Administratorii unor firme, trimişi în judecată pentru fraudă cu fonduri europene de 3 milioane de euro

Trei administratori de firme au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, pentru obţinerea frauduloasă de fonduri europene prin Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, cu un prejudiciu de 2.928.983 de lei.

719 afișări
Imaginea articolului Administratorii unor firme, trimişi în judecată pentru fraudă cu fonduri europene de 3 milioane de euro

Administratorii unor firme, trimişi în judecată pentru fraudă cu fonduri europene de 3 milioane de euro (Imagine: Mediafax Foto-AFP)

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor: Stelian Grecu, Adrian Lili Andreca şi Elena Andreca, toţi administratori ai unor societăţi comerciale.

Potrivit procurorilor, la sfârşitul anului 2006, inculpatul Grecu Stelian, în calitate de reprezentant legal al unei societăţi comerciale şi preşedinte al comisiei de analiză/evaluare oferte, a încheiat un contract cadru cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), pentru acordarea unui ajutor financiar nerambursabil, în condiţiile programului special de preaderare pentru agricultură şi dezvoltare rurală - SAPARD, Măsura 3.1 - "Investiţii în exploataţii agricole".

În data de 09.11.2006, cu ocazia depunerii dosarului la APDRP, în contextul derulării procedurilor de verificare/avizare a dosarelor de achiziţii şi de autorizare/decontare a cheltuielilor eligibile, inculpatul a folosit documente false, emise în numele altei societăţi comerciale.

În acest fel, inculpatul a indus în eroare funcţionarii APDRP, ce au verificat legalitatea/conformitatea procedurii de atribuire a contractului de furnizare bunuri, eroare fără de care nu ar fi avizat favorabil procedura. De asemenea, nu ar fi autorizat ca eligibile cheltuielile efectuate (123.440 lei) şi nu ar fi dispus decontarea (plata) din fonduri nerambursabile europene a sumei de 46.290 de lei şi fonduri din bugetul naţional de 15.430 de lei, obţinute pe nedrept de societatea comercială reprezentată de inculpat.

În realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale inculpatul Grecu Stelian, în aceeaşi calitate de membru al comisiei de evaluare a ofertelor, în cadrul derulării unui alt contract cadru, pentru implementarea proiectului "Extindere adăpost pentru îngrăşarea suinelor în comuna Gogoşu, judeţul Mehedinţi", respectiv a procedurii de achiziţie lucrări şi a procedurii de achiziţie bunuri, în mod repetat, a încredinţat inculpatului Adrian Andreca declaraţii false (declaraţiile de imparţialitate/confidenţialitate date în nume propriu la 02.10.2009 şi 25.05.2010), pentru ca acesta din urmă să le prezinte la APDRP.

Aceste acţiuni au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de către Adrian Andreca a unor fonduri nerambursabile (1.272.343 lei - fonduri comunitare şi 318.086 lei - fonduri din bugetul naţional) şi inducerea în eroare pe funcţionarii APDRP, care altfel nu ar fi dispus plata/decontarea cheltuielilor respective.

În cursul executării unui alt contract cadru pentru implementarea proiectului "Înfiinţare staţie automată de incubare ouă", în aceeaşi fază a procedurilor de verificare/avizare a dosarelor de achiziţii, de autorizare/decontare (plată) a cheltuielilor eligibile, a încredinţat inculpatei Elena Andreca declaraţiile de imparţialitate/confidenţialitate date la 19.07.2010 şi 24.08.2010, pentru a le utiliza la APDRP.

În acest fel, Grecu a ajutat-o pe inculpată să obţină pe nedrept fonduri nerambursabile comunitare (1.021.468 lei) şi fonduri din bugetul naţional (255.367 lei), dar şi să inducă în eroare funcţionarii APDRP ce au verificat legalitatea/conformitatea procedurii de atribuire a unui contract de antrepriză şi a unui contract de bunuri.

Prin săvârşirea infracţiunilor descrise mai sus, s-a cauzat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, respectiv Ministerului Finanţelor Publice, un prejudiciu de 2.928.983, mai arată procurorii.

În cauză s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea sechestrului, până la concurenţa pagubei produsă prin infracţiunile reţinute în sarcina inculpaţilor, a bunurilor imobile înscrise în cartea funciară şi deţinute de inculpaţii Andreca Lili Adrian şi Andreca Elena.

La data de 31 martie 2014, inculpatul Mihai Lungu a încheiat, cu procurorii DNA un acord de recunoaştere a vinovăţiei. Lungu a mărturisit că i-a procurat lui Stelian Grecu o ofertă de bunuri, ce cuprindea date nereale, în scopul obţinerii pe nedrept, de către acesta din urmă, a unor fonduri publice nerambursabile.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse cu privire la bunurile, proprietatea inculpaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici