Prea multe proteine creşte riscul de ateroscleroză: legătura periculoasă evidenţiată de un studiu

  • Consumul de prea multe proteine ​​poate duce la ateroscleroză.
  • Un nou studiu publicat în revista Nature Metabolism, realizat de Universitatea din Pittsburgh, a evidenţiat o corelaţie între excesul de proteine ​​din dietă şi formarea aterosclerozei, o boală care face ca pereţii arterelor să îşi piardă elasticitatea.
  • Un aminoacid ar fi responsabil pentru procesele patologice care duc la ateroscleroză.
1272 afișări
Imaginea articolului Prea multe proteine creşte riscul de ateroscleroză: legătura periculoasă evidenţiată de un studiu

Prea multe proteine creşte riscul de ateroscleroză: legătura evidenţiată de un studiu

Pe baza studiilor efectuate pe culturi de celule, şoareci şi voluntari, procentul de calorii care trebuie consumat din proteine ​​în fiecare zi este între 15 şi 22%. Astăzi, în medie, unul din patru oameni care trăiesc într-o ţară considerată bogată depăşeşte adesea cu mult 22%, iar un sfert din populaţia americană o depăşeşte în fiecare zi. Studiul de la Universitatea din Pittsburgh a arătat cum aportul excesiv de proteine ​​poate duce la o creştere a celulelor imunitare care favorizează formarea plăcii aterosclerotice, crescând riscul de a suferi de boală.

Atenţie la leucină

Acest proces este ghidat de un aminoacid, leucina, conţinut în special în alimente proteice de origine animală, cum ar fi carnea, ouăle şi laptele. Leucina, în schimb, este prezentă într-o măsură mai mică în proteinele vegetale, motiv pentru care aceste alimente au un impact diferit asupra arterelor, iar proteinele vegetale sunt mai puţin dăunătoare.

Acest aminoacid ar duce la activarea macrofagelor, care sunt celule imune responsabile pentru eliminarea resturilor celulare. Dar un exces de macrofage duce la o acumulare de resturi celulare în pereţii vaselor, care împiedică curgerea regulată a sângelui, crescând astfel şi riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral şi infarct.

Autorul studiului, Babak Razani, a subliniat că „creşterea aportului de proteine ​​în căutarea unei sănătăţi metabolice mai bune nu este un panaceu. Chiar ţi-ai putea deteriora arterele”. Scopul său, prin publicarea acestui studiu, este să înceapă un dialog despre modul în care dietele pot fi modificate pentru a influenţa „funcţia corpului la nivel molecular şi a reduce riscul de îmbolnăvire.

Sfatul specialistului este să evitaţi administrarea unei cantităţi de proteine ​​mai mare decât procentul zilnic recomandat şi să favorizaţi proteinele vegetale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici