15 locuinţe, inundate după topirea zăpezii în Bistriţa

15 gospodării din localitatea Telcişor, comuna Telciu, au fost inundate, vineri, în urma topirii zăpezii şi formării mai multor zăpoare pe pârâul din localitate, în zonă intervenindu-se cu utilaje pentru îndepărtarea gheţii, pe DN 17C circulaţia fiind oprită.

299 afișări
Imaginea articolului 15 locuinţe, inundate după topirea zăpezii  în Bistriţa

15 locuinţe, inundate după topirea zăpezii şi formării zăpoarelor în Bistriţa (Imagine: Adi Piclisan / Mediafax Arhiva Foto)

Ploile din ultimele 24 de ore au format mai multe zăpoare de gheaţă pe râul Sălăuţa din Bistriţa-Năsăud şi pe afluenţii acestuia, vineri, 15 gospodării din localitatea Telcişor fiind afectate de apele pârâului din localitate care s-a revărsat în curţile şi grădinile oamenilor după ce albia râului a fost blocată de gheţuri.

“Am acţionat cu mai multe utilaje şi, din fericire, am reuşit să dăm drumul zăporului de gheaţă care, însă, a coborât puţin mai jos de case. Acum nu mai există locuinţe în pericol, iar în cazul celor 15 gospodării afectate nu s-au înregistrat pagube foarte mari. Avem însă probleme în continuare pe râul Sălăuţa, în zona localităţii Fiad, unde au ajuns în urmă cu puţin timp pirotehniştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa pentru a evalua situaţia şi, cel mai probabil, urmează să dinamiteze podul de gheaţă format în această zonă”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, primarul comunei Telciu, Sever Mureşan.

Reprezentanţii Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud anunţă, la rândul lor, că există mai multe zăpoare formate pe cursul râului Sălăuţa, care măsoară între 200 şi 500 m şi care sunt monitorizate în permanenţă de angajaţii instituţiei, urmând să se stabilească dacă se impune dinamitarea podurilor de gheaţă care pun în pericol circulaţia rutieră sau locuinţele populaţiei.

Probleme există şi pe raza comunei Coşbuc, situată în amonte de comuna Telciu, unde s-a format un zăpor pe râul Sălăuţa de aproximativ patru kilometri.

“Momentan se fac eforturi susţinute pentru îndepărtarea riscului producerii unor inundaţii pe raza localităţii Coşbuc, unde s-a format un zăpor de aproximativ patru kilometri, forţele angrenate în gestionarea situaţiei sunt în teren pentru executarea misiunilor de detonare controlată a zăporului”, a precizat, într-un comunicat remis presei, plt.maj. Marius Rus, purtătorul de cuvânt al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa – Năsăud.

Totodată, Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române anunţă că circulaţia pe DN 17 C, care leagă Bistriţa de Maramureş, în zona comunei Telciu este blocată din cauza inundării drumului.

“Circulaţia rutieră pe DN17C Năsăud (jud. Bistriţa – Năsăud) – Moisei (jud. Maramureş) este întreruptă pe ambele sensuri la km 49+700 de metri, în zona localităţii Telciu (jud. Bistriţa-Năsăud). Măsura a fost luată de autorităţi întrucât drumul a fost inundat, după revărsarea râului Sălăuţa”, se arată în comunicatul Centrului INFOTRAFIC

În ultimele 24 de ore în Bistriţa-Năsăud plouă încontinuu, iar temperaturile au crescut semnificativ, depăşind 4 grade Celsius.

Bistriţa-Năsăud este sub atenţionare de cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ, atenţionare emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, valabilă începând de vineri, 3 februarie, ora 3:00, până sâmbătă, 4 februarie, ora 6:00. Meteorologii avertizează că se vor acumula cantităţi de apă care vor depăşi 30 de litri pe metrul pătrat şi, izolat, acestea vor ajunge la 60 de litri pe metrul pătrat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici