Adolescenta dispărută în Parcul Naţional Retezat, căutată cu un sonar în apele lacului Gura Apei

Echipele de salvare continuă, marţi, acţiunile de căutare a adolescentei care a dispărut săptămâna trecută în Parcul Naţional Retezat, pompierii folosind un sonar pentru a căuta în apele lacului Gura Apei, după ce scafandrii au spus că la adâncimi mari apa este tulbure şi vizibilitatea redusă.

294 afișări
Imaginea articolului Adolescenta dispărută în Parcul Naţional Retezat, căutată cu un sonar în apele lacului Gura Apei

Adolescenta dispărută în Parcul Naţional Retezat, căutată cu un sonar în apele lacului Gura Apei (Imagine: Alin Ivan/Mediafax Foto)

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Judeţene Hunedoara, agentul principal Laura Bradu, la acţiunile de căutare participă şi trei echipaje canine de la Centrul Chinologic din Sibiu, iar cercetările sunt completate prin scanarea fundului lacului de acumulare al barajului Gura Apei, cu ajutorul unui sonar.

Decizia de a folosi un sonar care scanează fundul lacului a fost luată după ce scafandrii au spus că la adâncimi mari apa este tulbure şi vizibilitatea redusă.

De asemenea, echipe mixte formate din poliţişti, salvamontişti, alpinişti, jandarmi, rangeri, pădurari şi voluntari vor continua explorarea traseelor de ieşire din zona Rezervaţiei Retezat.

Adolescenta de 14 ani, Daliana Rădoi, a dispărut în 20 august, când mergea, alături de un grup de copii, într-o drumeţie spre Lacul Bucura din Munţii Retezat.

Fata era instituţionalizată în centrul de plasement din Lupeni şi plecase într-o tabără de vară organizată de preotul parohiei Bărbăteni Lupeni, Cristian Olaru.

"De şase ani duc copii din centrele de plasament în tabere şi excursii şi niciodată nu au fost incidente. Adolescenta a plecat voluntar din locul de campare din Poiana Pelegii. Şi-a luat cu ea rucsacul cu haine şi a plecat fără să o vadă nimeni. Ne-am dat seama relativ repede că lipseşte şi am căutat-o. Turiştii au văzut-o pe drumul către barajul Gura Apei. Cel mai probabil a luat-o vreo maşină şi a dus-o în oraş. Sper ca aşa să fie şi să o găsim teafără şi nevătămată", declara preotul Cristian Olaru.

Reprezentanţii DGASPC Hunedoara spuneau că fata nu are probleme de sănătate, nu este un "copil problemă", a terminat clasa a VII-a cu media 10 la purtare şi nu a lipsit niciodată nemotivat din centrul de plasament.

Fata, care provine din Aninoasa, a intrat în grija statului în condiţiile în care mama sa este bolnavă, iar tatăl copilei nu este cunoscut. Astfel, adolescenta a locuit în apartamente familiale şi mai apoi într-un centru de plasament la Lupeni. Ea mai are în Aninoasa o mătuşă pe care uneori o vizita.

Până în luna ianuarie a acestui an, fata a fost elevă a Şcolii Generale "ID Sîrbu" din Petrila, localitate în care a trăit într-un apartament familial, într-o cameră în care mai erau alte două fetiţe în aceeaşi situaţie. La această şcoală ajunsese în anul şcolar 2012-2013, printr-un transfer de la o şcoală din Călan.

Diriginta fetei, Anamaria Mititelu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că nimic din comportamentul fetei nu a evidenţiat-o în mod special.

"Era o fetiţă introvertită, îngrijită şi care nu se manifesta gălăgios. Nu excela la învăţătură, mediile ei erau cele minime pentru promovare, însă ca disciplină nu a făcut niciodată probleme. Avea o prietenă de care era mai apropiată şi în rest participa alături de copii la toate activităţile extraşcolare", a spus Anamaria Mititelu.

Diriginta este şi profesor de chimie, dar a spus că doar un semestru i-a predat fetei această materie.

"Ceea ce am remarcat într-adevăr era că uneori manifesta scăderi de concentrare. Am sesizat că se deconcentra de la subiect, o observam cum o fură peisajul, dar niciodată nu a fost implicată în vreun scandal cu colegii", a adăugat diriginta.

Anamaria Mititelu a precizat că fetiţa era bine îngrijită în apartamentul de la Petrila, iar personalul de acolo se interesa permanent de situaţia fetei şi contribuia la integrarea ei completă în mediul şcolar.

"Ţin minte că aveam Săptămâna Altfel şi am organizat o oră de bucătărie, am gătit şi fiecare a adus de acasă câte ceva. Am adus eu şi pentru ea, crezând că nu va avea posibilităţi, însă doamnele de la apartament au fost atente şi i-au pregătit ele cele necesare pentru a putea găti. Fetiţa era foarte curată şi bine îngrijită", a mau spus dirigintele fetei de la Şcoala din Petrila.

În ianuarie, activitatea din acest apartament familial a fost suspendată din cauza problemelor financiare, iar fata a fost transferată la un centru de plasament în Lupeni, ultimul aşezământ înainte de a dispărea în Retezat. Fetiţa a rămas însă în baza de date a medicului ei de familie din Petrila.

"Era sensibilă tare. De când a fost mutată la Lupeni, ea venea cu colegii ei la consultaţii. Copilul acesta nu era bolnav, era doar inadaptată la mediul în care trăia. Avea o problemă de adaptare acolo. Era peste nivelul intelectual al acelor copilaşi. Eu cred că fetiţa a fugit din viaţa ei", a declarat medicul Dana Popa, care spune că fata s-a plâns că nu se poate adapta în acel centru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici