ACCIDENTUL DIN MUNTENEGRU - Ambasadorul României: Şoferul a încercat să evite lovirea unor copii de pe viaduct

Mihail Florovici, ambasadorul României la Podgorica, a declarat că pe viaductul de pe care s-a prăbuşit autocarul cu turişti români se aflau copii pe ambele sensuri, iar şoferul a încercat să evite lovirea acestora.

9834 afișări
Imaginea articolului ACCIDENTUL DIN MUNTENEGRU - Ambasadorul României: Şoferul a încercat să evite lovirea unor copii de pe viaduct

ACCIDENTUL DIN MUNTENEGRU - Ambasadorul României: Şoferul a încercat să evite lovirea unor copii de pe viaduct (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"A fost un accident, eu ştiu ce s-a petrecut, poate...soarta. Şoferul a ieşit din tunel, erau copii şi pe stânga şi pe dreapta viaductului, a încercat să ferească copiii, dar a lovit unul dintre ei. E o tragedie, cu adevărat. Nu este posibil ca şoferul să nu fi fost atent. Cunosc bine zona, e muntoasă, pe o parte este prăpastie, pe alta versantul. Era o vreme ploioasă, era mâzgă pe jos", a spus Florovici luni seară, la Realitatea TV.

El a adăugat că în urma acestui accident s-a putut vedea cum este percepută România în Muntenegru.

"Acum s-a văzut cum e văzută România în Muntenegru, poate şi datorită mie (...) Ministrul Sănătăţii de aici a fost cu noi până acum, e un adevărat profesionist, premierul a venit de ieri, ministrul de Externe, la fel. Să vedeţi cum stăteau la coadă muntenegrenii ieri să doneze sânge. Am rămas foarte uimit. La un necaz, aşa au reacţionat", a susţinut Florovici.

Potrivit unui comunicat transmis marţi dimineaţă de Ministerul Afacerilor Externe, în baza informaţiilor transmise de Celula de criză, luni seară, cu sprijinul autorităţilor din Muntenegru, a fost finalizată stabilirea identităţii uneia dintre cele două persoane care nu fuseseră încă identificate.

De asemenea, marţi dimineaţă echipa mixtă trimisă de autorităţile române la faţa locului face demersurile necesare, în cooperare cu autorităţile locale, pentru desfăşurarea, în etape, a operaţiunii de repatriere.

Tododată, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat se află la spitalul din Podgorica, unde împreună cu medicii locali face o ultimă evaluare amănunţită a stării de sănătate a pacienţilor, "în vederea stabilirii transportabilităţii acestora în cursul acestei zile, cu mijloace puse la dispoziţie de autorităţile române".

MAE mai precizează că în acest moment sunt în curs de avizare procedura şi etapele operaţiunii de aducere acasă a cetăţenilor români.

"Echipa de la faţa locului, coordonată de ministrul Titus Corlăţean, din care face parte secretarul de stat Raed Arafat, aflată de ieri (luni - n.r.) în capitala Muntenegrului, coordonează şi stabileşte etapele de aducere acasă a cetăţenilor români", mai precizează reprezentanţii MAE.

Conform sursei citate, victimele accidentului vor fi internate la spitalele de urgenţă Floreasca, Elias, Bagdasar Arseni şi Universitar din Capitală, pregătite să primească răniţii.

Oficialii MAE mai spun că familiile celor implicaţi în accident vor fi informate cu privire la locul în care vor fi internaţi pacienţii, precum şi ora la care vor ateriza aeronavele militare.

Cele două aeronave militare care urmează să aducă răniţii români în ţară au plecat spre Muntenegru, marţi dimineaţă, de la Baza 90 Otopeni. La bordul acestora se află 11 medici şi 11 asistenţi SMURD şi cinci angajaţi ai MApN. Aceştia sunt coordonaţi de Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD Bucureşti şi purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici