Amenzi de 1,5 milioane lei pentru vânzarea produselor alimentare specifice sărbătorilor

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au dat amenzi de peste 1,5 milioane de lei, în urma unui control privind calitatea, modul de etichetare şi comercializare a produselor alimentare specifice sărbatorilor de iarnă.

384 afișări
Imaginea articolului Amenzi de 1,5 milioane lei pentru vânzarea produselor alimentare specifice sărbătorilor

Amenzi de 1,5 milioane lei pentru vânzarea produselor alimentare specifice sărbătorilor (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

ANPC a verificat, la nivel naţional, în perioada 14 noiembrie - 6 decembrie, 1.002 operatori economici, constatând abateri la 811 (81 la sută).

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au controlat aproximativ 56 de tone de produse alimentare specifice sărbătorilor de iarnă şi 174.500 de metri de membrane naturale, constatând că peste 13 tone şi aproximativ 121.000 de metri de membrane naturale nu se încadrau în prevederile legale privind protecţia consumatorilor, a declarat, marţi, preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.

În urma neregulilor găsite, comisarii au oprit definitiv şi au retras de la comercializare 0,7 tone de produse specifice sărbatorilor de iarnă, în valoare de 10.000 de lei, acestea fiind improprii consumului uman. De asemenea, au fost oprite temporar de la comercializare aproximativ 10 tone de produse alimentare specifice sărbătorilor de iarnă, în valoare de 115.000 de lei şi 50.000 de metri de membrane naturale, în valoare de 20.000 de lei, până la remedierea neconformităţilor constatate.

ANPC a dat 918 sancţiuni contravenţionale, dintre care 400 de avertismente şi 518 amenzi în valoare de 1.523.600 de lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

De exemplu, două societăţi din judeţul Galaţi comercializau "tacâm de pui cu aripi", picioare de porc, cozi de porc în stare congelată, iar un lanţ de supermarketuri din judeţul Maramureş vindea pui întreg, în ambele cazuri produsele prezentând arsuri de congelare. De asemenea, ficatul de pasăre aflat la vânzare prezenta modificări de culoare din cauza decongelării-recongelării, potrivit ANPC.

Totodată, o cofetărie din Bucureşti folosea în fabricaţie ca materie primă praline crocante cu miros şi gust de rânced, iar o alta, tot din Capitală, utiliza la prepararea prăjiturii "cartof" resturi de prăjituri supuse congelării pentru care nu se cunoştea data fabricaţiei.

Preşedintele ANPC îi sfătuieşte pe consumatori să acorde o atenţie deosebită la cumpărarea produselor alimentare, având în vedere că unii operatori economici vor "profita" de această perioadă pentru a-şi vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici