- Home
- Sănătate
- (18.01.2022, 15:06)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Metodă revoluţionară de diagnosticare a celui mai răspândit cancer în rândul bărbaţilor
La cancerul de prostată, inteligenţa artificială a trecut examenul final şi este gată să fie introdusă în ca metodă clinică.
Urmărește
2332 afișări
STUDIU: Metodă revoluţionară de diagnosticare a celui mai răspândit cancer în rândul bărbaţilor
Un studiu amplu, publicat în Nature Medicine, a testat 15 dintre cele mai bune sisteme de diagnosticare bazate pe inteligenţă artificială.
Pentru cercetătorii de la Karolinska Institute din Suedia şi de la Centrul Medical al Universităţii Radboud din Olanda, inteligenţa artificială (AI) pentru diagnosticarea şi clasificarea cancerului de prostată este gata să fie introdusă în practica medicală.
Nu pentru a înlocui patologii, ci pentru a-i sprijini, pentru a asigura un nivel bun de performanţă şi pentru a ghida spre alegerea celui mai bun tratament pentru pacient. O poziţie susţinută de date solide, publicate în Nature Medicine.
Cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer la bărbaţi şi diagnosticul său se bazează pe o analiză microscopică a biopsiei de către medicul patolog. Rezultă că procesul este o evaluare subiectivă, care poate fi afectată de diferiţi factori (de experienţă, de exemplu), atât de mult încât se poate întâmpla ca mai mulţi profesionişti să evalueze diferit aceeaşi biopsie.
Introducerea inteligenţei artificiale pentru diagnosticarea şi clasificarea imaginilor ar putea rezolva problema.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Dacă s-ar repeta turul 1, ai vota cu unul dintre cei doi calificați, Lasconi sau Georgescu? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
UE pregăteşte interzicerea fumatului pe terase şi plaje. Regulile vizează şi ţigările electronice
-
TikTok spune că a destructurat conturile false de pe platformă, la reuniunea Comisiei Europene
-
Ilie Bolojan: Îi rugăm pe alegătorii noştri să o voteze pe Elena Lasconi
Era deja cunoscut faptul că unele IA erau capabile să obţină performanţe asemănătoare omului în diagnosticare, dar încă lipsea o validare amplă. De fapt, AI obţine adesea rezultate bune pe seturi de date similare cu cele pe care au fost instruiţi, dar atunci când sunt testate pe baze de date din alte surse, rezultatele diferă.
Se elimină subectivismul uman
Pentru a verifica cât de avansată este tehnologia, cercetătorii suedezi şi olandezi au lansat provocarea PANDA (Evaluarea gradului de cancer de prostată). Competiţia, care a durat trei luni, a beneficiat de participarea a peste o mie de dezvoltatori de algoritmi de inteligenţă artificială, care s-au provocat reciproc pe cel mai larg set de date de diagnosticare pentru cancerul de prostată: peste 10.000 de imagini cu biopsii de cancer de prostată. Cele trei „mai bune” AI au primit un premiu în bani.
Ceea ce contează cel mai mult, totuşi, este că cele mai bune 15 IA dezvoltate au fost incluse într-o analiză mai aprofundată, testate pe alte seturi de date şi confirmate că funcţionează similar cu cel al patologilor mai experimentaţi.
Plasă de siguranţă pentru medici
Nici în acest caz însă, trecerea la clinică nu este nici automată, nici luată de la sine înţeles. Aceiaşi cercetători subliniază că următorul pas va fi găsirea modului de introducere a inteligenţei artificiale în fluxul de lucru al medicilor.
„Ideea nu este că AI înlocuieşte experţii umani, ci mai degrabă acţionează ca o plasă de siguranţă pentru a împiedica patologii să nu recunoască cazurile de cancer şi ca suport pentru standardizarea evaluărilor”, a reiterat Lars Egevad, de la Karolinska Institute.
Datele cercetărilor arată că patologii care folosesc inteligenţa artificială pentru a diagnostica cancerul de prostată au rezultate mai bune şi mai consecvente.
Citește pe alephnews.ro: 7 partide intră în Parlament: PSD, AUR, PNL, USR, SOS, POT și UDMR. Care sunt scenariile unor posibile alianțe după alegeri
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez vorbeşte despre curaj în noul său film: „Este o mărturie a rezistenţei şi a spiritului uman, o celebrare a visătorilor”
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce a apărut pe Wikipedia după ce religia lui Călin Georgescu a fost dezbătută la greu. S-a pus piciorul în prag și
CANCAN.RO
Cu câți lei se vinde un pahar cu vin fiert la Târgul de Crăciun 2024 din Piața Constituției din București
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe