A CINCEA zi de PROTESTE: Mii de oameni din întreaga ţară au ieşit în stradă - GALERIE FOTO

Mii de oameni s-au adunat şi marţi seară în zeci de oraşe din toată ţara, în a cincea zi de manifestaţii împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului condus de Emil Boc.

4048 afișări
Imaginea articolului A CINCEA zi de PROTESTE: Mii de oameni din întreaga ţară au ieşit în stradă - GALERIE FOTO

A cincea zi de proteste la Timişoara: Zeci de persoane demonstrează în Piaţa Victoriei (Imagine: Cosmin Dan/Arhiva Mediafax Foto)

 • Constanţa: manifestanţii au dat foc unor bancnote de doi bani cu fotografia lui Băsescu

Mitingul de la Constanţa la care au participat aproximativ 300 de persoane s-a încheiat în jurul orei 21.15, după ce primarul Radu Mazăre şi-a încheiat intervenţiile la televiziunile de ştiri, din mijlocul protestatarilor.

Ca şi în momentul când a sosit pe platoul din faţa Prefecturii, acolo unde se aflau protestatarii, în jurul orei 20.00, Mazăre a intrat în rândul oamenilor şi a stat de vorbă cu ei. El a sărit gardul de protecţie pus de jandarmi şi a fost îmbrăţişat de protestatari, a făcut poze cu ei şi le-a spus că singurul mod în care Traian Băsescu poate fi dat jos de la Putere este ca oamenii să iasă în stradă într-un număr cât mai mare.

Manifestanţii au mai scandat "Băsescu nu uita, Constanţa nu te vrea" "Venim la Bucureşti", "Băsescu trebuie să vadă, lumea e în stradă" şi au afişat pancarte pe care era scris: "Găozarule, vânt din pupa", "Avem multă ură pentru dictatură", "Jos cu javra ordinară", "Băsescu nu uita, poporul nu te vrea", "Jos TVA-ul", "Pleacă din ţară fiinţă extraordinară", "Jos taxa auto", "Nu vindeţi Roşia Montana".

Protestul de la Constanţa s-a încheiat în jurul orei 21.15 fără incidente.

Participanţii la miting se vor întâlni şi miercuri pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa în jurul orei 14.00, de unde vor pleca într-un marş de protest prin centrul oraşului, urmând ca la ora 16.00 să revină la Prefectură pentru a continua manifestările antiprezidenţiale şi antiguvernamentale.

 • La Timişoara protestele s-au încheiat fără incidente

Acţiunile de protest din Piaţa Victoriei din Timişoara s-au încheiat, marţi, în jurul orei 21.30, fără a se înregistra incidente după manifestaţiile la care au participat 150 de persoane.

Acţiunile din cea de-a cincea zi de proteste de la Timişoara s-au încheiat după opt ore, timp în care protestatarii - al căror număr nu a depăşit 150 - au manifestat în special în Piaţa Victoriei şi au participat la un marş prin municipiu.

Pe parcursul zilei de marţi, nu s-au înregistrat incidente.

 • Peste o sută de persoane au reluat protestele la Vaslui

Peste o sută de persoane au reluat protestele în Piaţa Civică din municipiul Vaslui, pentru a treia zi consecutiv, oamenii dând foc sau călcând în picioare fotografii cu preşedintele Traian Băsescu.

În majoritate persoane de vârsta a treia, manifestanţii au fluiere şi vuvuzele şi scandează "Jos Băsescu" şi "Jos Guvernul Boc".

GALERIE FOTO

 • Câteva zeci de persoane din Codlea protestează, cerând alegeri anticipate

Câteva zeci de persoane din localitatea braşoveană Codlea protestează în centrul oraşului, manifestanţii sfătuindu-i pe politicieni, indiferent de culoarea politică, să stea departe de mitingurile oamenilor simpli, întrucât "le compromit".

"Politicienii şi membrii partidelor ar trebui să stea departe de mişcările civice actuale. Le compromit. Ceea ce nu au înţeles politicienii, mai ales cei din opoziţie, este că actualele mişcări protestatare se bazează mai degrabă pe lehamitea cetăţenilor simpli faţă de nesimţirea întregii clase politice. Se observă clar cum partidele şi politicienii fripturişti încearcă acum să confişte această trezire a conştiinţei cetăţeneşti. Cu tupeul care îi caracterizează şi care ne-a falimentat moral şi material, se strecoară în fruntea oamenilor", a spus Erwin Albu, organizatorul protestului şi fost consilier local de Codlea.

 • Nou protest şi la Deva, peste o sută de persoane scandează "Jos Băsescu"

Peste o sută de persoane protestează în Piaţa Victoriei din Deva, manifestanţii scandând "Jos Băsescu", "Demisia" şi având pancarte cu mesaje precum "Vrem anticipate, nu vrem comasate".

"Protestul de astăzi (marţi - n.r.), din faţa Casei de Cultură din Deva, nu este autorizat, la fel cum nu au fost autorizate celelalte 11 manifestaţii de protest care au avut loc în ultimele zile în cinci localităţi din judeţul Hunedoara. La protestele de până acum au fost în total 1.500 de participanţi şi nu s-au înregistrat evenimente majore. Jandarmii au aplicat două sancţiuni unor persoane care au tulburat liniştea şi ordinea publică - un bărbat din Orăştie a primit avertisment şi un bărbat din Petroşani a fost amendat cu 500 de lei. Cei doi se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice, iar comportamentul lor devenise agresiv", a declarat locotenentul Nicolae Răducu.

 • Şaptesprezece persoane au participat la un miting de protest iniţiat de un avocat, la Oradea

Şaptesprezece persoane au protestat la Oradea, în faţa Prefecturii Bihor, la adresa preşedintelui Traian Băsescu, a Guvernului şi a PDL, mitingul fiind autorizat şi organizat la iniţiativa unui avocat orădean.

Cei mai mulţi protestatari au fost oameni în vârstă, la miting participând şi deputatul PNL Octavian Bot (ales în 2008 din partea PDL), actorul Petre Panait de la Teatrul "Regina Maria" din Oradea, cantautoarea Alexandrina Chelu şi avocatul Dorin Caba.

"Indiferenţa asta a adus România acolo unde este acum. Dacă stai în casă şi te plângi între patru pereţi că s-a scumpit benzina, căldura şi pâinea, nu rezolvi nimic. Uite, eu stau aici, deşi nu sunt aşa lipsit de posibilităţi materiale ca alţii, iar cei care ar avea mai multe motive să protesteze nu au venit", a spus Trif.

 • Peste o sută de persoane protestează la Alba Iulia cerând demisia Guvernului şi a preşedintelui

Peste o sută de persoane participă la Alba Iulia, la un miting de protest, cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului condus de Emil Boc şi organizarea unor alegeri anticipate, acţiunea nefiind autorizată.
Protestatarii s-au adunat începând cu ora 16.00 în faţa Prefecturii Alba, unde au scandat lozinci precum "Jos Băsescu, Jos Guvernul", "Vrem anticipate, fără comasate" sau "Au minţit poporul, piticu' şi cu chioru".

 • Braşov: Tensiuni între protestatari din cauza unui banner pe care scrie: PDL, USL egal aceeaşi mafie

O parte dintre cei aproximativ 300 de protestatari braşoveni care au ajuns în faţa Primăriei Braşov au afişat un banner pe care scria: "PDL, USL egal aceeaşi mafie", fapt ce a creat tensiuni între manifestanţi, care s-au huiduit reciproc, spiritele fiind calmate de către jandarmi.

Protestatarii care au adus bannerul respectiv i-au acuzat pe membrii partidelor din opoziţie prezenţi la protest, unii dintre ei purtând însemnele PNL, că vor să confişte acţiunile de protest.

Aceştia au fost nemulţumiţi că unii membri ai partidelor din opoziţie, în special din PNL, au venit la protest şi ar fi încercat să manipuleze mulţimea.

 • Aproximativ 60 de persoane protestează în faţa Prefecturii Galaţi

Aproximativ 60 de persoane protestează în faţa Prefecturii Galaţi, cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului şi susţinând că întoarcerea lui Raed Arafat la Ministerul Sănătăţii nu rezolvă problemele pentru care au ieşit în stradă, astfel că nu vor înceta acţiunea.

Oamenii poartă pancarte pe care au scris mesaje, precum: "Jos Mafia", "Jos Băsescu!". Deşi au aflat că Raed Arafat se va întoarce la Ministerul Sănătăţii, ei susţin că nu vor renunţa la proteste, pentru că nemulţumirile lor nu se referă doar la acest aspect.

 • Sibiu: Aproximativ 2.500 au protestat în Piaţa Mare

Protestul din municipiul Sibiu, la care au participat circa 2.500 de persoane, s-a încheiat, marţi seară, după ce manifestanţii au revenit în Piaţa Mare la finalul marşului prin oraş şi s-au împrăştiat, fără a se înregistra incidente.

Cu un sfert de oră înainte de ora 21.00, protestatarii de la Sibiu au încheiat marşul pe străzile oraşului, revenind în Piaţa Mare din municipiu.

Acolo, ei au mai stat câteva minute, continuând să scandeze diferite lozinci şi să înconjoare piaţa, iar în jurul orei 21.00 protestul s-a încheiat, manifestanţii împrăştiindu-se fără a se înregistra incidente.

Potrivit organizatorilor, acţiunea de protest va continua şi miercuri seară, de la ora 18.00.

Aproximativ cinci sute de persoane s-au strâns, marţi, în jurul orei 18.00, în Piaţa Mare din Sibiu şi au scandat lozinci împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului, cerând alegeri anticipate.

Unul dintre protestatari avea o maimuţă de pluş, alături de care scria, pe o foaie, "Cimpanzeul Băsescu".

Protestatarii aveau steaguri tricolore, fluiere, precum şi o coroană de flori cu un mesaj pentru eroii Revoluţiei: "Nu veţi fi niciodată uitaţi".

Ulterior, numărul protestatarilor a ajuns la 1.200, ei părăsind Piaţa Mare şi pornind în marş pe mai multe străzi din oraş. La sediul PDL Sibiu, aflat pe bulevardul central, protestatarii au depus o cruce pe care scrie "Guvernul", dar şi un mesaj prin care cereau demisia preşedintelui Traian Băsescu.

"Băsescu, dă-ţi demisia până nu e prea târziu. Locul tău e lângă Ceauşescu, nu în fruntea ţării", au scris protestatarii în mesajul lăsat la uşa PDL Sibiu.

Ulterior, numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ 2.500, ei scandând şi "Jos UDMR", în timp ce mărşăluiau.

Când coloana de manifestanţi a trecut pe strada Mihai Viteazu, aproape în locul în care, luni seară, un bărbat a fost lovit la cap de un ghiveci aruncat de la un balcon, două autoturisme s-au tamponat. Potrivit martorilor, nu au existat persoane rănite sau pagube materiale însemnate, dar şoferii celor două maşini se uitau la protestatari şi nu au mai fost atenţi la trafic.

Pe tot bulevardul Mihai Viteazul protestatarii au scandat "Nu aruncaţi borcane, cei de la balcoane".

 • Aproximativ 400 de persoane la Slatina, doar 30 la Craiova, prezenţi la mitinguri anti-Băsescu

Aproximativ 400 de persoane s-au adunat în faţa Prefecturii Olt, din Slatina, pentru a protesta faţă de preşedintele Traian Băsescu şi a Guvernului, în timp ce la Craiova până la ora transmiterii axcestei ştiri s-au strâns la miting doar circa 30 de persoane, majoritatea pensionari.

În schimb, scandează mesaje antiprezidenţiale şi antiguvernamentale: "Piticu şi chioru au distrus poporul!", "Locul lui Băsescu, lângă Ceauşescu", "Anticipate!", "Noi murim de foame, tu cu ţâţe goale!", "Ultima soluţie, înc-o revoluţie", "Jos ciuma portocalie", "Te ştim chior, dar nu şi surd când strigăm SMURD".

 • Aproximativ o mie de persoane au ieşit în stradă şi la Focşani

Aproximativ o mie de persoane protestează în Piaţa Unirii din Focşani, oamenii aducând la miting cruci pe care scrie "Băsescu - 15.01.2012" şi o coroană cu pozele preşedintelui Traian Băsescu, premierului Emil Boc şi ministrului Turismului, Elena Udrea, precum şi lumânări.

Oamenii cer demisia preşedintelui Traian Băsescu, a Guvernului Boc şi organizarea de alegeri anticipate.

 • Protest cu aproximativ 200 de persoane şi la Târgu Mureş

Protestul de marţi seară, de la Târgu Mureş s-a încheiat, în jurul orei 21.30, în faţa Primăriei, după trei ore şi jumătate în care aproximativ 400 de persoane au mărşăluit pe străzile oraşului.

Manifestanţii au pornit de la ceasul floral din Târgu Mureş, străbătând centrul oraşului şi oprindu-se la sediul PDL, la Prefectură, la Primărie, precum şi la monumentul închinat eroilor Revoluţiei.

De acolo, ei au pornit spre cartierul Tudor, strigând "Băsescu, Băsescu, după Ceauşescu", "Cu Băsescu şi cu Boc / Suntem pe ultimul loc", "Băsescu, pentru noi eşti o ladă de gunoi", "Ultima soluţie, înc-o Revoluţie".

Liderii revoluţionarilor au ţinut discursuri atât la plecarea spre cartierul Tudor, cât şi la revenirea în centru, la monumentul Revoluţiei, mulţimea strigând "Păcat, păcat de sângele vărsat", în timp ce un manifestant a citit o "Proclamaţie" în faţa Primăriei Târgu Mureş, cerând stoparea privatizărilor şi începerea urmăririi penale faţă de actualii guvernanţi, pentru "trădarea intereselor naţionale".

Manifestaţia, la care au participat lideri sindicali, reprezentanţi ai partidelor politice şi revoluţionari, în total aproximativ 400 de persoane, nu a avut autorizaţie, pe parcusul acesteia nefiind înregistrate incidente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici