A avea un scop prelungeşte viaţa: un studiu demonstrează acest lucru

Cercetările de la Universitatea din Boston, efectuate pe peste 13.000 de persoane cu vârsta peste 50 de ani, au arătat că prezenţa unui scop în viaţa cuiva contribuie la longevitate.

740 afișări
Imaginea articolului A avea un scop prelungeşte viaţa: un studiu demonstrează acest lucru

A avea un scop prelungeşte viaţa: un studiu demonstrează acest lucru

A avea un scop prelungeşte viaţa: poate părea un clişeu, dar există un studiu care o dovedeşte. Cercetările de la Universitatea din Boston au demonstrat asocierea dintre concentrarea asupra unui obiectiv specific şi o mai mare longevitate, în special la persoanele de peste 50 de ani.

A fost un proces foarte lung - studiul a durat peste 8 ani - care a inclus nu doar necesitatea de a analiza un număr mare de cazuri, ci şi de a oferi o definiţie ştiinţifică a „scopului”.

În mod clar, pentru a demonstra ceva de acest tip, este nevoie de a defini în mod concret conceptul de „scop”, „scop” în limba engleză.

„Unii oameni vor să aibă succes în cariera lor, alţii vor să aibă grijă de familiile lor, iar alţii vor să contribuie la comunitatea lor”, explică dr. Stephanie Hooker. Totuşi, aceasta este încă o definiţie prea generică pentru cercetarea ştiinţifică, aşa că dr. Koichiro Shiba, şeful studiului, a identificat categorii de la care să înceapă să înţeleagă dacă o persoană a avut sau nu acest sentiment de „scop” în viaţă.

„De exemplu, îi întrebăm dacă simt că au o direcţie în viaţă sau dacă activităţile zilnice par banale şi lipsite de importanţă şi dacă există sau nu sentimentul că realizează ceva în viaţa lor”, explică Shiba, care s-a bazat pe un chestionar de 42 de persoane, cu întrebări împrumutate de la psihologul Carol Ryff.

Studiul a implicat 13.159 de adulţi cu vârsta peste 50 de ani pe o perioadă de 8 ani. Rezultatele au arătat că persoanele cu un simţ mai mare al scopului şi-au redus riscul de deces cu 15,2%, fără diferenţe specifice de gen sau geografice, arătând în acelaşi timp o longevitate mai mare la femei.

Până la urmă, prezenţa unui obiectiv tangibil şi concret se traduce în practică printr-o serie de comportamente mai sănătoase şi un stil de viaţă mai sănătos, aşa cum a explicat dr. Patrick Hill - cercetător specializat în îmbătrânirea sănătoasă şi profesor de ştiinţe psihologice şi cerebrale la Universitatea Washington. în St. Louis - la Medical News Today: „Există un angajament mai mare faţă de activitatea fizică şi o utilizare mai mare a serviciilor de îngrijire preventivă, cum ar fi screening-urile anuale”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici