Studiul, publicat în revista Eurosurveillance a Centrului European de Control al Bolilor (ECDC), este cel mai amplu de până acum și oferă date relevante într-un domeniu de sănătate publică unde persistă numeroase necunoscute, în ciuda prevalenței ridicate a infecției: conform cercetărilor, unul din trei europeni se infectează cu toxoplasmoză la un moment dat în viață, scrie El Pais.
Deși principalele surse de contaminare sunt cunoscute (fecalele pisicilor care trăiesc afară, legumele crude nespălate și carnea crudă sau afumată), cercetarea subliniază că „contribuția diferitelor surse de infectare cu Toxoplasma gondii în rândul populației este în mare parte necunoscută”. Studiul aduce dovezi clare privind contaminarea salatelor la pungă, ceea ce constituie un risc potențial pentru consumatori.
Cercetătorii din cele 10 țări participante: Germania, Danemarca, Franța, Italia, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, Cehia și Spania, au realizat un studiu cu metodologie comparabilă. Regatul Unit a avut cea mai mare rată de contaminare (16%), iar Cehia și Norvegia cele mai mici (0% și 0,5%). Spania se situează la media europeană de 4,1%. În total, au fost analizate aproximativ 3.300 de pungi de salată de diverse tipuri (frunze de salată, mixuri de verdețuri, germeni etc.) cumpărate din magazine alimentare.
Riscul de contaminare cu salate la pungă, mai mic decât în cazul celor neambalate
Un purtător de cuvânt al companiei Florette, lider de piață în Spania, susține că „riscul de contaminare în cazul salatelor la pungă este mult mai mic decât în cazul produselor proaspete, care nu sunt spălate deloc”.
„Toate legumele noastre trec printr-un proces industrial de spălare controlat, cu temporizare, imersie, igienizare și clătire, mult mai eficient decât ce se poate face acasă”, subliniază compania. Aceasta se arată deschisă la orice măsuri suplimentare de siguranță alimentară propuse de autoritățile europene sau naționale.
Medicii recomandă grupurilor de risc să spele bine legumele crude acasă, folosind produse speciale dacă este necesar. „Este esențial ca toate femeile însărcinate sau care cred că ar putea fi însărcinate să urmeze aceste măsuri. Nu întotdeauna primesc suficiente informații profilactice la prima vizită prenatală”, spune María Ángeles Sánchez, șefa Unității de Diagnostic Prenatal de la Spitalul Vall d’Hebron din Barcelona.
O infecție anterioară cu Toxoplasma gondii oferă imunitate de durată, deci măsurile de precauție sunt esențiale pentru femeile care nu au trecut prin boală. Un test de sânge la începutul sarcinii arată dacă există sau nu anticorpi.
Contaminarea solului și a legumelor
Ploaia, apele curgătoare, lucrările agricole și mișcarea oamenilor sau animalelor contribuie la răspândirea oochiștilor în mediu. Astfel se explică contaminarea legumelor, fie prin contact direct cu solul, fie prin irigare cu apă contaminată.
„Grădinăritul și cultivarea legumelor acasă sunt, din aceleași motive, o altă sursă de infectare. Femeile însărcinate și persoanele imunodeprimate ar trebui să poarte mănuși și să se spele bine pe mâini după ce ating pământul”, spune de Fuentes.
La fel ca în cazul oamenilor, dacă un mamifer sau o pasăre ingerează oochiști, devine gazdă intermediară. Parazitul ajunge în țesuturi (mușchi), unde formează chisturi care pot rămâne viabile ani de zile. „Din acest motiv, consumul de carne insuficient preparată sau de mezeluri crude, cum e jambonul, poate transmite infecția. Pentru a preveni, carnea trebuie gătită la minimum 80°C, iar mezelurile congelate 48 de ore la -18°C sau mai puțin”, explică De Fuentes.