47 de persoane sancţionate cu amenzi totale de 23.500 de lei după mitingul fanilor

Jandarmeria Capitalei a anunţat luni, într-un comunicat, că 47 de persoane au fost conduse la Secţiile 2 şi 4 Poliţie şi sancţionate contravenţional cu amenzi în cuantum total de 23.500 lei, în urma incidentelor de la mitingul de protest organizat, sâmbătă, de Asociaţia Peluza Sud Craiova.

132 afișări
Imaginea articolului 47 de persoane sancţionate cu amenzi totale de 23.500 de lei după mitingul fanilor

47 de persoane sancţionate cu amenzi totale de 23.500 de lei după mitingul fanilor

"În urma evenimentelor au fost conduse la Secţiile 2 şi 4 Poliţie un număr de 47 de protestatari care au fost sancţionaţi contravenţional conform art. 26, lit. e, şi lit. h, din Legea 60/1991, pentru instigarea prin orice mijloace, iniţierea sau recurgerea la acţiuni violente sau alte manifestări, cu intenţia de zădărnicire ori tulburare, în orice mod, a adunărilor publice şi pentru introducerea sau desfacerea băuturilor alcoolice în locurile destinate desfăşurării adunărilor publice, cu amenzi în cuantum total de 23.500 lei", se arată în comunicatul Direcţiei Generale de Jandarmi a municipiului Bucureşti.

Sursa citată a estimat că la miting au participat aproximativ 300 de suporteri: 180 suporteri ai echipei Universitatea Craiova, 50 suporteri ai echipei Steaua, 50 suporteri ai echipei Dinamo şi 20 de suporteri ai echipei Rapid.

Jandarmii susţin că incidentele au fost provocate de fani, care i-au înjurat pe reprezentanţii forţelor de ordine şi au aruncat înspre aceştia beţe de steaguri, cutii de bere şi pietre.

"În jurul orei 16.15, la scurt timp după începerea protestului din rândul suporterilor s-a aprins o fumigenă moment în care comandantul acţiunii i-a atras atenţia organizatorului cu privire la respectarea prevederilor Legii 60 din 1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice. În jurul orei 16.25, ignorând atenţionarea forţelor de ordine suporterii au aruncat, de data aceasta o fumigenă pe carosabilul din faţa lor, în continuare aceştia manifestându-se violent prin scandări triviale la adresa conducerii FRF şi la adresa forţelor de ordine. În jurul orei 16.45, în partea din spate a manifestanţilor au fost aprinse din nou fumigene şi se consuma băuturi alcoolice iar în momentul în care jandarmii au vrut să-i atenţioneze aceştia au adresat injurii şi au aruncat cu beţe folosite la steaguri, pietre şi cutii de bere pline asupra forţelor de ordine. În jurul orei 17.20, comandantul acţiunii a adus la cunoştinţa protestatarilor faptul că acţiunea de protest s-a încheiat deoarece aceasta a degenerat în acţiuni violente iar o parte din grupul de manifestanţi s-a dispersat spre Calea Buzeşti, Calea Victoriei şi B-dul. Lascăr Catargiu unde au continuat să se manifeste violent", se mai arată în comunicat.

Câteva zeci de suporteri ai echipelor Universitatea Craiova, Rapid, Dinamo şi Steaua au protestat, sâmbătă, în Piaţa Universităţii, de unde s-au deplasat din Piaţa Victoriei, participând la un miting autorizat de Primăria Capitalei. Susţinătorii au protestat faţă de excluderea Universităţii Craiova şi faţă de Legea 4 (legea privind prevenirea şi combaterea violenţei pe stadioane).

Suporteri au afişat mai multe bannere: "Craiova noastră niciodată nu o să ştii cât de mult te iubim şi te purtăm în suflet", "Ştiinţa va muri când noi nu vom mai fi", "Mititelu groparul Craiovei", "Fotbalul românesc fără dictatori naţiunea aşteaptă", "Mititelu un sărac mincinos ne-a distrus", "Nu cedăm şi drept dovadă ne mutăm peluza-n stradă", "Naşule fă-ţi bagajul şi să cobori, ultimul mandat e adus de procurori", "Mitică, pensia să-ţi fie pe adresa de la puşcărie", "Sandu şi Dragomir la ospiciu, Mititelu femeia lor de serviciu". De asemenea, ei au scandat: "De Legea 4 nu ne e frică să-ţi dăm la ... Mitică de la Ligă", "Mitică la puşcărie", "Ştiinţa nu moare", "Pleacă brutare", "Mircea Sandu eşti o mizerie", "Pe Sandu şi Dragomir să-i vedem la cimitir", "România stat poliţienesc", "Ole, ola, refuzăm dictatura", "Toată lumea ştie, ne conduce SIE", "O dorinţă sinceră, România liberă", "Cea mai proastă loterie este la Jandarmerie".

Asociaţia Suporterilor Români a calificat drept "abuziv", "inuman" şi "nejustificat" modul în care au intervenit jandarmii la mitingul de sâmbătă, din Piaţa Victoriei, precizând, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, că forţele de ordine au refuzat "cu îndârjire" dialogul cu fanii.

ASR susţine că suporterii au fost loviţi, jigniţi, provocaţi şi intimidaţi de către forţele jandarmeriei. Fanii au negat faptul că s-au aruncat pietre şi beţe de steaguri înspre jandarmi sau că au fost aprinse torţe, precizând că o singură fumigenă albastră a fost aprinsă în mijlocul suporterilor şi în perimetrul rezervat, dar stinsă în mai puţin de un minut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici