Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender. REFERATUL cu propunerea de arestare

Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender, a pus procurorii de şedinţă să depună concluzii favorabile în procesul acestuia şi chiar să semneze un proces verbal că vor proceda aşa, arată procurorii DNA în referatul cu propunerea de arestare a fostei şefe a DIICOT.

713 afișări
Imaginea articolului Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender. REFERATUL cu propunerea de arestare

Ovidiu Tender (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Probele administrate în cauză până în acest moment al cercetărilor vizează modul în care procurorul şef DIICOT, Bica Alina Mihaela, după preluarea funcţiei, în anul 2013, în urmărirea intereselor inculpatului Tender Ovidiu, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare, a dispus măsuri abuzive care să direcţioneze concluziile şi poziţia judiciară a DIICOT în faţa instanţei de judecată de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu închisoarea cu executare în regim de detenţie", se arată în referatul obţinut de MEDIAFAX.

Practic, notează anchetatorii DNA în continuare, odată ce a ajuns la conducerea DIICOT, Bica "a înţeles să subordoneze instituţia pe care o conduce interesului inculpatului Tender Ovidiu", în dosarul RAFO-Carom.

În acest scop, Bica ar fi dispus "măsuri concrete în scopul determinării procurorilor ca, fără nicio rezervă, să pună concluzii contrare gravităţii faptelor dovedite prin probe".

"Pentru a avea certitudinea şi a se asigura că dispoziţia sa abuzivă, flagrant nelegală, va fi executată de către procurorii din subordine, i-a determinat să încheie un document scris, un proces verbal, să-şi asume prin semnătură că vor proceda conform celor dispuse de Bica Alina Mihaela", se mai arată în document.

Anchetatorii mai spun că, atunci când procurorul din subordine i-au spus că trebuie să lase instanţa de judecată să decidă, dând exemplul că Alexandru Iancu, într-un dosar de acelaşi gen, a primit o pdeapsă de 11 ani închisoare, replica Alinei Bica a fost "nu eşti de acord cu mine?".

"Referatul aşa cum a dorit Bica nu a fost depus în instanţă, prin diligenţa procurorilor de pe judiciar. Ulterior instanţa l-a condamnat (pe Tender, n.r.) la o pedeapsă cu executare", mai arată procurorii anticorupţie.

Aceştia notează că Bica "a negat faptele reţinute, ca învinuire, în sarcina sa, prezentând derularea evenimentelor în succesiunea pe care a dorit-o, cu elemente extrem de vagi, care nu dau credibilitate afirmaţiilor şi fără legătură cu acuzaţiile".

Alina Bica ar fi declarat, vineri noaptea, în sala de judecată, la ICCJ, unde s-a judecat propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a fostei şefe a DIICOT, că ar fi fost ameninţată în timp ce instrumenta, ca procuror DIICOT, dosarul RAFO-Carom al omului de afaceri Ovidiu Tender, potrivit avocatei sale.

Potrivit unor surse, Bica este acuzată că ar fi primit mită de la omul de afaceri Ovidiu Tender, care era judecat în dosarul RAFO-Carom, instrumentat chiar de ea.

Astfel, Tender ar fi apelat la doi dintre consilierii Alinei Bica, Florentin Mihăilescu şi judecătorul Mihail Udroiu, pentru a fi consiliat în sensul formulării unei apărări favorabile în dosarul Carom.

În acest scop, omul de afaceri i-a dat lui Mihăilescu documente din dosar, pe care acesta să le consulte împreună cu Bica. În schimbul ajutorului, Tender le-ar fi dat lui Mihăilescu şi Bica un teren, fostul ofiţer de Poliţie judiciară primind şi bani pe card. În cele din urmă, în decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat în dosarul Carom la 11 ani şi patru luni de închisoare, decizia nefiind însă definitivă.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că omul de afaceri Ovidiu Tender a făcut vineri un denunţ împotriva Alinei Bica, legat de o mită pe care i-ar fi dat-o acesteia sub formă de acţiuni, printr-un intermediar care s-ar fi adresat iniţial soţului procurorului.

Procurorii DNA arătau, într-un comunicat emis vineri, că, în cursul anului 2013, după preluarea funcţiei de procuror-şef al DIICOT, Alina Bica, în urmărirea intereselor unui inculpat, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare, a dispus măsuri abuzive care să direcţioneze concluziile şi poziţia judiciară a DIICOT în faţa instanţei de judecată în cauza respectivă, de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu executare în regim de detenţie.

Pentru sprijinul acordat în scopul arătat mai sus, Bica, pe lângă unele beneficii financiare, i-a solicitat persoanei respective să-l angajeze pe Florentin Mihăilescu (fostul său consilier) la una dintre firmele sale. Acestuia din urmă i s-a acordat, de către inculpatul interesat de demersurile Alinei Bica, beneficiul unui card bancar în care îi erau virate diferite sume de bani.

Alina Bica a fost arestată, alături de fostul ei consilier Florentin Mihăilescu, Adriean Videanu, Dorin şi Alin Cocoş, sâmbătă dimineaţă, într-un dosar disjuns din cel privind despăgubirea ilegală pentru un teren supraevaluat fin Capitală, de care fosta şefă a DIICOT s-ar face vinovată, ca membru în comisia de specialitate din ANRP.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici