ActiveWatch despre incidentul de la Muzeul Ţăranului Român: Statul este un partener neonazist al acestor grupări

Preşedintele ActiveWatch, Mircea Toma, a condamnat joi, într-o conferinţă de presă la care au participat şi reprezentanţii Asociaţei Accept, lipsa de reacţie a autorităţilor cu privire la incidentul de miercuri de la MŢR, considerând că astfel statul este "un partener neonazist al acestor grupări".

969 afișări
Imaginea articolului ActiveWatch despre incidentul de la Muzeul Ţăranului Român: Statul este un partener neonazist al acestor grupări

ActiveWatch despre incidentul de la Muzeul Ţăranului Român: Statul este un partener neonazist al acestor grupări

La conferinţa de presă organizată la sediul ActiveWatch au fost prezenţi, alături de preşedintele ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei, Daniela Prisacariu, coordonatoarea festivalului "Luna Istoriei LGBT" (lesbiene, gay, bisexuali şi transgender - n.r.), avocatul Asociaţiei Accept, Iustina Ionescu, şi Florin Buhuceanu, reprezentant al Asociaţiei Accept.

Daniela Prisacariu, coordonatoarea festivalului "Luna LGBT" a explicat că filmul "The Kids Are All Right" ("Copiii sunt bine-mersi"), care urma să fie proiectat la Noul Cinematograf al Regizorului Român din incinta Muzeului Ţăranului Român (MŢR) nu era nepotrivit pentru a fi prezentat într-un asemenea cadru.

"Este un film premiat cu patru Oscaruri. Noi am creat un eveniment care a fost sprijinit de Ambasada Statelor Unite la Bucureşti", a spus aceasta, adăugând că spectatorii au fost agresaţi verbal, cei veniţi să boicoteze evenimentul scandând o serie de sloganuri homofobe, dar şi cântece religioase.

"Au confundat liberatatea de a-şi exprima dezacordul cu privire la organizarea unui eveniemnt cu instigarea la discriminare şi la ură pe criterii sexuale", a mai spus Daniela Prisacariu. Aceasta consideră că reprezentantul MŢR, directorul adjunct al instituţiei, Mihai Gheorghiu, "nu a intervenit în conformitate cu obligaţiile sale profesionale şi nu a dispus luarea măsurilor pentru continuarea evenimentului". De asemena, Prisacariu a menţionat că Asociaţai Accept a solicitat în scris asigurarea protecţiei participanţilor la eveniment, deoarece s-a anticipat o situaţie conflictuală, însă acest lucru nu s-a realizat. "Poliţia nu a intrat nici măcar în sală", a adăugat coordonatoarea festivalului.

Preşedintele ActiveWatch, Mircea Toma: Este o stare de alarmă în urma incidentelor care au avut loc la Muzeul Ţăranului Român

Mircea Toma a apreciat că incidentul de la Muzeul Ţăranului Român poate fi catalogat drept o "manifestare homofobă fără precedent". "Atunci când libera exprimare face rău altor semeni, ea nu mai poate fi judecată din prisma libertăţii. Instigarea la ură nu înseamnă libertate de exprimare în nici una dintre accepţiunile ei", a mai spus Mircea Toma.

"Dincolo de ghilimelele pe care le pretind, folosirea cuvântului «moarte» este foarte clară. Instigarea la discriminare este un palier mai «soft», dacă vreţi. Nu instigi la moarte, dar discriminezi", a adăugat preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei.

Din punctul său de vedere, incidentul de miercuri seară de la MŢR "a fost un test de funcţionare a statului, în care statul nu reuşeşte să îşi facă datoria". În acest context, Mircea Toma a afirmat, "cu titlu de opinie", că "statul român este un partener neonazist al acestor grupări". "Nu a făcut dovada că ar proteja democraţia, valorile democratice, drepturile fundamentale ale omului", a comentat el.

Avocatul Accept: Protestul homofob intră subincidenţa Legii 60/1991

Potrivit avocatului Accept, Iustina Ionescu, protestul homofob de la la MŢR intră sub incidenţa Legii 60/1991, cu privire la adunările publice. "De fapt, a fost vorba despre o adunare publică în scop cultural, eveniment care este apărat de legislaţia din România şi care reprezintă o manifestare a dreptului de asociere şi întrunire liberă prevăzut în legislaţiile europene şi internaţionale", a spus aceasta, adăugând că, în prezent, asociaţia este în proces de strângere de semnături şi de plângeri atât la adresa celor care au perturbat evenimentul, cât şi la adresa directorului general al MŢR, despre care consideră că nu şi-a exercitat atribuţiile pe care le are.

"Din punct de vedere legal considerăm că autorităţile sunt cele care ar trebui să încadreze faptele, să stabilească dacă sunt sau nu fapte de natură penală. Considerăm că sunt fapte foarte grave care au avut loc, fie că este vorba despre împiedicarea desfăşurării unei adunări publice, fie că este vorba despre instigarea la discriminare, incitarea la ură, pentru care cel puţin câteva dintre persoanele care făceau parte din grupul extremist ar trebui ţinute răspunzătoare", a mai spus Iustina Ionescu.

Cu atât mai îngrijorătoare, spune aceasta, este reacţia reprezentanţilor instituţiei - gazdă, dar şi a forţelor de ordine care, "deşi fuseseră anunţate din timp că va avea loc un eveniment cu un anumit risc de a se solda cu astfel de întreruperi şi astfel de fapte", acestea nu au intervenit.

ActiveWatch şi Accept solicită investigarea manifestaţiilor extremiste

Organizaţiile ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei şi Asociaţia Accept solicită Ministerului Administraţiei şi Internelor şi procurorului general al României investigarea manifestării extremieste din incinta Muzeului Ţăranului Român, dar şi a modalităţii de intervenţie a organelor de ordine în cazul manifestărilor de tip "hate crimes" (infracţiuni motivate de ură).

De asemenea, cele două organizaţii cer Ministerului Culturii demiterea în regim de urgenţă a directorului adjuct al MŢR, Mihai Gheorghiu, pentru neîndeplinirea obligaţiilor administrative care-i revin. Totodată, se mai cere Jandarmeriei Române să investigheze "non-răspunsul jandarmilor prezenţi la faţa locului, sancţionarea lor disciplinară, precum şi identificarea persoanelor care au tulburat ordinea şi liniştea publică şi sancţionarea corespunzătoare a acestora" pe motivul instigării la ură pe motive sexuale.

La rândul său, Florin Buhuceanu, reprezentant al Asociaţiei Accept, a condamnat incidentul de la MŢR. "Sunt aici să pun mai degrabă întrebări şi prima întrebare pe care îndrăznesc să o adresez este: În ce ţară trăim? În ce ţară spectatorii la un film de comedie, care intră într-o sală de cinematograf în plin centrul Bucureştiului, la doi paşi de Guvernul României, li se cere moartea într-un spaţiu public?", a spus acesta.

Directorul MŢR: Am sunat imediat la Poliţie. Am aflat ulterior că solicitarea nu a avut efect

Contactat de MEDIAFAX, directorul Muzeului Ţăranului Român, Virgil-Ştefan Niţulescu, a precizat că nu a fost prezent la incident, dar că, înaintea începerii proiecţiei, a fost sunat de unul dintre colegii săi care i-a spus că, din cauza unor manifestări huliganice, nu poate difuza filmul.

"Am sunat imediat la Poliţie, am cerut asistenţa Poliţiei pentru a se instaura ordinea, am aflat la o oră după aceea că solicitarea nu a avut niciun efect, în sensul că a venit un echipaj de Poliţie, dar nu s-a instaurat ordinea şi proiecţia nu a mai avut loc", a declarat Niţulescu, precizând că datoria paznicilor de la muzeu este să cheme Poliţia în cazul producerii unui astfel de eveniment.

Acesta a adăugat că nu se cunoaşte identitatea celor aproximativ 50 de persoane care au participat la manifestaţie, dar că, cel mai probabil, sunt susţinători ai unor organizaţii religioase.

Directorul MŢR a mai spus că filmul care trebuia să fie difuzat în cadrul Lunii istoriei LGBT, eveniment ce se desfăşoară simultan în opt ţări din Europa, a fost difuzat anterior la postul naţional de televiziune. "Nu văd nicio problemă la acest film", a adăugat Niţulescu.

CNCD: Astfel de manifestări aduc un prejudiciu de imagine României

De asemenea, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) "condamnă public manifestarile homofobe" care au avut loc miercuri, la Muzeul Ţăranului Român, în cadrul evenimentului Luna LGBT.

"Boicotarea şi împiedicarea organizării unui astfel de eveniment constituie o încălcare a dreptului fundamental la libertatea de conştiinţă, libertatea de exprimare, dreptul la informaţie şi libertatea întrunirilor prevăzute în Constituţia României şi în tratatele internaţionale privind protecţia drepturilor fundamentale ale omului la care România este parte", se arată în comunicat.

CNCD mai atrage atenţia că astfel de manifestări, pe lângă faptul că încalcă, în mod flagrant, drepturile fundamentale ale omului, aduc şi un prejudiciu de imagine României pe plan intern şi internaţional.

Totodată, Primăria sectorului 2 Bucureşti, unde au fost amplasate mai multe afişe prin care oamenii erau îndemnaţi să meargă la MŢR şi să boicoteze evenimentul, a identificat firmele care deţin panourile respective - Euromedia Group şi Fler Media, potrivit unui răspuns la o solicitare MEDIAFAX. Reprezentanţii primăriei au subliniat că nu au primit sesizări în legătură cu afişele, însă primarul Neculai Onţanu a dispus desfiinţarea imediată a acestora şi amendarea celor două firme cu câte 5.000 de lei.

Contactat de MEDIAFAX, ministrul Culturii, Daniel Barbu, nu a dorit să comenteze incidentul.

Filmul care a declanşat incidentul de miercuri de la MŢR,"Copiii sunt bine-mersi" (2010), a fost de patru ori nominalizat la Oscar şi spune povestea unei familii formate din două lesbiene, interpretate de Annette Bening şi Julianne Moore, şi a copiilor acestora. Proiecţia făcea parte din programul "Lunii Istoriei LGBT", manifestare organizată anual de Asociaţia Accept pentru promovarea toleranţei şi respectării drepturilor minorităţilor sexuale.

Proiecţia programată la ora 18.00, la Noul Cinematograf al Regizorului Român, de la Muzeul Ţăranului Român, nu a mai putut fi urmărită, după ce aproximativ 50 de persoane s-au ridicat de pe scaune şi au început să huiduie şi să cânte "Deşteaptă-te, române!" şi cântece bisericeşti, în sala de cinema, potrivit reprezentantei Asociaţiei Accept Irina Niţă şi înregistrărilor de la manifestare, postate online.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici