Tehnologia ARNm, folosită pentru vaccinul împotriva cancerului

La fel ca şi în cazul vaccinului împotriva COVID-19, şi acesta ar învăţa sistemul imunitar al organismului să ţintească celulele canceroase, potrivit Financial Times.

1411 afișări
Imaginea articolului Tehnologia ARNm, folosită pentru vaccinul împotriva cancerului

Tehnologia ARNm, folosită pentru vaccinul împotriva cancerului

Moderna şi Merck se pregătesc să lanseze primul studiu de fază trei al unui vaccin cu ARN mesager împotriva cancerului, după ce un studiu anterior a arătat că acesta a sporit şansele de supravieţuire ale pacienţilor cu un tip agresiv de cancer de piele.

Datele publicate marţi de Moderna au arătat că o combinaţie între vaccinul experimental împotriva cancerului al companiei şi medicamentul de imunoterapie Keytruda al Merck a redus cu 44% riscul de deces sau de recidivă a melanomului la pacienţii cu risc ridicat, în comparaţie cu tratamentul care utilizează doar Keytruda.

Studiul randomizat de fază 2 a inclus 157 de pacienţi care suferiseră deja o intervenţie chirurgicală din cauza melanomului şi i-a urmărit timp de un an. Unii participanţi au primit nouă doze de vaccin împotriva cancerului, împreună cu Keytruda. Alţii au primit doar Keytruda, care este tratamentul standard pentru melanomul cu stadiu ridicat.

Stéphane Bancel, directorul executiv al Moderna, a declarat că rezultatele au încurajat Merck şi Moderna să se angajeze în studiul de fază 3, pe care autorităţile de reglementare tind să îl solicite înainte de a aproba un nou tratament.

Marea majoritate a medicamentelor care reuşesc în studiile de fază 2 eşuează ulterior în următoarea etapă de studii, potrivit Financial Times.

Companiile ar urma să testeze combinaţia şi pe alte tipuri de cancer. „Credem că aceasta ar trebui să funcţioneze în multe tipuri de tumori, nu numai în melanom”, a declarat Bancel într-un interviu.

Oamenii de ştiinţă au studiat de mult timp potenţialul utilizării tehnologiei ARNm - care este cel mai bine cunoscută pentru dezvoltarea vaccinurilor anti-Covid-19 - pentru a administra un vaccin care să înveţe sistemul imunitar al organismului să ţintească tumorile canceroase.

Jeffrey Weber, cercetător principal al studiului şi director adjunct al Perlmutter Cancer Center de la NYU Langone, a declarat că rezultatele au oferit primele dovezi randomizate că o abordare personalizată a vaccinului ar putea fi benefică în cazurile de melanom. Weber este consultant plătit pentru Merck şi Moderna.

Julie Bauman, director al centrului de oncologie de la Universitatea George Washington, a declarat că vaccinurile anti-cancer cu ARNm sunt special concepute pentru a viza cancerul fiecărui individ în parte.

„Obţii ţesutul de la o tumoare, îl secvenţiezi şi apoi, pe o perioadă de şase săptămâni, produci un vaccin care se potriveşte cu primele 10-20 de mutaţii”, a spus ea.

Bauman a spus că vaccinul stimulează sistemul imunitar al unei persoane să ţintească selectiv acele celule canceroase.

Studiul clinic face parte dintr-o colaborare de şase ani între Merck şi Moderna în domeniul dezvoltării de vaccinuri personalizate împotriva cancerului.

Dean Li, preşedintele Merck Research Laboratories, a declarat că rezultatele pozitive ale studiului reprezintă o etapă importantă în colaborarea companiei cu Moderna. „Aşteptăm cu nerăbdare să avansăm acest program în următoarea fază de dezvoltare”, a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
cancer,
moderna,
vaccin

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici