Sănătate: 4 alimente care stimulează metabolismul să fie mai rapid

  • La masă, putem da o mână de ajutor metabolismului, pentru a-şi face pe deplin datoria.
  • Pentru asta, este suficient să introducem unele alimente în dietă, dar fără să ne aşteptăm la minuni.
  • Unele alimente ajută la creşterea uşoară a cantităţii de calorii arse de corpul nostru, iar acest lucru se poate întâmpla în diferite moduri.
62340 afișări
Imaginea articolului Sănătate: 4 alimente care stimulează metabolismul să fie mai rapid

Miez de nucă

Cu toţii am auzit că, pentru a pierde în greutate - sau pentru a menţine o greutate sănătoasă - trebuie să fim atenţi la metabolismul nostru.
Dar ce este metabolismul şi cum poate fi stimulat?

Metabolismul este în esenţă procesul corpului nostru care transformă alimentele pe care le consumăm în energie. Când este mai lent, este posibil să experimentăm lucruri precum creşterea în greutate, oboseala sau pielea uscată.

Există câţiva factori care afectează viteza metabolismului nostru, cum ar fi vârsta şi structura genetică, pe care nu le putem controla. „Apoi, există activitate fizică - explică nutriţionistul Roberto Cannataro - care, în schimb, este modul în care trebuie să ne accelerăm metabolismul: cu cât avem mai mulţi muşchi, cu atât corpul nostru consumă mai mult energie”.

Şi mâncarea? „Există unele alimente care, dacă nu o accelerează, măcar stimulează metabolismul”, opinează specialiştii. Iată patru dintre ele:

Oul

Când vine vorba de creşterea metabolismului, este esenţial să obţineţi o cantitate bună de proteine. Iar ouăle sunt o modalitate excelentă de a creşte nivelul proteinelor, deoarece sunt sărace în grăsimi şi calorii (în special albuşul de ou).

„La fel ca toate alimentele bogate în proteine, datorită efectului termic al alimentelor, consumăm o parte din energia a ceea ce mâncăm pornind de la digestie”, explică dr. Cannataro. Pe scurt, corpul nostru foloseşte mai multă energie pentru procesarea proteinelor. „Se estimează că 20-25% din caloriile alimentelor bogate în proteine sunt consumate de organism pentru a procesa aceleaşi proteine. Digestia, dar şi transformarea proteinelor în aminoacizi şi transportul acestora necesită, de fapt, mult mai multă energie decât este nevoie pentru carbohidraţi şi grăsimi”.

Nuci si seminţe

Nucile şi seminţele, deşi nu fac minuni, au un avantaj: ne oferă o gustare sănătoasă atunci când ne grăbim. Şi mâncând o mână din ele ne oferă tot ce avem nevoie, nu doar pentru a ne stabiliza glicemia şi a ne simţi mai puţin înfometaţi între mese. Şi una dintre cele mai sigure modalităţi de a vă încetini metabolismul este să nu obţineţi suficientă hrană pe tot parcursul zilei, aşa că a avea nuci sau seminţe în buzunar pentru o gustare rapidă ajută doar să împiedicaţi acest lucru.

Ardei iute şi condimente

Potrivit unui studiu publicat în British Journal of Nutrition, condimentele precum ghimbirul, piperul negru, muştarul şi hreanul cresc rata noastră metabolică de odihnă. „Alte cercetări arată, de asemenea, că alimentele picante pot creşte rata metabolică, chiar dacă doar temporar, datorită capsaicinei, o substanţă chimică găsită în ardeii iute care are un efect termogenic”, comentează dr. Cannataro. Dar beneficiile condimentelor asupra digestiei sunt multe.

Rolul apei

Deşi apa nu este, tehnic, un aliment, este esenţială pentru creşterea şi menţinerea ratei metabolice. Nu numai că ne ajută să ne menţinem plini şi să controlăm foamea, ci ajută la digerarea şi absorbţia alimentelor şi la menţinerea regulată a mişcărilor intestinale. „Ca să nu mai vorbim - răspunde nutriţionistul - faptul că a nu lua suficientă apă poate încetini şi metabolismul. Grăsimile sunt descompuse prin hidroliză, o serie de reacţii care permit declanşarea mecanismelor de consum şi care au loc datorită apei. De aceea, hidratarea este importantă şi pentru metabolism”.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici