Alba: Un bărbat care a lucrat în Africa, într-o zonă afectată de Ebola, monitorizat de DSP

Un bărbat care a revenit în România după ce a lucrat într-o ţară din Africa în care există cazuri de îmbolnăviri de Ebola este monitorizat de către autorităţile sanitare din judeţul Alba, transmite corespondentul MEDIAFAX.

974 afișări
Imaginea articolului Alba: Un bărbat care a lucrat în Africa, într-o zonă afectată de Ebola, monitorizat de DSP

Alba: Un bărbat care a lucrat în Africa, într-o zonă afectată de Ebola, monitorizat de DSP (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Alba, dr. Horia Timiş, a declarat că autorităţile sanitare monitorizează un bărbat din judeţ care s-a întors recent după o călătorie în Sierra Leone, unde a avut un contract de muncă şi a lucrat o perioadă de timp.

Horia Timiş a spus că bărbatul va fi monitorizat pe o perioadă de 21 de zile în cadrul unei proceduri standard impuse de Ministerul Sănătăţii.

"Este o procedură standard a Ministerului Sănătăţii transmisă către direcţiile de sănătate prin care se monitorizează orice persoană care a venit din excursie, din vacanţă sau interes de serviciu din zonele critice cu Ebola. Tot ceea ce face Direcţia de Sănătate Publică Alba prin departamentul de epidemiologie este să monitorizeze timp de 21 de zile aceste persoane, temperatura sau alte simptome. Nu sunt probleme şi nu există probleme deocamdată din punctul nostru de vedere”, a spus Timiş.

Bărbatul nu este internat, ci doar monitorizat de către autorităţile medicale şi i se măsoară temperatura, urmărindu-se dacă prezintă posibile simptome de îmbolnăvire.

Vineri, Ministerul Afacerilor Externe anunţa că datele de atunci indicau posibila prezenţă a şase cetăţeni români în Sierra Leone, care şi-au suspendat contractele de muncă cu Alro Slatina, adăugând că această firmă nu are în prezent personal delegat sau detaşat în acest stat afectat de epidemia de Ebola.

"În continuarea comunicării anterioare referitoare la posibila prezenţă în Sierra Leone a unui grup de 5 cetăţeni români care şi-au suspendat contractele de muncă cu Alro Slatina, Ministerul Afacerilor Externe confirmă că aceştia se află pe teritoriul Sierra Leone. Totodată, în urma verificării existenţei grupului a fost identificat şi un al şaselea cetăţean român care nu a lucrat la compania Alro Slatina. Centrala MAE a luat legătura şi va menţine o legătură constantă cu grupul de 6 cetăţeni români, cu precizarea că aceştia au o stare de sănătate bună", se arăta într-un comunicat transmis de MAE.

Ministerul preciza că în cadrul convorbirilor purtate cu cetăţenii români "a rezultat că nu doresc să revină în România, desfăşurându-şi activitatea în condiţii normale, la o altă companie".

"S-a convenit menţinerea unui contact permanent cu acest grup, MAE adresând rugămintea fermă de a fi informat, în avans, cu privire la o eventuală decizie de revenire în România sau de relocare într-o altă zonă", adăuga sursa citată.

Tot vineri, Alro anunţa că niciun angajat al său sau al subsidiarelor sale din România nu mai lucrează la minele companiei din Sierra Leone, dar că cinci români cărora li s-au suspendat contractele de muncă la cerere se aflau încă în acest stat afectat de epidemia de Ebola.

Sierra Leone, fostă colonie britanică, este una dintre cele trei ţări din Africa de Vest care sunt cele mai afectate de epidemia de Ebola, împreună cu Liberia şi Guineea.

Febra hemoragică Ebola s-a soldat în total cu 3.865 de morţi în Africa de Vest din 8.033 de cazuri înregistrate în cinci ţări (Sierra Leone, Guineea, Liberia, Nigeria, Senegal), potrivit unui nou bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici