BILANŢUL PROTESTELOR de luni - 13.000 de manifestanţi în 52 de localităţi. "Un întreg arsenal", descoperit la protestatari din Capitală

Şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria Română, Aurel Moise, a declarat, marţi, că în urmă cu o zi au fost proteste în 52 de localităţi, la care au participat aproximativ 13.000 de manifestanţi, 150 de persoane au fost ridicate de jandarmi.

1301 afișări
Imaginea articolului BILANŢUL PROTESTELOR de luni - 13.000 de manifestanţi în 52 de localităţi. "Un întreg arsenal", descoperit la protestatari din Capitală

BILANŢUL PROTESTELOR de luni - 13.000 de manifestanţi în 52 de localităţi. "Un întreg arsenal", descoperit la protestatari din Capitală (Imagine: Cosmin Motei/Mediafax Foto)

La aceste manifestaţii, de la Jandarmerie au fost angrenaţi 3.793 de jandarmi, pentru a asigura ordinea publică.

"Au fost depistate şi conduse la unităţile de jandarmi sau de poliţie, pentru identificare şi pentru dispunerea de măsuri legale, peste 150 de persoane. În general, în ţară, protestele au fost paşnice, marea majoritate înţelegând să se manifeste în limitele legale", a afirmat colonelul Aurel Moise.

Din păcate, a spus Moise, au fost şi unele tentative de tulburarea ordinii publice "prin încercarea de blocare a unor artere de circulaţie sau perturbare a bunului mers în unele instituţii, însă interventia promptă a făcut ca aceste tentative să nu fie materializate".

"Mesajul nostru e că orice manifestare paşnică va fi protejată. Nu vom tolera violenţa şi alte acte de tulburare a ordinii publice. Cuvântul de ordine ieri (luni-n.r.) la manifestări a fost dialogul şi activităţile preventive desfăşurate pe timpul şi după terminarea manifestaţiilor".

  • 22 de fapte penale constatate la protestele de luni din Bucureşti

Şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria Română, Aurel Moise, a declarat, marţi, că 22 de fapte penale au fost constatate la manifestările de luni, din Bucureşti, cinci dintre persoanele care au săvârşit astfel de fapte având antecedente penale, iar trei fiind suporteri sportivi.

La protestele de luni din Bucureşti au participat 1.500 - 1.600 de persoane, iar adunarea a fost bine gestionată datorită spiritului civic al manifestanţilor, unii dintre ei sesizând jandarmilor că anumite persoane cu intenţii ostile încecau să se infiltreze în mulţime, a declarat, marţi, şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria Română, Aurel Moise.

Aurel Moise a făcut referire la momentul în care câteva zeci de persoane au încercat luni seară să ajungă de la Piaţa Unirii spre Universitate.

Unele persoane aveau asupra lor droguri, rucsacuri cu pietre şi obiecte contondente, arme albe, măşti medicinale, boxuri, bastoane telescopice, pistol cu bile, cuţite, caschete, şurubelniţe "şi un întreg arsenal", a spus Moise.

"Pentru mine este foarte clar de ce le aveau şi ce încercau să facă cu ele. Am reuşit să dejucăm toate aceste planuri printr-o gamă variată de activităţi. Au fost aplicate o serie de sancţiuni contravenţionale, 19 persoane aveau antecedente contravenţionale. Două dintre persoanele sancţionate au fost identificate ca fiind suporteri de fotbal. Au fost constatate 22 de fapte de natură penală, cinci dintre persoanele care au săvârşit aceste fapte aveau antecedente penale şi trei erau suporteri ai unor echipe de fotbal", a mai spus Aurel Moise.

Şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria Română a adăugat că, astfel, s-a reuşit dejucarea acestor planuri, nefiind înregistrate nedorite.

El a dat asigurări că Jandarmeria va proteja şi va asigura ordinea la toate manifestările care se vor desfăşura în mod paşnic şi căa colo unde situaţia va degenera se va acţiona cu fermitate.

Potrivit lui Moise, marţi sunt autorizate proteste în şapte judeţe, respectiv Brăila, Caraş Severin, Constanţa, Galaţi, Sibiu, Timiş şi Vrancea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici