STUDIU Un nou tratament împotriva cancerului distruge tumorile la bolnavii în fază terminală. „Aceste rezultate sunt promiţătoare"

  • Oamenii de ştiinţă au descoperit că un nou tratament împotriva cancerului poate distruge tumorile la pacienţii bolnavi în fază terminală de cancer la cap şi gât.
  • Exclusiv: combinarea medicamentelor de imunoterapie s-a dovedit a fi un tratament eficient, cu mai puţine efecte secundare decât chimioterapia.
13116 afișări
Imaginea articolului STUDIU Un nou tratament împotriva cancerului distruge tumorile la bolnavii în fază terminală. „Aceste rezultate sunt promiţătoare"

STUDIU Un nou tratament împotriva cancerului distruge tumorile la bolnavii în fază terminală. „Aceste rezultate sunt promiţătoare"

În cadrul unui studiu de referinţă, un cocktail de medicamente de imunoterapie a folosit sistemul imunitar al pacienţilor pentru a distruge propriile celule canceroase şi a determinat "o tendinţă pozitivă în ceea ce priveşte supravieţuirea", potrivit cercetătorilor de la Institutul de Cercetare a Cancerului (ICR) din Londra şi de la Royal Marsden NHS Foundation Trust.

Un pacient, care se aştepta să moară în urmă cu patru ani, a povestit pentru The Guardian momentul "uimitor" în care asistentele l-au sunat la câteva săptămâni după ce s-a alăturat studiului pentru a-i spune că tumora sa "a dispărut complet". Bătrânul în vârstă de 77 de ani nu mai are cancer şi a plecat săptămâna trecută într-o croazieră cu soţia sa.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că mixul de medicamente nivolumab şi ipilimumab a dus la o reducere a dimensiunii tumorilor la pacienţii bolnavi în fază terminală cu cancer la nivelul capului şi gâtului. La unii dintre ei, cancerul a dispărut cu totul, medicii fiind uimiţi să nu găsească niciun semn detectabil al bolii.
 
Potrivit experţilor, combinarea celor două medicamente de imunoterapie se dovedeşte a fi o nouă armă eficientă împotriva mai multor forme avansate de cancer. Rezultatele altor studii privind combinaţia de medicamente au sugerat anterior beneficii similare pentru pacienţii cu cancer de rinichi, de piele şi de intestin în fază terminală.
 
Pe lângă creşterea şanselor de supravieţuire pe termen lung a pacienţilor, oamenii de ştiinţă au declarat că tratamentul de imunoterapie a declanşat, de asemenea, mult mai puţine efecte secundare în comparaţie cu chimioterapia "extremă", care este tratamentul standard oferit multor pacienţi cu cancer avansat.
 
Rezultatele studiului de fază 3, la care au participat aproape 1.000 de pacienţi cu cancer la cap şi gât, pe moarte, au fost timpurii şi nu au fost semnificative din punct de vedere statistic, dar au fost totuşi "semnificative din punct de vedere clinic", a declarat ICR, unii pacienţi trăind cu luni sau ani mai mult şi suferind mai puţine efecte secundare.
 
„Aceste rezultate sunt promiţătoare", a declarat profesorul Kristian Helin, directorul executiv al ICR. „Imunoterapiile sunt tratamente mai blânde şi mai inteligente care pot aduce beneficii semnificative pacienţilor".
 
Rezultatele studiului arată că această combinaţie de imunoterapie s-a bucurat de o rată de succes deosebit de mare la un grup de pacienţi ale căror tumori aveau niveluri ridicate ale unui marker imunitar numit PD-L1.
 
Ratele de supravieţuire la cei cu niveluri ridicate de PD-L1 care au primit cocktailul de imunoterapie au fost cele mai ridicate raportate vreodată într-un studiu de terapie de primă linie a cancerului de cap şi gât recidivat sau metastatic.
 
Cercetătorii au declarat că speră ca viitoarele rezultate ale studiului CheckMate 651, finanţat de Bristol Myers Squibb, să arate şi alte beneficii ale terapiei la pacienţii cu cancere avansate la cap şi gât.
 
„În ciuda lipsei de semnificaţie statistică, aceste rezultate sunt semnificative din punct de vedere clinic", a declarat profesorul Kevin Harrington, profesor de terapii biologice împotriva cancerului la ICR şi oncolog clinician consultant la Royal Marsden.
 
Aproximativ 12.000 de persoane din Marea Britanie sunt diagnosticate în fiecare an cu cancer la nivelul capului şi gâtului, iar multe dintre ele vor fi diagnosticate în stadii avansate. Există o nevoie urgentă de tratamente mai bune şi mai blânde pentru aceşti pacienţi, care îi pot ţine în viaţă mai mult decât standardul actual de îngrijire.
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici