Alpinistul Alex Găvan, scrisoare deschisă pentru Klaus Iohannis: „Dragă domnule preşedinte, haina pe care o porţi acum îţi este mult, mult prea largă”

Alpinistul Alex Găvan i-a transmis o scrisoare publică preşedintelui Klaus Iohannis, în care îi spune că deşi, CSAT a catalogat tăierile ilegale de păduri ca fiind un atentat la siguranţa naţională, se depistează doar 1% din aceste tăieri. „Haina (...) îţi este mult, mult prea largă”, scrie Găvan.

Imaginea articolului Alpinistul Alex Găvan, scrisoare deschisă pentru Klaus Iohannis: „Dragă domnule preşedinte, haina pe care o porţi acum îţi este mult, mult prea largă”

Alpinistul Alex Găvan, către preşedinte: Care mai este prestanţa dacă deciziile emise sunt opţionale?

„Dragă domnule preşedinte, dragul meu Klaus, din pădurile care m-au crescut îţi dăruiesc acum, aici, acest mesaj: Marşul pentru păduri de duminica trecută nu a fost un marş pentru păduri. A fost un marş din Dragoste pentru păduri. Întrebarea este: Cum salvăm planeta? Răspunsul este: Planeta nu are nevoie de salvare. Noi avem”, îşi începe Alex Găvan scrisoarea către preşedintele Klaus Iohannis.

Alex Găvan spune că trebuie începută salvarea planetei de la a cere iertare copacilor.

„Pădurea este un templu. Pentru a putea intra în el avem nevoie de binecuvântare. Planeta aceasta este un templu. Şi toate cele câte sunt cuprinse în ea. Începem prin a cere iertare fiecărei fiinţe vii, plante, animal, om, munte, deal, vale, apa, aer, cer. Totul face parte din acest templu, inclusiv noi doi. Acest templu suntem noi, cu toţii”, spune Găvan.

În continuare, alpinistul îl întreabă pe Klaus Iohannis care mai este prestaţia şi relevanţa funcţiei prezidenţiale şi a CSAT dacă în continuare se taie păduri, deşi tăierile au fost catalogate în mod oficial „ilegale”.

„Am ajuns în prezent să mai avem doar 29% suprafaţă împădurită, adică mult sub cei 43% la nivelul întregii UE şi mult sub optimul calculat de 40-45%. Rămânem fără aer. La aproape cinci ani după ce, din fruntea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, ai catalogat în mod oficial tăierile ilegale de păduri ca fiind un atentat la siguranţa naţională, în România se depistează doar 1% din aceste tăieri. Iar sistemul integrat de monitorizare a managementului forestier este şi acum pe butuci. Care mai este prestanţa, greutatea şi relevanţa funcţiei prezidenţiale şi a Consiliului dacă deciziile şi dispoziţiile emise sunt opţionale pentru guvern, aşa cum s-a dovedit în cazul tăierilor ilegale de păduri? Între timp, şase pădurari au fost ucişi de către mafia lemnului şi altor sute li s-a pus viaţa în pericol prin agresiunile suferite. Soluţia pentru toate acestea există. Însă voinţa şi acţiunea politică lipsesc. Dacă pădurea inseamnă siguranţă naţională, atunci niciun copac nu ar trebui să se taie în ţara asta fără binecuvântarea preşedintelui. Iar dacă un copac este tăiat în ţara asta, este tăiat pentru că are binecuvântarea, fie ea şi mută, a preşedintelui”, mai scrie Alex Găvan.

Alpinistul mai afirmă în scrisoarea deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis că dezbaterea în campanie ar fi fost „un semn de normalitate”.

„Mai sunt câteva zile până la alegerile prezidenţiale. Acceptarea oricărei dezbateri electorale, a oricărui fel de dezbatere a ideilor şi a proiectelor, ar fi fost un semn de normalitate şi de respect pentru noi toţi cei trăitori în această ţară. Invitaţia de a participa la o astfel de dezbatere pe teme de mediu a fost întâmpinată, de asemenea, cu tăcerea obişnuită. Pe deasupra, mediul nu a fost un subiect real de discuţie pentru nimeni dintre cei implicaţi în această campanie”, a mai scris alpinistul.

Acesta i se adresează lui Klaus Iohannis spunându-i în continuare că „haina pe care o poartă” în calitate de preşedinte al României „este mult, mult prea largă”, din punctul de vedere al protejării „moştenirii pe care o lăsăm copiilor”, adică a mediului ănconjurător.

„Dragă domnule preşedinte, dragul meu Klaus, dragul meu Klaus Iohannis, fratele meu Klaus, cu dragoste îţi spun, din punctul de vedere al protejării moştenirii pe care o lăsăm copiilor, haina pe care o porţi acum în calitate de preşedinte al României îţi este mult, mult prea largă. Te iubesc”.

Alex Găvan este unul dintre cei mai cunoscuţi alpinişti din România. El a escaladat mai multe vârfuri din lume şi este implicat în mai multe acţiuni de protejare a mediului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici