Yuval Noah Harari: “Cel mai mare pericol nu este virusul în sine”

Profesorul Yuval Noah Harari, a cărui companie a donat OMS un milion de dolari, explică modul în care deciziile pe care le luăm astăzi cu privire la COVID-19 ne vor schimba viitorul.

4037 afișări
Imaginea articolului Yuval Noah Harari: “Cel mai mare pericol nu este virusul în sine”

Yuval Noah Harari: “Cel mai mare pericol nu este virusul în sine”

“Cel mai mare pericol nu este virusul în sine. Umanitatea are toate cunoştinţele ştiinţifice şi instrumentele tehnologice pentru a învinge virusul. Adevăratele probleme sunt ură, lăcomia şi ignoranţa noastră. Mă tem că oamenii reacţionează la această criză nu printr-o solidaritatea globală, ci cu ura, blamând alte ţări, blamând minorităţile etnice şi religioase”, a spus Harari într-un interviu pentru DW. 

 

El a vorbit şi despre uşurinţa cu care dictatorii pot prelua acum controlul, dar şi despre dezinformare: “Dacă publicul este îngrozit de pademie şi doreşte ca un lider puternic să preia puterea, acest lucru poate fi speculat de dictarori. Avem atâtea astfel de exemple din trecut. Dacă aveţi în ţară politicieni care v-au minţit câţiva ani, aveţi şi mai multe motive să nu îi credeţi în situaţiile de urgenţă. 

 

În al doilea rând, puteţi pune întrebări despre teoriile pe care le tot auziţi. Dacă cineva vine cu o teorie a conspiraţiei despre originea şi răspândirea coronavirusului, cereţi acestei persoane să vă explice ce este un virus şi cum cauzează boala. Dacă persoana nu are nici măcar cunoştinţe ştiinţifice de bază, atunci nu credeţi nimic din ce vă spune. Ai nevoie de o înţelegere ştiinţifică de bază pentru a cuprinde cu mintea aceste lucruri.”

 

Autorul bestseller-urilor “Sapiens” şi “Homo Deus” apreciază că, în acest moment de criză din întreaga lume, oamenii au încredere în ştiinţă mai mult decât în orice altceva: “Sper să ne amintim acest lucru şi după încheierea pandemiei. Să avem grijă să oferim elevilor o educaţie ştiinţifică şi, de asemenea, atunci când oamenii de ştiinţă ne avertizează despre alte lucruri, precum schimbările climatice şi colapsul ecologic, să îi luăm în serios”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici