Alina Gorghiu despre românca închisă în China: Va mai dura până să obţinem înţelegere

Procedura de aducere în ţară a Alinei Apostol, românca închisă în China pentru fraudă bancară, este una extrem de complicată şi va mai dura până când statul român va obţine de la autorităţile chineze înţelegerea pe care o solicită, a spus, joi, Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei.

907 afișări
Imaginea articolului Alina Gorghiu despre românca închisă în China: Va mai dura până să obţinem înţelegere

Alina Gorghiu despre românca închisă în China: Va mai dura până să obţinem înţelegere

Întrebată, joi, de jurnalişti, despre cazul Alinei Apostol, românca acuzată de fraudă cu cardul bancar şi condamnată în China la 13 ani de închisoare, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu a sous că instituţiile statului român fac tot ceea ce este „uman şi legal posibil” pentru a o aduce în ţară.

„Este vorba de o persoană condamnată pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă cu card bancar pe teritoriul Republicii Populare Chineze. Sentinţa a fost recunoscută de Curtea de Apel Bucureşti care a adaptat pedeapsa în conformitate cu legislaţia românească. Acest caz a fost adus la cunoştinţa autorităţilor române în amrtie 2020, iar de atunci vreau să vă spun că instituţiile din România au făcut tot ce este legal şi uman posibil pentru a rezolva situaţia”, a spus Alina Gorghiu.

Gorghiu a menţionat că nu doar că nu a fost pasiv în ultimii 3 ani Ministerul Justiţiei, dar chiar fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit cu tatăl femeii condamnate în China. De asemenea, săptămâna viitoare va avea loc o altă întâlnire cu familia Alinei Apostol.

„În momentul în care vă dau acest răspuns, chiar în această dimineaţă (joi - n..r) Ambasada României la Beijing ne-a comunicat stadiul în care se află comunicarea cu autorităţile din China. Vreau să vă spun că pe parcursul acestor luni, acestor ani, ne-am ocupat de tot ce înseamnă traducere cu privire la acte, am avut un dialog constant cu Ambasada de aici şi cu Ambasada României de acolo, avem certitudinea că se fac la nivel instituţional toate demersurile, însă, din păcate trebuie să vă precizez că nici legislaţia statului chinez nu este foarte clară cu privire la procedura de transferare a persoanelor condamnate, în sensul că nu prevede niciun termen până la care statul chinez poate să dea curs solicitării unui stat străin cum este România în această procedură. Astfel, trebuie să fim corecţi şi să spunem că doar autorităţile chineze sunt cele care pot decide indiferent de diligenţa, de presiunea pe care o face statul român asupra predării efective a persoanei”, a mai spus Alina Gorghiu.

Alina Apostol a fost acuzată de fraudă cu cardul de credit şi condamnată la 13 ani de închisoare. Tatăl româncei încearcă să facă tot ce poate pentru ca fiica lui să fie transferată într-un penitenciar din România. În sprijinul lui a venit şi Marius Balo, românul care a stat 8 ani în puşcăriile din China. Balo a făcut şi el apel la autorităţile române să o aducă în ţară pe Alina Apostol şi de miercuri, 1 noiembrie, a început greva foamei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici