Amendă record: Consiliul Concurenţei a amendat 11 companii farmaceutice cu 12 milioane de euro

Consiliul Concurenţei a anunţat luni că amendează cu 12 milioane euro mai multe firme din piaţa farmaceutică, decizia fiind luată la finele lui 2011, şi că a finalizat o altă investigaţie în acest sector fără să dea sancţiuni, a doua decizie fiind făcută publică anterior de o casă de avocatură.

2221 afișări
Imaginea articolului Amendă record: Consiliul Concurenţei a amendat 11 companii farmaceutice cu 12 milioane de euro

Amendă record: Consiliul Concurenţei a amendat 11 companii farmaceutice cu 12 milioane de euro (Imagine: Shutterstock)

Prima investigaţie, care a vizat companiile Bayer, Sintofarm şi distribuitorii pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale, a fost declanşată de Consiliul Concurenţei, din oficiu, în septembrie 2009 şi s-a încheiat la finele anului trecut.

Companiile farmaceutice Bayer, Sintofarm şi distribuitorii Mediplus, Polisano, Relad, Farmexim, Farmexpert, Fildas, Montero, ADM, Pharmafarm au fost sancţionate cu 51,52 milioane lei (aproximativ 12 milioane euro) pentru încheierea unor înţelegeri privind interzicerea exportului de produse Bayer şi, respectiv, Sintofarm.

"Aceste înţelegeri anticoncurenţiale, considerate încălcări grave ale legislaţiei concurenţei, au avut ca obiect restrângerea concurenţei prin izolarea pieţei româneşti şi împiedicarea comerţului pe alte pieţe, inclusiv în cadrul pieţei comune. Implicarea distribuitorilor în activităţi de export nu conduce la riscul unei aprovizionări necorespunzătoare a pieţei româneşti deoarece, conform reglementărilor în vigoare, distribuitorii angro au obligaţia de a satisface cu prioritate şi în mod satisfăcător cerinţele pieţei din România", a declarat într-un comunicat Bogdan Chiriţoiu, preşedinele Consiliului Concurenţei.

Amenzile aplicate sunt următoarele:

  • Bayer - 7,25 milioane lei,

  • Sintofarm - 63.000 lei,

  • Mediplus - 11,74 milioane lei,

  • Polisano - 3,75 milioane lei,

  • Relad - 1,58 milioane lei,

  • Farmexim - 4,85 milioane lei,

  • Farmexpert - 10,99 milioane lei,

  • Fildas - 5,82 milioane lei,

  • Montero - 75.000 lei,

  • ADM - 3,97 milioane lei,

  • Pharmafarm - 1,38 milioane lei.

De asemenea, Consiliul Concurenţei a anunţat luni că a finalizat, fără a aplica sancţiuni, investigaţia privind o posibilă încălcare a Legii Concurenţei de către membrii Asociaţiei Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM) şi cei ai Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR).

Investigatia a început în luna octombrie 2008 ca urmare a deciziei companiilor de a sista livrările de medicamente către spitale şi farmacii.

Conform reprezentanţilor celor două asociaţii, aceasta decizie se datora refuzului Ministerului Sănătăţii de a ajusta preţul medicamentelor în funcţie de evoluţia cursului valutar.

"Având în vedere că Ministerul Sănătăţii a dat curs solicitărilor distribuitorilor de produse farmaceutice de actualizare a cursului de schimb conform prevederilor legale şi nu au mai fost sesizate acţiuni similare ale acestora, Consiliul Concurenţei a decis să nu aplice sancţiuni în acest caz. Cu toate acestea, noi am avertizat reprezentanţii celor două asociaţii că operatorii economici concurenţi trebuie să îşi desfăşoare activitatile în mod independent şi ca urmare îi vom monitoriza cu mare atenţie pentru a vedea dacă respectă regulile de concurenţă", a mai declarat preşedinele Consiliului Concurenţei.

Decizia Consiliul Concurenţei privind această investigaţie a fost anunţată tot în cursul zilei de luni de Muşat & Asociaţii, care a reprezentat în cadrul investigaţiei Farmexim.

Autoritatea a finalizat anul trecut şi alte investigaţii pe piaţa farmaceutică. Acestea au vizat Baxter şi distribuitorii acesteia pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale, Belupo Croaţia şi distribuitorul acesteia în România A&G Med Trading pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale şi compania Labormed Pharma pentru punerea în practică a unei concentrări economice înainte de obţinerea unei autorizări din partea Consiliului Concurenţei, amenzile fiind de 5,99 milioane lei, 1,8 milioane lei, respectiv 467.000 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici