Alba: 15 membri ai grupării suspectate de contrabandă cu bijuterii din aur aduse din Turcia, arestaţi

Cincisprezece cetăţeni români şi turci, membri ai grupării suspectate de contrabandă cu bijuterii din aur aduse din Turcia, de la care au fost ridicate 60 de kilograme de bijuterii, au fost arestaţi preventiv pe 29 de zile, iar alte 11 persoane au primit interdicţia de a părăsi ţara.

213 afișări
Imaginea articolului Alba: 15 membri ai grupării suspectate de contrabandă cu bijuterii din aur aduse din Turcia, arestaţi

Alba: 15 membri ai grupării suspectate de contrabandă cu bijuterii din aur aduse din Turcia, arestaţi (Imagine: Shutterstock)

Biroul de Presă al Tribunalului Alba a informat, joi, că Serviciul Teritorial Alba al DIICOT ceruse arestarea preventivă a 26 de persoane, acuzate de constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă şi comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării fără a fi marcate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Tribunalul Alba a dispus, miercuri seară, arestarea preventivă pentru 29 de zile a 15 persoane, iar în cazul celorlalte 11 a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.

Cele 26 de persoane cercetate în acest caz sunt atât cetăţeni români, cât şi cetăţeni turci din judeţele Constanţa, Ialomiţa, Argeş, Timiş, Braşov, Alba, Arad, Bihor, Sibiu şi Suceava.

Decizia Tribunalului Alba poate fi atacată cu recurs în termen de 24 de ore de la pronunţare.

Marţi, procurorii DIICOT au făcut 225 de percheziţii în mai multe judeţe, la persoane suspectate de contrabandă cu bijuterii din aur aduse din Turcia, de la care au fost ridicate 60 de kilograme de bijuterii.

Potrivit unui comunicat transmis atunci de DIICOT, procurorii DIICOT Alba Iulia au început urmărirea penală a 91 de învinuiţi, existând suspiciunea că în cursul acestui an în judeţul Constanţa s-a constituit o grupare infracţională organizată, structurată pe două paliere, având ca scop săvârşirea unor infracţiuni de contrabandă cu bijuterii din aur aduse din Turcia. Gruparea a fost constituită la iniţiativa unui cetăţean turc care deţinea o firmă de transport internaţional depersoane, cu autocare, atât pe ruta Turcia-România, cât şi pe alte rute internaţionale.

Anchetatorii spuneau că bijuteriile erau aduse din Turcia cu autocarele firmei cetăţeanului turc (B.S), pe bază decomandă făcută de diferiţi bijutieri către membrii grupării sau direct în Turcia. După introducerea în ţară, bijuteriile erau depozitate/ascunse în spaţii special amenajate pentru disimulare, ulterior fiind distribuite unor cărăuşi, care, folosind mai multe autoturisme special modificate în ceea ce priveşte constituirea unor spaţii disimulate, le transportau în România, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Italia şi Macedonia, către diferite magazine de bijuterii şi colectau sumele de bani aferente comenzilor.

Totodată, membrii grupării infracţionale desfăşurau şi o activitate inversă, de colectare a bijuteriilor declasate şi detransport în Turcia, la schimb pentru bijuterii noi sau contra cost, iar în urma topirii lor erau folosite în procesul deproducţie de către bijutierii turci. Această activitate era derulată, de asemenea, nu numai pe teritoriul României, ci şi pe teritoriul altor state - Serbia, Polonia, Ucraina, Austria, Italia, Ungaria, Germania.

Până marţi fuseseră ridicate aproximativ 60 de kilograme de bijuterii din aur, cea mai mare cantitate identificată la un transport intern fiind de aproximativ 20 de kilograme.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici