- Home
- Sănătate
- (04.04.2023, 15:00)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ştiinţa explică de ce alimentele grase şi bogate în zahăr ne schimbă creierul: ce au păţit oameni care au mâncat iaurt timp de 8 săptămâni
17225 afișări
Ştiinţa explică de ce alimentele grase şi bogate în zahăr ne schimbă creierul: ce au păţit oameni care au mâncat timp de 8 săptămâni iaurt
Alimentele bogate în grăsimi şi în zaharuri pot modifica unele părţi ale creierului. Acest fapt este explicat de un studiu la care au participat numeroşi cercetători germani de la universităţile din Köln şi din Düsseldorf, publicat în revista Cell Metabolism.
Studiu făcut întâi pe şoareci
Aceste alimente, de fapt, alterează centrii de recompensă ai creierului şi modifică răspunsurile creierului la acest tip de alimente şi, în consecinţă, scad dorinţa şi nevoia de a mânca diferite alimente. Prin urmare, aceste adaptări ale creierului pot creşte riscul de obezitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrația reală înseamnă că tu, cetățeanul, ai putere decizională. Monopolul partidelor din România trebuie spart
-
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare şi distrugeri ale infrastructurii pe teritoriul european
-
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui Viktor Orban
-
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Dr. Marc Tittgemeyer, de la Institutul Max Plank pentru Cercetarea Metabolismului din Köln, unul dintre autorii principali ai studiului, a explicat motivul acestui mecanism pentru Medical News Today: „Un prim studiu pe şoareci a arătat deja că dieta poate schimba preferinţele personale şi recablarea circuitelor cerebrale. Am vrut să înţelegem dacă acest lucru s-ar putea întâmpla şi la oameni”.
Diferenţă de grăsimi la iaurt
Cercetătorii au împărţit participanţii la studiu - toţi cu o greutate normală - în două grupuri, timp de 8 săptămâni. Primul grup a mâncat iaurt bogat în grăsimi şi zahăr de două ori pe zi. În schimb, al doilea grup a primit iaurt cu conţinut scăzut de grăsimi şi zahăr de două ori pe zi.
În afară de asta, grupurile şi-au continuat dieta obişnuită. La participanţii din primul grup a existat o reducere semnificativă a dorinţei de a consuma alimente mai puţin grase. Astfel, a fost posibil să se evalueze impactul alegerilor alimentare asupra sistemului dopaminergic, calea cerebrală care activează centrii de motivaţie şi recompensă.
Legăturile dintre alimente şi creier
„Studiul nostru arată că consumul zilnic pe termen scurt de alimente bogate în grăsimi şi zahăr afectează negativ preferinţele creierului nostru pentru alimente mai uşoare.
De asemenea, este surprinzător faptul că aceste alimente nu numai că rebranşează circuitele creierului care sunt activate ca răspuns la aportul alimentar, ci şi pe cele legate de învăţare”, a explicat dr. Tittgemeyer.
Citește pe alephnews.ro: Interviul integral Macron – The Economist. Europa, arme nucleare și restabilirea ordinii mondiale: Cum vede Macron viitorul?
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte: Se întâmplă mult mai rapid decât credem şi poate duce la o moarte mult mai brutală decât ne putem imagina
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de 200.000 de euro!
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe