Ana Birchall a câştigat procesul legat de filmuleţul obscen publicat pe internet de Iosif Buble - Mediafax

Ana Birchall a câştigat procesul legat de filmuleţul obscen publicat pe internet de Iosif Buble

Ana Birchall, fosta consilieră a lui Mircea Geoană, a câştigat procesul pe care i l-a intentat ziaristului Iosif Buble, pe care l-a acuzat de denigrare a numelui ei, după ce acesta a publicat pe blogul său, în 2008, un filmuleţ obscen, susţinând că protagonista era Birchall.

6547 afişări
Imaginea articolului Ana Birchall a câştigat procesul legat de filmuleţul obscen publicat pe internet de Iosif Buble

Ana Birchall a câştigat procesul legat de filmuleţul obscen publicat pe internet de Iosif Buble (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Birchall a declarat, pentru MEDIAFAX, că instanţa a admis,marţi, cererea de chemare în judecată formulată împotriva luiBuble, "ca urmare a campaniei de denigrare şi defăimare" pe careacesta a înţeles să o ducă împotriva ei şi a familiei sale.

Ea a acuzat "implicarea, în mod mincinos, abuziv şi manipulativ"a numelui ei în diverse "scandaluri" pe care Buble "a înţeles să ledeclanşeze în 2008, în plină campanie electorală, fără a ţine contde adevăr şi realitate".

Birchall a precizat că instanţa de judecată a constatat că ladata postării celor două articole "defăimătoare şi denigratoareprin care se insinua în mod manipulativ şi abuziv, făra a ţine contde adevăr" că ea ar fi fost protagonista filmuleţului postat, căziaristul "habar nu a avut cine este protagonista aceluifilmuleţ".

Instanţa a obligat ziaristul să publice hotărâreajudecătorească în 3 ziare de largă circulaţie, să înlăturearticolele şi comentariile "defăimătoare" la adresa lui Birchall,precum şi să înlăturare filmuleţul postat.

De asemenea, instanţa îl condamnă pe pârât la plata a70.000 euro cu titul de daune morale, plus cheltuieli dejudecată.

Decizia poate fi atacată cu recurs.

În 28 septembrie 2008, şefa Departamentului Educaţie alPSD de la acea vreme, Ana Birchall, a negat că ar fi protagonistaunui "filmuleţ obscen, care a circulat pe internet", publicat primadată pe blogul jurnalistului Iosif Buble, şi a precizat că şi-aretras candidatura la Parlament pentru a nu da posibilitateaadversarilor să se folosească de acest "atac murdar" împotriva saşi a partidului.

Birchall avertiza că nu se retrage şi că nu abandonează luptapolitică şi că va face toate eforturile pentru a afla "cine aregizat şi aruncat pe piaţă această mizerie" exact în ziua în carecandidatura sa pentru Camera Deputaţilor fusese validată de Birouljudeţean al PSD Vaslui. Ea califica filmul drept "o făcătură sutăla sută", menită să-i distrugă cariera politică şi să lovească înPSD.

Birchall susţinea că reacţiile sale referitoare la filmuleţ nuau fost foarte numeroase pentru că acesta nu a lovit doar în ea, cişi în familia sa şi pentru că "o astfel de mizerie nu meritacomentată". Ea susţinea că, deşi imaginile reprezintă un fals,semnalele primite din judeţul Vaslui, unde urma să candideze,arătau clar că vor fi folosite de adversarii politici în campaniaelectorală.

În 12 octombrie 2008, Ana Birchall anunţa că, împreunăcu soţul său, are discuţii cu avocaţi din România şi Marea Britaniepentru a-i da în judecată pe cei care "au calomniat, defăimat şidenigrat" numele familiei sale, ea invocând o expertiză care ardemonstra că nu este protagonista filmuleţului obscen de peinternet.

Ana Birchall preciza atunci că, la solicitarea sa, "unul dintrecei mai buni experţi criminalişti din România, cu o experienţăprofesională de peste 33 de ani în grafica şi tehnica documentelor,traseologie şi balistică, autorizat în condiţiile legii de cătreMinisterul Justiţiei" a efectuat o expertiză referitoare lapersoana de sex feminin care apare în respectivul filmuleţ.

Conform concluziilor expertizei, formulate de Petrică ConstantinLucian şi date publicităţii de Ana Birchall, imaginile care aucirculat pe internet "nu prezintă suficiente caracteristici care săpermită identificarea persoanei care a fost filmată şi nu se poatestabili dacă este sau nu este o persoană travestită".

Întrucât fotografiile şefei Departamentului de Educaţie al PSDapărute în presă prezintă "caracteristici diferite la nivelulprofilului fronto-nazal şi naso-bucal faţă de persoana (posibil) desex feminin" care apare în imaginile de pe internet, acestea dinurmă nu prezintă aceeaşi persoană de sex feminin, respectiv"subiectul postării pe internet nu a fost doamna Ana Birchall", searăta în concluziile expertizei.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici