Premieră mondială. Un pacient complet orb îşi recapătă vederea cu un autotransplant de cornee

Un pacient a căpătat un ochi funcţional din doi ochi orbi, după un transplant al întregii suprafeţe oculare.

3213 afișări
Imaginea articolului Premieră mondială. Un pacient complet orb îşi recapătă vederea cu un autotransplant de cornee

Premieră mondială. Un pacient complet orb îşi recapătă vederea cu un autotransplant de cornee

Pacientul îşi pierduse vederea la ochiul stâng timp de 30 de ani din cauza unei orbiri ireversibile a retinei şi, în ultimii 10 ani, îşi pierduse progresiv şi funcţia vizuală a ochiului drept, din cauza unei boli cronice rare care a distrus corneea şi suprafaţa oculară.

În ultimii ani, ochiul drept fusese supus la două transplanturi tradiţionale de cornee, ambele eşuând rapid din cauza lipsei de funcţie a suprafeţei oculare.

În operaţia făcută la Spitalul Molinette din Torino, pentru prima dată în lume, a fost realizat un autotransplant al întregii suprafeţe oculare, prelevată de la ochiul stâng, incluzând nu numai corneea, ci şi o parte din scleră şi întreaga conjunctivă, inclusiv celulele stem din limbus, scrie Repubblica.

"Pe scurt, pacientul îşi pierduse iremediabil funcţionalitatea ochiului stâng din cauza unor probleme la nivelul retinei, în timp ce ochiul drept a păstrat un potenţial de recuperare care s-a dovedit inutil cu transplanturile tradiţionale", relatează profesorul Michele Reibaldi.

"Operaţia a fost efectuată prin prelevarea, dintr-o singură bucată, a întregii conjunctive, a întregii cornee şi a doi milimetri de scleră de la ochiul stâng, care era irecuperabil din punct de vedere funcţional, dar cu o cornee şi o suprafaţă oculară sănătoase", au explicat medicii.

Practic, o treime din ochiul stâng a fost autotransplantată în ochiul drept, care a fost apoi reconstruit.

"Adevărata noutate constă", subliniază profesorul Vincenzo Sarnicola, "în faptul că am extins transplantul de cornee la întreaga suprafaţă oculară, la ţesuturile conjunctivo-sclerale, care joacă un rol fundamental pentru a permite succesul transplantului în condiţii speciale, ca în cazul pacientului nostru. În acelaşi timp, ochiul stâng a fost reconstruit cu ţesut de la donator doar în scop estetic".

Pacientul, după două săptămâni de la operaţie, i-a recăpătat vederea şi se poate deplasa independent.

„Suntem foarte entuziasmaţi şi ne aşteptăm la un succes de durată în cazul ochiului drept, deoarece acesta a fost reconstruit cu ţesuturile pacientului şi, prin urmare, este potenţial ferit de problemele de respingere care au afectat transplanturile anterioare", concluzionează Reibaldi şi Sarnicola.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici