pentru reconstrucţia osului mandibular.

Drumul care a dus la operaţie a fost planificat până în cel mai mic detaliu. Mai întâi, Angelo a fost supus unei scanări CAT, care a fost utilă pentru obţinerea de imagini care, după ce au fost prelucrate de un program special, au făcut posibilă reproducerea scheletului capului în trei dimensiuni.

„A urmat simularea virtuală a operaţiunii în timpul căreia, graţie software-ului avansat şi printuri tridimensionale, s-a putut proiecta plăci, ghidaje, şuruburi şi toate celelalte componente necesare pentru a transfera fidel proiectul virtual în sala de operaţie. O atenţie deosebită s-a acordat rezecţiei osului mandibular şi modelării fibulei şi ţesuturilor care vor fi utilizate pentru reconstrucţia feţei lui Angelo”, spune profesorul Alessandro Baj, şeful Unităţii Complex de Chirurgie Maxilo-facială a Spitalului Irccs Galeazzi – Sant. 

Operaţia a durat 8 ani

O singură şedinţă de operaţie, de 8 ore, a fost suficientă pentru profesorul Baj şi echipa sa pentru a elimina ameloblastomul lui Angelo. Extirparea, care a implicat şi întregul maxilar, a avut loc printr-un acces dublu, dinspre gură şi dinspre gât. În paralel, a fost precedată explantarea peronéului care a fost modelat în aşa fel încât să aibă aceeaşi curbură ca şi mandibula.

După transplant, ţesutul a fost revascularizat, astfel încât sângele să ajungă imediat la el. „A fost o operaţie solicitantă şi complexă şi prin prisma dimensiunii considerabile a masei tumorale, dar cu o posibilitate redusă de complicaţii, mai ales la pacienţii tineri. Rata de succes a acestui tip de operaţie este foarte mare. Cu toate acestea, recidivele nu pot fi excluse, astfel că urmărirea postoperatorie va fi de 5 ani” continuă profesorul Baj.

Este deja prevăzut ca în viitor Angelo să sufere o nouă operaţie de implantare a dinţilor, pentru refacerea funcţionălităţii buzei şi gurii şi pentru îmbunătăţirea aspectului estetic.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici